Τριάντα τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο δείκτης  DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης αποκτά νέο πρόσωπο, καθώς τα μέλη του αυξήθηκαν από 30 σε 40. Δείκτης βαρόμετρο της γερμανικής οικονομίας από το 1988, ο DAX δεν αντανακλούσε πλέον με αντιπροσωπευτικό τρόπο και επαρκώς την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, καθώς εκπροσωπούσε την «παλιά οικονομία»-τομείς όπως η χημική βιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ενέργεια και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Από το βράδυ της Παρασκευής όμως και μετά το κλείσιμο της Wall Street, το Deutsche Börse διεύρυνε τον γερμανικό δείκτη αναφοράς με 10 νέα μέλη: από την Airbus ως την εταιρεία αθλητικών ειδών Puma, την  διαδικτυακή εταιρεία στον χώρο της ένδυσης Zalando, όπως και την εταιρεία παροχής γευμάτων Hello Fresh, την Symrise με προϊόντα περιποίησης και αρώματα και την Brenntag, εταιρεία διανομής χημικών προϊόντων. Τρεις εταιρείες από τον τομέα της υγείας -η  Siemens Healthineers, η Sartorius και  η γερμανο-ολλανδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Qiagen  εισέρχονται επίσης στον δείκτη. H Siemens καταλαμβάνει δύο θέσεις μετά την πρόσφατη διάσπαση των δραστηριοτήτων της, με τη Siemens Healthineers και τη Siemens Energy,  ενώ και η Porsche SE, το επενδυτικό όχημα που ελέγχει την πλειοψηφία της Volkswagen, θα συμμετέχει στο δείκτη. Το μεγάλο «όχημα» και μάλιστα βαρέων βαρών στο DAX40 θα είναι φυσικά η  Airbus, που με 5% συμμετοχή  στον κορυφαίο δείκτη, καθίσταται η  πέμπτη μεγαλύτερη μετοχή στον DAX.

Εκτός η BioNTech

 Από τον νέο DAX λείπει πάντως η  BioNTech, που μεσουρανεί πλέον στον κόσμο της ανάπτυξης εμβολίων. Οι μετοχές της εταιρείας που εδρεύει στο Μάιντς  δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, αλλά στη Νέα Υόρκη. Η BioNTech έχει φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ – το ήμισυ της αξίας της πολυτιμότερης εταιρείας του DAX, της SAP.

«Με 40 αξίες μπορούμε να χαρτογραφήσουμε την οικονομία ευρύτερα», λέει ο Στέφαν Φλίγκελ, εκπρόσωπος της θυγατρικής Qontigo του Deutsche Börse , που ήταν υπεύθυνη για τη μεταρρύθμιση του δείκτη.

Με την νέα μεταρρύθμιση οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα κυριαρχούν πλέον στον δείκτη, όπως ήταν πριν. «Ο DAX γίνεται δείκτης ανάπτυξης», λέει ο Κρίστιαν Κάλερ της  DZ Bank. «Οι τομείς που είναι σημαντικοί για τους επενδυτές, όπως η υγεία και η ιατρική τεχνολογία, αποκτούν σημασία», προσθέτει . Η Κριστίν Μπόρτενλάγκερ , επικεφαλής της Deutsches Aktieninstitut, χρησιμοποιεί μάλιστα …ποδοσφαιρικούς όρους για να εκφράσει την ικανοποίησή της : «Ο DAX θα είναι ακόμα πιο ελκυστικός επειδή οι καινούριοι  παίκτες είναι νεότεροι και φέρνουν άλλες ιδέες στο γήπεδο».

Κάποιοι ειδικοί αμφιβάλλουν πάντως αν ο νέος DAX θα μπορούσε να αντιμετωπίσει  τον ανταγωνισμό. «Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι πολύ πιο ελκυστικοί επειδή έχουν πολύ υψηλό μερίδιο σε βιώσιμες βιομηχανίες, όπως η τεχνολογία και οι επικοινωνίες», λέει ο Μάνφρεντ Σλουμπέργκερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Asset Management StarCapital.

Ελάχιστες γυναίκες σε εκτελεστικά και εποπτικά συμβούλια

Υπάρχει επίσης άλλο ένα στοιχείο που κάνει πολλούς ειδικούς να αμφιβάλουν αν  πραγματικά  ο DAX θα είναι πιο μοντέρνος και ελκυστικός: Η σημαντική απουσία γυναικών σε εκτελεστικά και εποπτικά συμβούλια, όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η συμβουλευτική εταιρεία Russell Reynolds έριξε μια ματιά στα διοικητικά συμβούλια και στα εποπτικά συμβούλια των δέκα νεοεισερχόμενων και διαπίστωσε ότι υπάρχουν ελάχιστες γυναίκες .  Στο Διοικητικό Συμβούλιο των νεοεισερχόμενων εταιρειών  Brenntag, Hello Fresh, Porsche, Sartorius και Symrise ,δεν  υπάρχει ούτε μία γυναίκα .Μέχρι τώρα, αυτό συνέβαινε  μόνο με 4 εταιρείες του DAX (13%), στο εξής θα υπάρχουν 9 (23%).

Μόνο 7 από τα 54 νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του  DAX, είναι επίσης  γυναίκες. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό των γυναικών στο Dax ήταν 19%, και τώρα μειώνεται στο 17,6%, όπως υπολόγισαν οι ειδικοί της Russell.  Η Μπελέν Γκαρίγιο , επικεφαλής της Merck, παραμένει ο μόνος επικεφαλής μιας εταιρείας του DAX. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νορβηγικό κορυφαίο δείκτη OBX, τουλάχιστον το 30 % είναι γυναίκες και 22% στον γαλλικό CAC 40.

Στο μέλλον, τα εποπτικά συμβούλια θα αποτελούνται επίσης από περισσότερους άνδρες από ό, τι μέχρι τώρα. Θα υπάρχει επίσης λιγότερη συμμετοχή από τους εργαζόμενους . Μέχρι στιγμής, 26 από τις 30 εταιρείες DAX έχουν εποπτικό συμβούλιο αποτελούμενο από ίσο αριθμό εργαζομένων και μετόχων. Οι λόγοι για τη μειωμένη επιρροή των εκπροσώπων των εργαζομένων έγκειται στην αυξανόμενη διεθνοποίηση του Dax, η οποία επεκτείνεται για να συμπεριλάβει εταιρείες, μερικές από τις οποίες έχουν διαφορετική δομή και ιστορία.

Μιχάλης Ψύλος

Πηγή