Οι φετινές δαπάνες από ιδιώτες πολίτες και αρχές στην Πολωνία για την υποστήριξη των Ουκρανών προσφύγων θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ζλότι ( 5,21 δισ. ευρώ ), ή σχεδόν το 1% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, εκτιμά το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο.

Οι Πολωνοί ξόδεψαν έως και 10 δισ. ζλότι για βοήθεια τους πρώτους τρεις μήνες από την έναρξη του πολέμου, έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσίευσε το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο την Τετάρτη. Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές έχουν διαθέσει περίπου 15,9 δισ. ζλότι για κοινωνικές παροχές, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση για τους πρόσφυγες το 2022. 

Στην Πολωνία, από την έναρξη του πολέμου, έχουν εγκατασταθεί πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί, προκαλώντας μαζική έκρηξη υποστήριξης από ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους δέχτηκαν πρόσφυγες για να μείνουν στα σπίτια τους.

Το Ινστιτούτο πραγματοποίησε έρευνα σε 2.200 ενήλικες μεταξύ 25 Απριλίου και 19 Μαΐου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% των Πολωνών συμμετείχε στην προσπάθεια ανακούφισης των προσφύγων.

Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες μειώθηκε στο 57% στις αρχές Μαΐου. Η αυξανόμενη αίσθηση κόπωσης -δεδομένου ότι η άφιξη των προσφύγων οδηγεί σε αύξηση των ενοικίων και επιβάρυνση των σχολείων- σημαίνει ότι το κράτος θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσει στο μέλλον, κατέληξε το πολωνικό think tank. 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή