Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η διπλή τραπεζική κρίση της εβδομάδας και η μεγάλη αύξηση επιτοκίων (0,5%) έχουν αλλάξει τους ρυθμούς των χρηματιστηρίων. Η τάση έχει γίνει καθοδική σε όλες τις αγορές και στο ελληνικό χρηματιστήριο βέβαια. Η ανοδική έναρξη των ευρωπαϊκών αγορών γύρισε γρήγορα σε πτώση με το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Τα τραπεζικά προβλήματα συνεχίζονται εκατέρωθεν του Ατλαντικού και προς το παρόν οι αγορές μετρούν απώλειες.

Ο Dow Jones υποχωρούσε κατά τις 17.30 ώρα Ελλάδας κατά 1,27%, o S&P 500 κατά (-1,07%) και ο Nasdaq (-0,78%). Εντονότερες ήταν οι πιέσεις στις ευρωπαικές αγορές με τον DAX (-1,34%), τον CAC (-1,48%), τον MIB (-1,8%) και τον Eurostoxx 50 (-1,28%). Το τριπλό κλείσιμο συμβολαίων παραγώγων (triple witch) επιδείνωσε την κατάσταση στα χρηματιστήρια γιατί αυξήθηκε το σορτάρισμα στις υποκείμενες αγορές.

Στις 1020 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Εβδομαδιαίες απώλειες 3,41%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε (-7,22%) σε 5 συνεδριάσεις.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αρχική ανοδική κίνηση κόπασε πολύ γρήγορα και λίγο πριν τις 16.00 ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος με πιέσεις στους περισσότερους δείκτες και στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ειδικά στις τράπεζες που βρέθηκαν στο στόχαστρο μεγάλων ρευστοποιήσεων. Η άνοδος σε συγκεκριμένα μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μυτιληναίο δεν κατάφερε να εμποδίσει την βύθιση του χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.020,19 μονάδες (επίπεδα που θεωρούνται ισχυρές στηρίξεις προς το παρόν) με υποχώρηση (-1,14%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 177,6 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 έκλεισαν ανοδικά και οι 69 ήταν πτωτικές.

Οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων (-4,4%) και τις ακολούθησαν οι μετοχές διυλιστηρίων (-2,58%) και τεχνολογίας (-2,41%). Αντίρροπες δυνάμεις ήταν τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (1,78%) λόγω Jumbo, τα Ταξίδια-Αναψυχή (1,54%) και οι Τηλεπικοινωνίες (0,8%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν Eurobank, Αlpha Bank, Πειραιώς, OTE, ΕΤΕ, Titan (Int). Το τριπλό κλείσιμο των παραγώγων επιδείνωσε όπως αναφέραμε τις πιέσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Να σημειωθεί ότι το βράδυ αναμένονται και ειδήσεις από την Moody’s για το ελληνικό αξιόχρεο αλλά με τις υφιστάμενες καταστάσεις διεθνώς, οι εγχώριοι παράγοντες δεν περιμένουν ιδιαίτερες εξελίξεις.

Πηγή