Την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας ζητούν τα γερμανικά συνδικάτα, προειδοποιώντας ότι η τρομακτική αύξησή τους θα μπορούσε να διαταράξει την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία να μετακυλίσουν τις αυξήσεις των τιμών όπως κάνουν οι εταιρείες και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα «συντρίψει μαζικά» τα λιγότερο εύπορα τμήματα του πληθυσμού», γράφουν σε επιστολή τους η GdW Federal Association of German Housing and Real Estate Companies, η Ομοσπονδιακή Ένωση Καταναλωτικών Κέντρων VZBV και η Municipal Utilities Association VKU.

Ο πρόεδρος του συνδικάτου IG Metall, Γεργκ Χόφμαν  ζήτησε από την κυβέρνηση Σολτς ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να στείλει αισθητά κοινωνικά μηνύματα», δήλωσε ο Χόφμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Χωρίς προσιτό ενεργειακό κόστος, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει η κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Χόφμαν, υπενθυμίζοντας ότι οι εταιρείες ενέργειας επιδοτούνται με δισεκατομμύρια από τους φόρους των πολιτών.»

Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο για την ανακούφιση των νοικοκυριών . Από τη σκοπιά του, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα( SPD), εκτιμά ότι το νέο πακέτο θα πρέπει να υποστηρίζει πρωτίστως άτομα και οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς και τους συνταξιούχους.

Οι μισοί Γερμανοί πολίτες τάσσονται υπέρ των φορολογικών ελαφρύνσεων λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα έρευνας του ινστιτούτου έρευνας Civey για τις εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.
Το 51%  των ερωτηθέντων ζήτησε περαιτέρω περικοπές φόρων. Το 34% παράταση του εισιτηρίου των 9 ευρώ και το 32% επέκταση των κοινωνικών παροχών.

naftemporiki.gr

Πηγή