Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία καλή εκκίνηση για την χρηματιστηριακή εβδομάδα ήταν η σημερινή. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά και με αρκετό ενθουσιασμό μετά από πολύ καιρό δείχνοντας ότι είτε ξεπερνούν βασικά προβλήματα είτε τα έχουν προεξοφλήσει. Ενδεικτική περίπτωση το ιταλικό χρηματιστήριο με τον δείκτη MIB να καταγράφει άνοδο πάνω από 1% εν μέσω σημαντικής πολιτικής κρίσης και οικονομικών προβλημάτων. Σ’ αυτό το κλίμα και με δεδομένο τις χαμηλές αποτιμήσεις μετοχών και δεικτών, το ελληνικό χρηματιστήριο είχε και αυτό μία άνοδο προς τις 805 μονάδες κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας στις 804,24 μονάδες. Όμως η άνοδος αυτή συνοδεύτηκε από τον απογοητευτικό τζίρο των 29 εκατ. Ευρώ. Απ’ όσο θυμόμαστε, μόνο παραμονές 15 Αύγουστου είχαμε τόσο χαμηλό τζίρο στο παρελθόν.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι αμερικανικές αγορές, με τους 3 μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) να καταγράφουν σημαντική ανάκαμψη λόγω αποτελεσμάτων τραπεζικών ομίλων και ομίλων τεχνολογίας.

Παράδοξα χαμηλός ο τζίρος κατά τη σημερινή συνεδρίαση

Ο τζίρος συναλλαγών (29 εκατ. Ευρώ) ήταν ο χαμηλότερος μέσα στο 2022 και ένας από τους χαμηλότερους των τελευταίων ετών. Το γεγονός αυτό μοιάζει ιδιαίτερα απογοητευτικό εάν συνδυαστεί με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εισηγμένων και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (ειδικά στον τουρισμό) εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης. Εάν θέλουμε να το δούμε κάπως θετικά, κρατάμε το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε κατά 1,21% στις 804,24 μονάδες προσεγγίζοντας την αντίσταση των 805 μονάδων.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 32 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,13%, και ο δείκτης Mid Cap 1,82%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (2,66%), Τραπεζών (2,31%), Τηλεπικοινωνιών (2,28%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,89%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,87%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι υγείας (-2,91%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,04%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, η Τερνα Ενεργειακή και η Alpha Bank.

Πηγή