Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Οι μεγάλες ξένες αγορές σε Αμερική και Ευρώπη επιστρέφουν σε ανοδικό κανάλι μετά από τα νέα δεδομένα που έρχονται για την Evergrande στην Κίνα και δείχνουν ότι ο κίνδυνος πτώχευσης φαίνεται να εκτονώνεται. Αντίθετα, η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν εξαιρετικά υποτονική σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αλλά με μεγάλη μεταβλητότητα σε ότι αφορά τις επιμέρους μετοχές σε υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Είναι μία απ’ αυτές τις συνεδριάσεις που λατρεύουν οι κερδοσκόποι (traders) και απεχθάνονται οι συντηρητικοί επενδυτές.

Κίνηση μέσα σε 6 μονάδες και μηδενική μεταβολή για τον Γενικό Δείκτη

Παρά τα θετικά νέα από την Κίνα που απεικονίστηκαν και στους ευρωπαϊκούς δείκτες, παρά τις υμνητικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη ακολούθησε την γνωστή διαδρομή 5-6 μονάδων. Ξεκίνησε ανοδικά φτάνοντας στις 897 μονάδες με αγορές στα περισσότερα blue chips και μετά ακολούθησαν ρευστοποιήσεις κυρίως σε τράπεζες για να υποχωρήσει προς τις 892 μονάδες όπου ήταν το χαμηλό ημέρας. Επέστρεψε ανοδικά και τελικά έκλεισε με μηδενική μεταβολή. Ωστόσο, η συνεδρίαση για όσους δεν κοιτάζουν τον Γενικό Δείκτη αλλά συγκεκριμένες μετοχές είχε άγριο ενδιαφέρον. Πολλά blue chips περνούσαν μία και δύο φορές από θετικό πρόσημο σε αρνητικό και τούμπαλιν. Επίσης αρκετές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δείχνουν εξαιρετική δυναμική.

Ενδιαφέρον για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894,3 μονάδες και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,5 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 έκλεισαν ανοδικά και οι 48 πτωτικά (εδώ ουσιαστικά αποδεικνύεται ότι παρά τη μηδενική μεταβολή του Γ.Δ υπήρχε δυναμική στο σύστημα). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Large Cap υποχώρησε κατά (-0,15%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) αυξήθηκε κατά 1,04%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος της Τεχνολογίας (4,09%) λόγω Epsilon Net, οι Πρώτες Ύλες (1,66%), οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (1,62%), ο κλάδος πετρελαίου (διυλιστήρια) με 0,86%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-0,84%), οι κατασκευές-υλικά (-0,69%) και τα ταξίδια-αναψυχή (-0,59%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, ήταν ο ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΟΤΕ, Alpha Bank, ΕΤΕ και Eurobank.

Πηγή