Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]

Ονομαστικές αυξήσεις 7% στα ακαθάριστα ποσά των συντάξεων αναμένεται να χορηγήσει η κυβέρνηση το 2023.

Οι αυξήσεις αυτές, σε συνδυασμό με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν ετησίως αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ ή άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως, θα οδηγήσουν τα καθαρά ποσά των συντάξεων σε επίπεδα υψηλότερα κατά 5,5% έως και 13,3% σε σύγκριση με αυτά του 2022, για περίπου 1.000.000 συνταξιούχους που θα είναι οι περισσότερο ωφελημένοι.

Το ονομαστικό ποσοστό της αύξησης που θα χορηγηθεί στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023 θα προκύψει, σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020, από το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022, διά του 2.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, το ποσοστό των αυξήσεων που θα χορηγήσει η κυβέρνηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7%. Ο λόγος είναι ότι με τους φρενήρεις ρυθμούς που αυξάνονται πλέον οι τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών ο πληθωρισμός στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι πολύ πιθανό να διαμορφωθεί σε μέσο επίπεδο κοντά στο 9%. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φθάσει φέτος το 5%. Ως εκ τούτου, η αύξηση των συντάξεων για το 2023 εκτιμάται πλέον ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 7% (το ήμισυ του αθροίσματος 9%+5%).

Εισφορά αλληλεγγύης

Επιπλέον, το 2023 θα προκύψουν αυξήσεις σε ορισμένες συντάξεις και εξαιτίας της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τον ερχόμενο Ιανουάριο, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10% ετήσια φορολογητέα εισοδήματα από συντάξεις μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ ή των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Περισσότερο επιβαρύνονται οι συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, για τους οποίους η εισφορά αλληλεγγύης κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10%. Ως εκ τούτου για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων που λαμβάνουν ετησίως ποσά συντάξεων άνω των 20.000 ευρώ οι αυξήσεις στις καθαρές συντάξεις τους (στα ποσά που παίρνουν «στο χέρι» μετά την αφαίρεση των κρατήσεων) αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από 7% και να φθάσουν ακόμη σε επίπεδα υψηλότερα του 10%, του 11%, του 12% ή ακόμη και του 13%.

Από αναλυτικούς πίνακες παραδειγμάτων που δημοσιεύουμε σήμερα προκύπτει, ειδικότερα, ότι ονομαστική αύξηση συντάξεων κατά 7% θα οδηγήσει τα καθαρά ποσά των συντάξεων, δηλαδή τα ποσά που λαμβάνουν «στο χέρι» οι συνταξιούχοι, σε επίπεδα υψηλότερα κατά 5,5% έως 13,3%. Οι διακυμάνσεις των αυξήσεων στα καθαρά ποσά είναι μεγάλες εξαιτίας του γεγονότος ότι, όπως ήδη αναφέραμε, μια μερίδα συνταξιούχων θα ωφεληθεί όχι μόνο από τις ονομαστικές αυξήσεις του 7% αλλά κι από τις αυξήσεις που θα προκύψουν εξαιτίας της κατάργησης της μηνιαίας κράτησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Παρατηρείται, συγκεκριμένα, ότι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν ετησίως φορολογητέα ποσά συντάξεων μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ ή υψηλότερα των 1.667 ευρώ τον μήνα θα λάβουν στα καθαρά ποσά των συντάξεών τους αυξήσεις υψηλότερες του 7%, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και μέχρι το 13,3% για τους ελάχιστους που παίρνουν πολύ υψηλές συντάξεις.

«Στο χέρι»

Αντιθέτως όσοι συνταξιούχοι με ετήσια φορολογητέα εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ λάβουν ονομαστικές αυξήσεις 7% θα δουν τις καθαρές μηνιαίες αποδοχές τους (τα ποσά που παίρνουν «στο χέρι», τα οποία προκύπτουν αν αφαιρεθούν από τα φορολογητέα ποσά οι κρατήσεις φόρων) να αυξάνονται κατά ποσοστά μικρότερα του 7%, και συγκεκριμένα από 5,5% έως 6,8%. Στις περιπτώσεις αυτές ένα μέρος της ονομαστικής αύξησης του 7% θα απορροφηθεί από μια μεγαλύτερη σε ποσοστό αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος, την οποία θα προκαλέσει η αύξηση του μηνιαίου ποσού της σύνταξης αλλά και η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, δηλαδή η διατήρηση των κλιμακίων στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022 κι όχι η αναπροσαρμογή τους με βάση την αύξηση του τιμαρίθμου του 2022.

Πηγή