Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η είδηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία το πρωί της Παρασκευής και ενώ η συνεδρίαση είχε αρχίσει και ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε άνοδο της τάξης του 0,5% προσεγγίζοντας τις 890 μονάδες. Μέσα σε λίγα λεπτά, το σκηνικό άλλαξε η μετοχή της Alpha Bank (χωρίς να έχει βγει επίσημη ανακοίνωση από την τράπεζα) κατευθύνθηκε προς το limit down συμπαρασύροντας και τα υπόλοιπα τραπεζικά και όχι μόνο blue chips προς χαμηλότερα επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης συγκυριακά έσπασε τα επίπεδα των 860 μονάδων αλλά μετά την έκδοση της επίσημης ανακοίνωσης και η μετοχή περιόρισε λίγο τις αρχικές της απώλειες και οι άλλες τραπεζικές μετοχές μετρίασαν τις δικές τους απώλειες.

Σταδιακά άρχισε να εμφανίζεται αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όπως η Coca Cola HBC, ο Titan Int, η ΔΕΗ και η Motor Oil που αντιστάθμισαν τις τραπεζικές απώλειες και ο Γενικός Δείκτης συσπειρώθηκε πάνω από τις 860 μονάδες επιβεβαιώνοντας τα επίπεδα στήριξης. Στην μερική ανάκαμψη, μετά τη μεγάλη πτώση, βοήθησε και η εικόνα των ξένων αγορών με τις αμερικανικές αγορές να ανοίγουν θετικά και να συμπαρασέρνουν σε άνοδο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης τελικά έκλεισε στις 867,56 μονάδες με υποχώρηση 2,35 %. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 199,5 εκατ. Ευρώ μετά και την είδηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ενώ το ισοζύγιο κερδισμένων χαμένων ήταν έντονα πτωτικό με 30 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 85 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 3,06% και ο δείκτης Mid cap κατά 1,06%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν βεβαίως οι τράπεζες (-10,93%) και ακολούθησαν οι κλάδοι υγείας (-2,31%) και τεχνολογίας (-1,72%). Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες των Τροφίμων-Ποτών (1,69%), Κατασκευές (0,89%) και Πετρέλαιο (0,49%).

Αν εξαιρέσουμε την αρνητική έκβαση του χρηματιστηριακού αιφνιδιασμού, το γεγονός ότι οι πιέσεις προς τις τραπεζικές μετοχές περιορίστηκαν και ο Γεν. Δείκτης συσσωρεύθηκε πάνω από τις 860 μονάδες κρίνεται μάλλον θετικό. Το ζητούμενο πλέον είναι να εκτονωθούν οι πιέσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ανοδικά ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά και ουσιαστικά έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της προηγούμενης πτώσης.

Σε ανοδική συγκυρία έχουν επιστρέψει και οι ευρωπαικές αγορές στην πλειονότητά τους μετά τις εκτιμήσεις του Eurogroup ότι θα υπάρξει ικανοποιητική ανάπτυξη.

Πηγή