Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το θετικό σενάριο της επαναπροσέγγισης από τον Γενικό Δείκτη των 890 μονάδων φαίνεται ότι υλοποιήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών. Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα είναι καταλυτικές για την διαμόρφωση της χρηματιστηριακής τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από την στιγμή που διακόπηκε η υποχώρηση κάτω από τις 880 μονάδες και επαναπροσεγγίστηκε το σημείο στήριξης των 890 μονάδων θεωρούμε ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κινηθεί μέσα στο κανάλι των 890-910 μονάδων αρκεί να βελτιωθεί και το διεθνές κλίμα. Αν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει στη τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας (αύριο) ξανά κάτω από τις 880 μονάδες, τότε η στήριξη μετατίθεται στις 860 μονάδες.

Η συνεδρίαση άρχισε με μία μικρή υποχώρηση κάτω από τις 881 μονάδες Γενικού Δείκτη αλλά μετά το ήμισυ της συνεδρίασης επέστρεψε ανοδικά λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος σε ορισμένα δεικτοβαρή blue chips όπως ο ΟΠΑΠ, o OTE, η Μυτιληναίος, η Motor Oil και σε τράπεζες (ETE, Eurobank, Πειραιώς) οι οποίες όμως είχαν και πάλι διαφορετικότητα στις αντιδράσεις τους και μεταβλητότητα.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888,41 μονάδες με άνοδο 0,84%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 84 έκλεισαν ανοδικά και οι 27 πτωτικά.

O FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,8% και ο FTSE Mid Cap (μεσαία κεφαλαιοποίηση) είχε άνοδο 1,12%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών με 4,17%, Ταξίδια-Αναψυχή (2%), Πρώτων Ύλες (1,51%), Τεχνολογία (1,45%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών και οικιακών Προϊόντων (-1,61%) και Κατασκευές-Υλικά (-0,05%).

Διεθνείς εξελίξεις

Το θετικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών και η ανοδική πορεία των δεικτών τους επέφερε ισορροπία στα χρηματιστήρια διεθνώς. Οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν έντονα ανοδικά καλύπτοντας εν μέρει τις απώλειες από τις πτωτικές συνεδριάσεις της Τετάρτης. Ενδεικτικά ο DAX έχει επιστρέψει πάνω από τις 15.300 μονάδες, ο CAC κινείται προς τις 6.320 μονάδες, ο Eurostoxx 50 πλησιάζει πάλι ανοδικά προς τις 4.000 μονάδες. Αν εκτονωθούν και οι πιέσεις στα ομόλογα λόγω πληθωρισμού τότε θα έχουμε επιστροφή σε ένα ανοδικό κανάλι μέσα στον Ιούνιο, όπως λένε οι αναλυτές.

Εκτίναξη στα κρυπτονομίσματα

Από το μέτωπο των κρυπτονομισμάτων, σήμερα είδαμε το ‘σύνδρομο του ελατηρίου’. Νομίσματα που έχασαν πάνω από 50%, επιστρέφουν με αντίστοιχη άνοδο. Με τέτοιες αντιδράσεις, δικαιώνουν όσους μιλούν για ‘κερδοσκοπικά παραληρήματα’ και χρηματιστήριο του τζόγου.

Πηγή