Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 883,39 μονάδες με άνοδο 1,12%. Έκανε υψηλό ημέρας κοντά στις 888 μονάδες αλλά δεν κατάφερε τελικά να ξεπεράσει τις 890 μονάδες. Ας περιμένουμε την αυριανή συνεδρίαση και την συνεδρίαση της Δευτέρας (τελευταία του Μαΐου) για καλύτερη ορατότητα.

Κατ’ άλλα, οι τραπεζικές μετοχές ήταν από τις πλέον ευνοημένες της σημερινής συνεδρίασης (με εξαίρεση την Eurobank η οποία ανακοίνωσε και αποτελέσματα τριμήνου μετά τη λήξη της συνεδρίασης) ενώ πολύ καλή εικόνα είχαν και τα μη χρηματοοικονομικά blue chips. Αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσαν και τα ΕΛΠΕ ενώ λίγο πριν τις 18.00 ανακοίνωσε αποτελέσματα τριμήνου και η ΔΕΗ.

Ένα rebalancing των δεικτών του MSCI έφερε ρεκόρ συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο και μία δυναμική άνοδο μετά το μισό της συνεδρίασης του Γενικού δείκτη προς τις 890 μονάδες χωρίς τελικά να τις φτάσει.

Το rebalancing έφερε και πολλές συναλλαγές στη μετοχή της Eurobank αλλά δεν της έφερε άνοδο αφού η μετοχή έκλεισε με οριακή υποχώρηση έχοντας προεξοφλήσει την εξέλιξη από εβδομάδες πριν. Πολύ υψηλές συναλλαγές έγιναν και στη μετοχή της Alpha Bank ενώ ένα μεγάλο (προσυμφωνημένο) πακέτο πραγματοποιήθηκε στη μετοχή του ομίλου Ελλάκτωρ.

Η αξία συναλλαγών λόγω rebalancing διαμορφώθηκε στα 309 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 44 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (5,42%), Τεχνολογίας (3,23%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (2,91%), Τροφίμων-Ποτών (1,92%) ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζικών μετοχών αυξήθηκε κατά 0,49%.

Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Εμπορίου (-0,8%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-0,58%), Τηλεπικοινωνίες (-0,42%). Να αναφέρουμε ότι η υποχώρηση προς το τέλος της συνεδρίασης των μετοχών του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΕΧΑΕ φρέναραν την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη. Στις κατασκευές, η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ υποχωρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ενώ ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Σε ανοδικό momentum ξανά οι διεθνείς αγορές

Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό momentum ξαναβρίσκονται οι διεθνείς αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ βοηθούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινηθούν ανοδικά. Ο Dow Jones κινείται προς τις 34.500 μονάδες και ο S&P 500 προς τις 4.200 μονάδες. Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά μετά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα συνεχιστούν οι επαναγορές ομολόγων.

Πηγή