Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ξένες αγορές: Αναζητούν αφορμή για διορθώσεις

Στην Αμερική είχαμε στοιχεία για την απασχόληση (Jobs) τα οποία βγήκαν αρκετά ανθεκτική την αγορά εργασία και άρα (συμπεραίνουν οι αγορές) δεν θα πάνε σε μειώσεις επιτοκίων. Λίγα λεπτά μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones ήταν σταθεροποιητικός, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά (-0,34%) και ο Nasdaq (-0,37%). Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, είχαμε μεικτές τάσεις με τον γερμανικό DAX να διορθώνει (-0,5%) ενώ ο γαλλικός CAC αυξάνονταν (στις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατά 0,46% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 να καταγράφει άνοδο 0,5%. Γενικότερα, το θετικό χρηματιστηριακό κλίμα παρέμεινε και αυτή την εβδομάδα στις ευρωπαικές αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε εβδομαδιαίως κατά 1,77% και από την αρχή του χρόνου κατά 11,15%

Το ελληνικό χρηματιστήριο απέδειξε σήμερα ότι μπορεί να κινηθεί ανοδικά και χωρίς τις τραπεζικές μετοχές. Σε μία συνεδρίαση που είχαμε αποκόμιση κερδών από τις τραπεζικές μετοχές (από τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές), ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να προσεγγίσει την αντίσταση των 1.035 μονάδες, κλείνοντας στις 1033,44 μονάδες με άνοδο 0,37%. Για μία ακόμη συνεδρίαση είχαμε μεγάλους τζίρους και πολλές προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο ημερήσιος τζίρος έφτασε στα 118 εκατ. Ευρώ ολοκληρώνοντας μία πολύ αυξημένη συναλλακτικά εβδομάδα.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 7η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας το έντονα θετικό momentum. Η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν 1,77% (μικρότερη απ’ ότι η προηγούμενη εβδομάδα) και η μεταβολή του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου φτάνει στο 11,15%.

Η συνεδρίαση και πάλι είχε αυξημένη μεταβλητότητα και έντονο συναλλακτικό ενδιαφέρον στα κλαδικά blue chips. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 1.033,44 μονάδες με άνοδο 0,37%. Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 117 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 74 έκλεισαν ανοδικά και οι 41 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,4% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,86%, γεγονός που δείχνει ότι οι τοποθετήσεις γίνονται και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (4,02%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,83%), τα Πετρελαιοειδή (1,32%) και οι τεχνολογικές (1,19%). Καλή αντίδραση είχαμε από τις τηλεπικοινωνίες δηλαδή τον ΟΤΕ (0,97%) Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-0,88%), οι βιομηχανικές (-0,43%) και οι χρηματοοικονομικές (-0,43%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Dimand, OTΕ, Jumbo, ΕΤΕ.

Πηγή