Πιέσεις δέχεται το ελληνικό 10ετές ομόλογο με την απόδοσή του στο 3,67%. Αντιθέτως η απόδοση του γερμανικού 10ετούς  υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,069%. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σήμερα πραγματοποιήθηκε μέσω δημοπρασίας επανέκδοση ελληνικών ομολόγων 1,75%, λήξης 18 Ιουνίου 2032, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία διενεργήθηκε μέσω Primary Dealers. Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 1.934 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών έναντι των φόβων για ύφεση, με το βλέμμα παράλληλα στραμμένο στη σοβαρή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη μετά τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Από σήμερα μάλιστα, η Gazprom κλείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης . Επισήμως η διακοπή θα είναι μόνο για 10 ημέρες, αλλά ουδείς είναι βέβαιος αν η Μόσχα θα ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα, προκειμένου να πιέσει για την άρση των δυτικών κυρώσεων.

 Η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom είχε ήδη μειώσει κατά 60% τον όγκο παράδοσης μέσω του αγωγού από τον Ιούνιο. Το απέδωσε στην έλλειψη μιας τουρμπίνας, που είχε σταλεί για επισκευή στον Καναδά και η κυβέρνηση Τριντό αρνείτο να την στείλει πίσω, επικαλούμενη τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Τελικά, η καναδική κυβέρνηση, συμφώνησε το Σαββατοκύριακο να στείλει την επίμαχη τουρμπίνα στην Ευρώπη για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η επισκευή του Nord Stream 1.

Μάλιστα, την Κυριακή, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ προειδοποίησε πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr

Πηγή