Αρνητικά επηρέασαν τις αγορές οι «επιθετικές» δηλώσεις κεντρικών τραπεζιτών και άλλων μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι πιέζουν για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων, διαβλέποντας ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να αναχαιτιστεί.

Πάντως, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα, παρέχοντας μια πιο σαφή εικόνα των προθέσεων των κεντρικών τραπεζιτών. Ωστόσο ο συνδυασμός των υψηλοτέρων επιτοκίων με την συνεχή αύξηση των τιμών της ενέργειας, προκαλεί εύλογη ανησυχία στους αναλυτές, για την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι αγορές ήδη προεξοφλούν ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,5% – εξέλιξη η οποία ευνοεί το δολάριο. Είναι ενδεικτικό ότι νωρίς το απόγευμα, για μία ακόμη φορά, το ευρώ υποχώρησε κάτω από την ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου και βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση στα 0.9970 δολ.. 

 Στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν συναλλαγές 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,69%, έναντι 1,26% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,43%.  

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα τελούσε υπό διαπραγμάτευση στο 1,0993 δολ. από το επίπεδο του 1,0034 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.
   
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, διαμορφώθηκε στο 1,0001 δολ..

Πηγή