Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο SSM και η Goldman Sachs διελυσαν αμφιβολίες

Οι φόβοι για την επιμόλυνση του τραπεζικού συστήματος και οι ανησυχίες για τη μη αποτελεσματικότητα της συμφωνίας οδήγησαν σε πτωτικό άνοιγμα τις ευρωπαϊκές αγορές. Όμως όταν βγήκε το SSM (μηχανισμός σταθερότητας) και είπε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εύρωστες και δεν κινδυνεύουν από τα πρόσφατα τραπεζικά προβλήματα, οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές γύρισαν θετικές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανέκαμψαν. Ακολούθησε και έκθεση από την Goldman Sachs η οποία επιβεβαίωνε και τις απόψεις των αγορών περί ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών. Να σημειωθεί ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο CNBC υπεραμύνθηκε της φερεγγυότητας και ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ιδιαίτερα.

Ελλάδα: Ξεκίνησε με πτώση στις 998 μονάδες ο Γεν. Δείκτης για να κλείσει στα υψηλά ημέρας στις 1027 μονάδες

Στην Ελλάδα, μετά το αρχικό σοκ των 998 μονάδων του Γενικού Δείκτη (κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης) οι τραπεζικές μετοχές και ο Γενικός Δείκτης ‘γύρισαν θετικοί’ με κάποια χρονική υστέρηση από τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις και εκτός από τις τράπεζες υπήρχε σημαντική βοήθεια από μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως ο ΟΤΕ, η Cenergy, ο Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετά από αρκετές συνεδριάσεις. Επίσης αυξήθηκαν θεαματικά οι όγκοι συναλλαγών κατά το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στα υψηλά ημέρας, στις 1.027,47 μονάδες με άνοδο 0,71%. Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 107 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 69 έκλεισαν θετικά και οι 44 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,87% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,78%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες κατέγραψαν άνοδο 2,96%, ενώ δυναμική ήταν η άνοδο των τηλεπικοινωνιών (3,34%) με πολλούς αγοραστές στον υποτιμημένο ΟΤΕ. Ιδιαίτερα καλά πήγαν οι βιομηχανικές (2,1%) λόγω Cenergy και Μυτιληναίου, το εμπόριο (1,85%) και οι χρηματοοικονομικές (1,17%).

Στον αντίποδα πιέσεις είχαμε στους κλάδους, της Υγείας (-5,15%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,77%), Κατασκευών (-1,11%), Πρώτες Ύλες (-0,77%).

Η έντονη μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα γιατί οι πληγές στις τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη από την πρόσφατη διπλή κρίση είναι βαθιές και αναμένεται να συνεχίσουν να προβληματίζουν τις αγορές.

Πηγή