Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα οι διαδικασίες για τις δύο κυριότερες αποκρατικοποιήσεις του ενεργειακού τομέα, την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Η αποκρατικοποιήσεις γίνονται μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων τιμολογιακών αυξήσεων στο ρεύμα με πολύ μεγάλες επιπτώσεις και στα εισοδήματα και στην κατανάλωση και στην επιχειρηματική διαδικασία.

Σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων, προηγείται ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, στον οποίο οι φάκελοι με τις οικονομικές προσφορές θα αποσφραγιστούν σήμερα από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Θα ακολουθήσει αύριο ο διαγωνισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος διενεργείται από τη μητρική ΔΕΗ.

ΔΕΠΑ Υποδομών

Στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Υποδομών συμμετέχουν η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία (μέσω της EP Investments Advisors). Η ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, αφορά το σύνολο των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλη την Επικράτεια και συγκεκριμένα το 100% της  ΕΔΑ Αττικής, το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) και το 100% της ΔΕΔΑ (υπόλοιπη Ελλάδα).

ΔΕΔΔΗΕ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται και ο διαγωνισμός για την πώληση από τη ΔΕΗ του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα αύριο Παρασκευή, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τα ενδιαφερόμενα σχήματα. Οι πληροφορίες θέλουν να δίνουν το παρών στο διαγωνισμό το αμερικανικό fund CVC Capital καθώς και τα αυστραλιανά Macquarie και First Sentier, ενώ μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν και για την KKR.

Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ έχει θέσει ως ελάχιστο αποδεκτό τίμημα το 1,5 δις ευρώ, με δεδομένο ότι η λογιστική αξία της θυγατρικής της υπολογίζεται στα 3 δις ευρώ. Σημειώνεται ότι το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021 – 2024 ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ και φτάνει στα 798 εκατ. ευρώ το 2024.

Προβληματίζουν τους καταναλωτές οι μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα

Διαστάσεις παίρνει η αύξηση των τιμών ρεύματος στους τελευταίους λογαριασμούς και από τις εταιρείες ακόμη δεν υπάρχει σαφή εξήγηση. Προς το παρόν από την κυβέρνηση το θέμα αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας θεωρώντας ότι είναι αμιγώς θέμα μεταξύ επιχειρηματικού ανταγωνισμού και καταναλωτών. Ωστόσο οι επιπτώσεις που παίρνει είναι μεγάλες αφού η δαπάνη για το ρεύμα είναι ανελαστική και κάθε αύξηση πλήττει ευθέως το εισόδημα. Η άλλη επίπτωση είναι ότι κάθε αύξηση στο ρεύμα δημιουργεί πολλαπλάσιες αυξήσεις στην παραγωγική διαδικασία και έτσι δημιουργείται το φαινόμενο «της μυλόπετρας». Από την μία αυξάνεται το κόστος των προϊόντων και από την άλλη μειώνεται το εισόδημα. Στη μέση θα συνθλιφτεί ο καταναλωτής.

Υπολογίζεται ότι από μία αύξηση κατά 20% στα τιμολόγια ρεύματος, το ετήσιο εισόδημα μειώνεται κατά 5% περίπου για πληρωμές λογαριασμών ρεύματος. Μία εξαιρετικά σημαντική μείωση. Αντίστοιχα το κόστος των προϊόντων αυξάνεται πολλαπλάσια και αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Έτσι δημιουργείται φαύλος κύκλος που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία.

Πηγή