Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Συνεχίζονται οι μαζικές πληρωμές σε ΕΝΦΙΑ, ενισχύοντας μέρα με τη μέρα τα κρατικά ταμεία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προστεθούν και οι πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και του φόρου εισοδήματος αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τα χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να διαδραματίζει και η πορεία του τουρισμού, ο οποίος εξακολουθεί να κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς να μην αποκλείουν τα έσοδα να ξεπεράσουν το 2019.

Και ενώ αύριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιούνιο και το α΄ εξάμηνο του έτους, τα μηνύματα που φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο εδώ και ημέρες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Ήδη η πορεία των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το ποσό που έχει εισπραχθεί είναι αρκετά υψηλότερο από 1 δισ. ευρώ.

Αλλά και από την επιστρεπτέα προκαταβολή ήδη κάποιοι από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είχαν λάβει ενίσχυση  φαίνεται να επιλέγουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία, είτε για την εφάπαξ εξόφληση του ποσού που έχει ληφθεί είτε για την πληρωμή του σε 96 δόσεις, λήγει στις 29 Ιουλίου.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία που φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 10.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες προχωρούν καθημερινά στην εξόφληση του ποσού καθώς αρκετοί από αυτούς έχουν μικρά ποσά οφειλής (μετά και το «κούρεμα» που έγινε).  

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις την προηγούμενη Πέμπτη 7 Ιουλίου αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια σε περίπου 560.000 ΑΦΜ ενώ 2.406 ΑΦΜ απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση επιστροφής του ποσού ως πυρόπληκτοι. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βεβαιωθούν τα ποσά σε 43.371 ΑΦΜ για τους οποίους διενεργείται επανέλεγχος των στοιχείων τους.

Στα έσοδα του Ιουλίου θα προστεθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 3 εκατ. φορολογούμενοι, με βάση τα έως τώρα στοιχεία καθώς η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 29 του μηνός, ενώ την ίδια μέρα θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου. Υπενθυμίζεται ότι όσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση 3%.

Ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας για την πορεία των εσόδων είναι ο τουρισμός, με τις επιδόσεις από το σκέλος των αφίξεων αλλά και από το σκέλος της ζήτησης από βασικές αγορές του εξωτερικού να γίνονται όλο και καλύτερες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με βάση τις  κρατήσεις τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Αύγουστο φαίνεται ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες χωρίς να αποκλείεται να υπερβούν ακόμα και εκείνα του 2019.

Πηγή