Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αρνητικά (χαμηλότερα των προσδοκιών) εταιρικά αποτελέσματα και εκτιμήσεις για μεγάλη (τουλάχιστον 0,75%) αύξηση επιτοκίων από την FED στην Αμερική, καθώς και ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με πιέσεις στη γερμανική οικονομία ήταν οι βασικοί λόγοι για την πτωτική κίνηση των χρηματιστηρίων εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Εάν σ’ αυτούς τους 3 λόγους προστεθεί και η έκθεση του ΔΝΤ που κάνει αναφορά για αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, τότε βλέπουμε ότι -βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον- είμαστε σε πτωτικό κανάλι χρηματιστηριακά.

Κατά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή λίγο μετά την έναρξη στην Αμερική, ο Dow Jones υποχωρούσε 0,32%, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,52% και ο Nasdaq κατά 0,97%. Στην Ευρώπη ο DAX κατέγραφε πτώση 0,85%, ο CAC υποχωρούσε 0,52%, ο ιταλικός MIB (-0,75%) και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά (-0,74%). Οι τάσεις για το υπόλοιπο των συνεδριάσεων παραμένουν καθοδικές, εκτός βέβαια εάν βγουν κάποιες θετικές ειδήσεις που αλλάξουν το βραχυπρόθεσμο momentum.

Αντίρροπες δυνάμεις στα blue chips και διατήρηση Γενικού Δείκτη στις 829 μονάδες

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 829,26 μονάδες με οριακή μεταβολή 0,04%.  Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 34,5 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 49 έκλεισαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,02% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (MID CAP) είχε άνοδο 0,24%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Κατασκευών-Υλικών (0,77%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,55%),  Εμπορίου (0,36%) Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,33%). Οριακά ανοδικά κινήθηκε ο τραπεζικός δείκτης (0,03%) με αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα στις μετοχές (Alpha Bank, Eurobank ανοδικά, ΕΤΕ και Πειραιώς πτωτικά).

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊακών (-1,66%) και οι πρώτες ύλες (-0,25%) ενώ πιέσεις είχαν επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή κ.ά.  

Η σημερινή ισορροπία στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση κρίνεται ως μία μάλλον θετική εξέλιξη. Ο Γ.Δ παραμένει κοντά στις 830 μονάδες εξαιτίας της διελκυστίνδας ανάμεσα στις τραπεζικές μετοχές και ανάμεσα στα υπόλοιπα blue chips τα οποία έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά.

Πηγή