Απόσπασμα συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους, Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη

Για τη νέα ενίσχυση στα καύσιμα

«Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση στα καύσιμα θα υπάρξει συνέχιση της φιλοσοφίας της πρώτης μας παρέμβασης, δηλαδή ενίσχυση όσων το δικαιούνται, αυξημένη στα νησιά σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, διευρυμένη σε ό,τι αφορά στην περίμετρο των δικαιούχων και με περισσότερα χρήματα, έτσι ώστε να καλύπτονται περισσότερα λίτρα, σε σχέση με την παροχή του πρώτου τριμήνου. Θα έχει τρίμηνη διάρκεια και ταυτόχρονα θα συνεχιστεί και η παρέμβαση στο ντίζελ κίνησης, όπως ακριβώς ήταν και την πρώτη φορά, με την επιδότηση στην ουσία της τιμής από το διυλιστήριο.
Στην αντλία βενζίνης δεν θα έχουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε στην ισχύ του πρώτου Fuel Pass. Θα έχουμε χρηματική επιδότηση, είτε στους λογαριασμούς, είτε στην κάρτα, όπως ακριβώς είχαμε και στη στήριξη του πρώτου τριμήνου.
Το πλαφόν στα καύσιμα δεν είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αναφερθεί σε κάποιες βασικές αρχές του Προγράμματος Στήριξης και στις 3 το μεσημέρι στο Υπουργείο Οικονομικών θα γίνει εξειδίκευση από τους αρμόδιους Υπουργούς.
Θα δικαιούνται την επιδότηση περίπου 200-250.000 συμπολίτες μας, παραπάνω απ’ ό,τι το δικαιούνταν στην πρώτη φάση. Θα ανακοινωθεί σήμερα, επίσης, και μια πολιτική στήριξης προς τους αγρότες μας, σε ό,τι έχει να κάνει την εξαγγελία της Κυβέρνησης, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο. Το μεσημέρι ο κ. Γεωργαντάς, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες μας, θα έχουν αυτήν την ενίσχυση.»

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Όπως έχει συμφωνηθεί με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το οικονομικό επιτελείο, αυτή θα αφορά τρεις μήνες: τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και θα είναι μια παρέμβαση που θα αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel και απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια οδηγούς.

Κάνουμε όμως και μία ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες μας, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Θυμάστε ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν αυτό να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά έχουμε πια την τεχνική δυνατότητα για τους αγρότες οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να επισπεύσουμε αυτή την πληρωμή κι αυτή να γίνει εντός του Αυγούστου, οπότε και οι αγρότες μας έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στα χωράφια τους.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις θα εξειδικευτούν σήμερα στις 15:00, από τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Να αναφέρω ότι οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε 375 ακόμη εκατομμύρια. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια, για την ακρίβεια 580 εκατομμύρια.

Και φυσικά οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια αγγίζουν πλέον τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ποσά τα οποία προέκυψαν από τη συνετή οικονομική μας διαχείριση, αλλά και από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τους οποίους έχει πετύχει και εξακολουθεί να πετυχαίνει η ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αυξάνουν την επιδότηση του «Fuel Pass» -όπως το λέμε- που θα το ονομάσουμε «Fuel Pass 2». Σε αυτό λοιπόν, η ενίσχυση στην κατανάλωση της βενζίνης ανεβαίνει από τα 45 στα 80 ευρώ, αυτό για πληρωμή στην αντλία. Για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ. Ενώ στα νησιά μας, όπου ξέρουμε ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, η επιδότηση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη: 100 ευρώ τώρα αντί 55 μέχρι σήμερα. Και για τα δίτροχα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 που ήταν πριν.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θα παρουσιάσει και ο Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέχεια λεπτομερή στοιχεία, απομειώνουμε τις αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά, επαναλαμβάνω κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών. Και παράλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει και την κρατική επιδότηση στην τιμή πώλησης του diesel, ώστε να συγκρατηθούν, κατά το δυνατόν, και οι αυξήσεις στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ενίσχυση αυτή θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Το τελικό όφελος -συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ- θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο.

Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την τιμή του diesel κάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο.

Πηγή