Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται σε περισσότερα από 100 δολάρια το βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους, απαιτώντας τις συνεχείς προσπάθειες της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ για τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας του Ιράκ.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, συνεργάζεται με τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς για να αποκαταστήσει σταδιακά την προσφορά καθώς οι οικονομίες και η ζήτηση ενέργειας ανέκαμψαν από την πανδημία Covid-19. Ο ΟΠΕΚ+ θα μειώσει όλα τα όρια παραγωγής του μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ η τρέχουσα συμφωνία του για συνεργασία ισχύει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Θα ήθελα ο ΟΠΕΚ να διατηρήσει τα εργαλεία του για να μετρήσει και να ελέγξει την παραγωγή και να διατηρήσει την υπάρχουσα ισορροπία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ. «Θα το συζητήσουμε αυτό με τους εταίρους μας».

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει ξανά στις 3 Αυγούστου.

Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία, επεκτείνει τις δυνατότητες διύλισης και εξαγωγής πετρελαίου για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για καύσιμα και αργό.

Η χώρα θα αρχίσει να λειτουργεί στο διυλιστήριο της Καρμπάλα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα επεκτείνει την ικανότητα εξαγωγής αργού στα νότια λιμάνια της σε περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός σε ένα ταξίδι στο έργο επέκτασης του διυλιστηρίου.

naftemporiki.gr

Πηγή