Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η λήξη της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο βρήκε το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί οριακά ενώ καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε μέσα σε αρκετά διευρυμένη διακύμανση (με υψηλό ημέρας στις 876 μονάδες και χαμηλό ημέρας στις 865 μονάδες).

Επίσης αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαν μεγάλη μεταβλητότητα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης τελικά διαμορφώθηκε στις 867,51 μονάδες με υποχώρηση (-0,31%). Η αξία συναλλαγών ανήλθε σε 57 εκατ. ευρώ (χαμηλότερη από τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά ικανοποιητική για Αύγουστο) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 48 έκλεισαν ανοδικά και οι 55 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά (-0,59%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-0,28%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ, ΜΙΓ και ΔΕΗ.
Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών 1,32% (με νέα άνοδο για την μετοχή της Coca Cola HBC), ο κλάδος Υγείας (0,64%), Πετρελαίου-Αερίου (0,5%) οι Τηλεπικοινωνίες 0,06% και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,75%), Εμπορίου (-1,15%), Πρώτων Υλών (-0,94%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,7%). Οι περισσότερες διορθωτικές κινήσεις προέρχονται από αποκόμιση κερδών λόγω προηγούμενης ανόδου.
Η σημερινή υποχώρηση ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά το προηγούμενο μίνι ράλι (από τις 825 μέχρι τις 870 μονάδες Γεν. Δείκτη). Οι διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών.  

Μεικτές τάσεις στις αμερικανικές αγορές, ανοδικά οι ευρωπαϊκές. Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε στην μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1995

Σταθεροποιητικά (μεικτές τάσεις) κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες με μικρές μεταβολές ανοδικά ή πτωτικά κατά την αρχή των συνεδριάσεων τους, ενώ καθαρά ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, συνεχίζοντας το σερί των προηγούμενων εβδομάδων. Ο DAX έχει φτάσει στις 13.700 μονάδες, ο γαλλικός CAC έχει ξεπεράσει τις 6.500 μονάδες, ο ιταλικός MIB κινείται προς τις 22.700 και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατέγραφε άνοδο (στις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατά 0,6%. Άνοδο έχει και η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών δεικτών.
Σταθεροποιητικά (άνοδο 0,18%) κινούνταν στις 17.00 ώρα Ελλάδος και ο βρετανικός FTSE 100 ο οποίος επηρεάζεται από την αύξηση επιτοκίων στερλίνας κατά 0,5%, η οποία είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1995. Ταυτόχρονα η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος παρατεταμένης ύφεσης για τη βρετανική οικονομία. Μάλιστα η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ότι η χώρα θα έχει το μέγιστο πληθωρισμό τον Οκτώβριο που θα φτάσει στο 13,3%.
Αξιοσημείωτη ήταν η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου WTI (West Texas) κάτω από τα 90 δολάρια /βαρέλι για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η γεωπολιτική κρίση ΗΠΑ-Κίνας απασχολεί μεν τους οικονομικούς παράγοντες αλλά φαίνεται ότι προς το παρόν βαίνει προς εκτόνωση.  

Πηγή