Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την Πέμπτη ότι οι τιμές αυξάνονται γρηγορότερα από ό, τι αναμενόταν και ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί πάνω από το 3% τους επόμενους μήνες.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι αυτό το πρόβλημα είναι «παροδικό» και δεν πρέπει να επηρεάσει τη νομισματική της πολιτική.

Η κεντρική τράπεζα αναφέρεται στο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού ο οποίος βαίνει αυξητικά πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν στο 2,1% τον Μάιο και στο γεγονός ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας είναι ισχυρότερη από ό, τι προηγουμένως είχε προβλέψει.

Όμως, εμμένοντας στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της BoE υποστήριξε ότι πρέπει να τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός και όχι να ληφθεί δράση.

Η επιτροπή ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0,1%. Σύμφωνα με την ΒοΕ, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής ψήφισε 8-1 για τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 875 δισ. στερλίνες.

Η επιτροπή ανέφερε την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% υποστηρίζοντας ότι πιθανότατα θα είναι κάτι προσωρινό και οφείλεται στην αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και στην ύπαρξη σημείων συμφόρησης στις παγκόσμιες τιμές αγαθών.

«Η κεντρική προσδοκία της επιτροπής είναι ότι η οικονομία θα βιώσει μια προσωρινή περίοδο ισχυρής ανάπτυξης του ΑΕΠ και πληθωρισμού υψηλότερου του στόχου, μετά την οποία η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσουν», αναφέρεται στην περίληψη της συνεδρίασης. 

Στην τελευταία του συνάντηση πριν αναχωρήσει από την BoE, ο Άντι Χαλντέιν ψήφισε ξανά κατά της πλειοψηφίας, επιδιώκοντας να μειώσει το συνολικό ποσό της ποσοτικής χαλάρωσης στα 845 δισ. λίρες. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να πείσει τους άλλους να τον ακολουθήσουν, εκφράζοντας μεγαλύτερη ανησυχία για τον πληθωρισμό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Πηγή