«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστέψουν πως τα παγκόσμια σοκ προκαλούνται με κάποια τάξη  και είναι προβέψιμα, αλλά αυτό είναι πλάνη και τους κάνει υπερβολικά αισιόδοξους και τελικά απροετοίμαστους να αντιμετωπίσουν μεγάλες κρίσεις»

Ο ιστορικός Νίαλ Φεργιουσον προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο κόσμος υπνοβατεί προς μια εποχή πολιτικών και οικονομικών αναταραχών παρόμοια με τη δεκαετία του 1970,που όμως θα είναι ακόμη χειρότερη.

« Ας εξετάσουμε την πιθανότητα το 2022 να είναι πραγματικά χειρότερο από τη δεκαετία του 1970» είπε συγκεκριμένα μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με τον Φεργκιουσον, ο οποίος υπήρξε καθηγητής στο Χάρβαρντ, στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η διεθνής οικονομία έχει όλα τα συστατικά για μια επανάληψη της δεκαετίας του 1970, περίοδο που χαρακτηριζόταν από εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ, πόλεμο στη Μέση Ανατολή και υψηλό πληθωρισμό. 

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η σοβαρότητα των συνεπειών είναι πολυ πιθανό να είναι μεγαλύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια.

«Ξεκινάς με μια πανδημία, που σκοτώνει εκατομμύρια και κλονίζει την οικονομία με πολλούς τρόπους, με ενα μεγάλο νομισματικό ή δημοσιονομικό σοκ και κατόπιν ακολουθεί το γεωπολιτικό σοκ».

«Όπως το 1973, αυτήν την στιγμή εξελίσσεται ένας πόλεμος», συνέχισε, αναφερόμενος στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Αραβο-Ισραηλινό Πόλεμο  μεταξύ του Ισραήλ και συνασπισμού αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία».

«Όπως και με τον σημερινό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος  οδήγησε σε εμπλοκή των υπερδυνάμεων, της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, οδηγώντας σε μια ευρύτατη ενεργειακή κρίση».

«Μόνο που εκείνη τη φορά, η σύγκρουση κράτησε μόλις 20 ημέρες. Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στον έκτο μήνα της,  με τις επιπτώσεις για τις ενεργειακές αγορές να είναι πολύ χειρότερες» τονίζει.

«Οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να μετριάσουν τις οδυνηρές  επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία αυξάνοντας τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και μειώνοντας την εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας» 

«Ωστόσο η αύξηση της παραγωγικότητας είναι χαμηλότερη, τα επίπεδα κρατικού χρέους είναι υψηλότερα από ότι πριν 50 χρόνια ενώ και τα δημογραφικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικα.» υπογραμμίζει. 

«Τουλάχιστον τη δεκαετία του 1970 επικρατούσε ηρεμία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Κάτι που δεν βλέπω να ισχύει τώρα μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο». λέει παραπέμποντας στην ανάφλεξη του ζητήματος της Ταϊβάν.

« Δυστυχώς, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι τωρινές κρίσεις μπορούν να αποφευχθούν», καταλήγει.

naftemporiki.gr

Πηγή