Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μία από τις πιο ρηχές συνεδριάσεις μέσα στο 2021 είδαμε σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει μόλις -0,12% χαμηλότερα στις 832,06 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής έχοντας ελάχιστες διακυμάνσεις. Η στήριξη των 830 μονάδων επιβεβαιώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο.  Σ’ αυτό συνετέλεσε και η μεικτή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, με τον γερμανικό DAX να κινείται οριακά ανοδικά και με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται οριακά πτωτικά.

Το μεγάλο πρόβλημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν η κατολίσθηση της τουρκικής λίρας μετά την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη την Παρασκευή από τον Ερντογάν. Ένα πρόβλημα που απασχολεί τους θεσμικούς επενδυτές ανά τον κόσμο. Επίσης η επέκταση των lockdowns σε Γερμανία και Ολλανδία είναι αρνητικές εξελίξεις για την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.

Οριακή υποχώρηση Γενικού Δείκτη  με διαφοροποιημένες τάσεις στα blue chips

Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε -0,12% στις 832,06 μονάδες αλλά με πολλές διαφοροποιημένες και αντίρροπες τάσεις ανάμεσα στα blue chips.Από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 56 ήταν ανοδικές και οι 49 πτωτικές.  Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73 εκατ. Ευρώ που θεωρείται ικανοποιητική για μία εξαιρετικά ευαίσθητη συνεδρίαση.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -0,10% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά -0,44%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 0,59% παρά την μεγάλη πίεση στην μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-19,97%), οι πετρελαϊκές είχαν άνοδο 3,47% με συμμετοχή και της Motor Oil και των ΕΛΠΕ, οι Πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 2,87%, το Εμπόριο 1,1%, οι χρηματοοικονομικές (0,9%), οι Κατασκευές-υποδομές (0,55%). Πτωτικά κινήθηκαν η Υγεία (-2,89%), Ταξίδια-Αναψυχή (-2,12%) λόγω Aegean, Τηλεπικοινωνίες (-1,17%) λόγω ΟΤΕ.

Τράπεζες: Η μετοχή της Πειραιώς βουλιάζει λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε άνοδο (0,59%)  με εξαίρεση βέβαια τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (σήμερα -19,97%) υφίσταται ένα τεράστιο dilution (-60%) σε σχέση με την τιμή στις 16 Μαρτίου όταν είχε πραγματοποιήσει limit up (26%) και είχε οδηγηθεί πάνω από τα 0,9 ευρώ. Ο λόγος υποχώρησης είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που -εκτιμάται- ότι θα γίνει προς όφελος των νέων μετόχων.  Οι μετοχές των ΕΤΕ και Alpha Bank αυξήθηκαν ενώ η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε οριακά.

Πηγή