Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Άνοδος με μεταβλητότητα για τις ευρωπαικές αγορές εξαιτίας της διοχέτευσης ρευστότητας ύψους 50 δισ. Ελβετικών φράγκων στην Credit Suisse, προβληματισμός για την εμμονή στα υψηλά επιτόκια από την ΕΚΤ μετά την σημερινή αύξηση κατά 0,5% και ανησυχία για μελλοντικές νέες κρίσεις στον τραπεζικό κλάδο σε Αμερική και Ευρώπη ήταν τα σημερινά θέματα που απασχόλησαν τις χρηματιστηριακές αγορές.

Στην Ευρώπη, οι περισσότερες χρηματιστηριακές αγορές είχαν ανοδικές κινήσεις αλλά εξαιρετικά εύθραυστες. Ενδεικτική ήταν η συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με άνοδο 1,8% περίπου να υποχωρεί στο -0,2% δοκιμάζοντας και πάλι τις στηρίξεις των 1.020 μονάδων και τελικά να ισορροπεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα από τα χθεσινά με μικρή άνοδο. Μία συνεδρίαση έντονων συγκινήσεων αλλά και αμφιβολιών για τις μελλοντικές εξελίξεις στα ευρωπαϊκά τραπεζικά δρώμενα. Οι υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές είχαν και αυτές έντονες μεταπτώσεις και κινούνταν λίγο πριν τις 17.00 σε οριακά θετικά επίπεδα. Η τραπεζική κρίση στην Ελβετία κτυπάει άμεσα και μεγάλες γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες.

Σε ότι αφορά τις αμερικανικές αγορές, αυτές ξεκίνησαν ήπια πτωτικά και σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές υπάρχει ο φόβος ότι η παρατεταμένη αύξηση επιτοκίων θα δημιουργήσει νέους τριγμούς σε πολλές αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες. Σταδιακά, οι αμερικανικοί δείκτες πέρασαν σε θετική μεταβολή αλλά επί της ουσίας το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί παραμένει.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Σταθεροποιήθηκε κοντά στις 1.030 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά από μεγάλη μεταβλητότητα

Σε μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας όπως προαναφέραμε, ο Γενικός Δείκτης στη λήξη της συνεδρίασης βρέθηκε στις 1031,91 μονάδες με άνοδο 0,65%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 130 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 58 έκλεισαν ανοδικά και οι 49 πτωτικά.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι δύο πρόσφατες τραπεζικές κρίσεις, έφεραν σημαντικούς κραδασμούς και στο ελληνικό χρηματιστήριο με αποτέλεσμα να ξεχαστούν και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτό το διάστημα οι εισηγμένες. Για παράδειγμα ουδείς ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, της Alpha Bank και ειδικά χθες του ΟΠΑΠ που ήταν πολύ καλά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε σήμερα κατά 0,63%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά -0,44%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Υγείας (3,31%), Τροφίμων-Ποτών (2,34%), Βιομηχανικών (1,31%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,21%), ενώ οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,83%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Εμπορίου (-2,51%), ταξιδίων-μεταφορών (-1,56%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, Alpha Bank, ETE OΠΑΠ, Eurobank.

Ξένες αγορές

Μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν ήπιες ανοδικές κινήσεις με τον Dow Jones να αυξάνεται κατά 0,19%, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,72% και τον Nasdaq να αυξάνεται κατά 1,16%. Οι ευρωπαϊκοί συνέχιζαν ανοδικά μετά την -μάλλον προσωρινή- λύση της χρηματοδότησης ρευστότητας για την CS. Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 1,2%, ο γαλλικός CAC 1,78% ο ιταλικός MIB 0,88% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 1,67%.

Πηγή