Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Εντυπωσιακή άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Οι δύο βασικές αιτίες είναι  αφ’ ενός η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα ισχυρά κράτη μέλη της Ευρωζώνης (μετά τη Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσε χαμηλότερο πληθωρισμό) και αφ’ ετέρου η αναμονή ανακοινώσεων από την αμερικανική FED σε ότι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων της. Το αγοραστικό ενδιαφέρον στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα και ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 1,72%, ο γαλλικός CAC 2%, ο ιταλικός MIB 1,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 αυξάνονταν μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 2,1% περίπου.

Την ίδια ώρα άλλαζαν και οι τάσεις στους αμερικανικούς δείκτες και οι 3 μεγαλύτεροι γυρνούσαν από αρνητικοί σε θετικοί. Μέσα σε λίγα λεπτά ο Dow Jones πέρασε από αρνητικός σε θετικός (0,5%) εν αναμονή δηλώσεων ή αποφάσεων της FED.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Δεν ακολούθησε το έντονο ράλι των ευρωπαϊκών αγορών

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η άνοδος ήταν πολύ ρηχή και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα επίπεδα που είχε όταν ξεκίνησε η συνεδρίαση. Διαμορφώθηκε στις 946,10 μονάδες με άνοδο 0,24%. Η αξία συναλλαγών ήταν 56 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 54 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε μόλις 0,11% (παρά το ράλι των ευρωπαϊκών αγορών) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap επίσης αυξήθηκε κατά 0,11%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (3,92%), Τραπεζών (1,6%), Πετρελαίου-Αερίου (0,31%), Τεχνολογίας (0,26%). Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,75%), Τηλεπικοινωνιών (-1,02%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,02%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών είχαν οι μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Πηγή