Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ευρωπαϊκές αγορές: Ανοδικά μεν αλλά δηλώσεις στελεχών της FED για τα επιτόκια χάλασαν το κλίμα

Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται‘ για τα χρηματιστήρια και η συνεδρίαση κινήθηκε πολύ καλά για τις περισσότερες ευρωπαικές αγορές μέχρι και τις 17.00 ώρα Ελλάδος. Και αναφέρουμε την συγκεκριμένη ώρα γιατί κάποιες δηλώσεις στελεχών της FED στην Αμερική έστρεψαν αρνητικά τους αμερικανικούς δείκτες και χάλασαν το θετικό κλίμα.

Λίγο μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX αυξανόταν μόλις 0,5% ενώ είχε φτάσει και στο 1,5% ενδοσυνεδριακά. Ο γαλλικός CAC είχε γυρίσει αρνητικός. Στις αμερικανικές αγορές, οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες, ο Dow Jones, ο S&P 500 και ο Nasdaq κινούνταν πτωτικά.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν δυσκολεύτηκε να καταγράψει μία νέα μεγάλη ανοδική κίνηση και τον Γενικό Δείκτη να φτάνει σε υψηλά 100μηνών κλείνοντας στο υψηλό ημέρας, στις 1064,43 μονάδες με άνοδο 2,2%. Για μία ακόμη συνεδρίαση είχαμε πολύ υψηλές συναλλαγές ύψους 130 εκατ. Ευρώ με πάρα πολλά προσυμφωνημένα πακέτα.

Τράπεζες, ΟΤΕ και λοιπές ΄δυνάμεις’ της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Η άνοδος προήλθε κυρίως από την εκτίναξη των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης σε όλους τους κλάδους. Οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 3,64% αλλά είχαν και την συνδρομή του ΟΤΕ ο οποίος πραγματοποίησε την καλύτερη συνεδρίαση εδώ και πολύ καιρό. Τον ΟΤΕ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.  Το ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών έδειξε στο τέλος της συνεδρίασης με 107 μετοχές να καταγράφουν άνοδο και 17 υποχώρηση. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,26% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,54%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι χρηματοοικονομικές αυξήθηκαν κατά 8,59% με την μετοχή της MIG να καταγράφει το 3ο συνεχόμενο limit up ενόψει της Γεν. Συνέλευσης της Δευτέρας που θα ανακοινωθούν οι όροι της Δημόσιας Προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι τηλεπικοινωνίες αυξήθηκαν κατά 4,43% λόγω της εκτίναξης του ΟΤΕ, οι τράπεζες είχαν την γνώριμη καλή εικόνα με 3,64% με μεγάλη άνοδο και στις 5 τραπεζικές μετοχές (4 συστημικές και Αττικής που είχε άνοδο 21% λόγω επικείμενων εξελίξεων), οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 3,39% και το Εμπόριο 2,5%. Ενδεικτικό της δυναμικής ανόδου είναι ότι από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες μόνο ο κλάδος υγείας δεν μεταβλήθηκε και την μικρότερη άνοδο είχαν τα Ταξίδια-Αναψυχή 0,53%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο από την αρχή του χρόνου καταγράφει άνοδο που είναι μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Η άνοδος είναι αποτέλεσμα της καλής μακροοικονομικής εικόνας αλλά και των έντονων επιχειρηματικών εξελίξεων και αποτελεσμάτων. Οι οίκοι αξιολόγησης φαίνεται ότι φέρνουν πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο β’ εξάμηνο 2023 σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών. Όλα αυτά συνηγορούν στην εξαιρετική χρηματιστηριακή πορεία, με τον Γενικό Δείκτη να κατευθύνεται προς τις 1.090 μονάδες που είναι τα επίπεδα του Αυγούστου 2014.

Πηγή