Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης πέτυχε να ολοκληρώσει τον μήνα πάνω από τις 890 μονάδες όπως ήταν το θετικό σενάριο για την τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Την ανοδική τάση έδωσαν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες με εξαίρεση αυτή της Eurobank κινήθηκαν όλες ανοδικά. Η σημερινή άνοδος της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν και απόρροια της νέας υποχώρησης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων προς ιστορικά χαμηλά.  Επίσης η έκθεση του ΟΟΣΑ βλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022 θα είναι καλύτερη απ’ τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Επιστροφή πάνω από τις 890 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 894,85 μονάδες με άνοδο 0,82% και αξία συναλλαγών στα 44,46 εκατ. Ευρώ που ήταν η χαμηλότερη αξία συναλλαγών του Μαΐου ο οποίος έκλεισε με μέσες ημερήσιες συναλλαγές κοντά στα 80 εκατ. Ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,89% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,14%.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 82 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. 

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (2,39%), Τραπεζών (1,73%), Κατασκευών (1,23%), Εμπορίου (1,23%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (1,2%), Πετρελαίου και Αερίου (1%).

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-0,56%), Τεχνολογίας (-0,36%).

Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε και στα υπόλοιπα blue chips, όπως ο ΟΤΕ, η Jumbo, η Motor Oil, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος ενώ διακυμάνσεις είχαν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Lamda Development που έκλεισαν τελικά με μηδενική μεταβολή σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής. 

H άνοδος στη μεσαία κεφαλαιοποίηση περιορίστηκε σε λιγότερες μετοχές απ’ ότι το προηγούμενο διάστημα.

Αν εξαιρέσουμε τις χαμηλές συναλλαγές που δείχνει ότι τα μεγάλα funds από ΗΠΑ και Βρετανία μάλλον απείχαν, η συνεδρίαση δημιουργεί υποθήκη για άνοδο του Γενικού Δείκτη μέσα στον Ιούνιο πάνω από τις 910 μονάδες και στόχο τις 920 μονάδες. Για το επιτύχει αυτό, θα χρειαστεί να υπάρξει σταθερή άνοδος στις τραπεζικές μετοχές και στα πλειονότητα των blue chips.

Το τέλος του Μαΐου και η σταθερότητα του Ιουνίου

Ο Μάιος παραδοσιακά ταυτίζεται με ρευστοποιήσεις των μεγάλων funds και ο Ιούνιος με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Η εικόνα αυτή επαληθεύτηκε και τον Μάιο 2021 για το ελληνικό χρηματιστήριο που μπορεί να είχε αυξημένη μεταβλητότητα και να άγγιξε τις στηρίξεις των 865 μονάδων Γενικού Δείκτη αλλά τελικά κατάφερε ο Γεν. Δείκτης να επιστρέψει κοντά στις 900 μονάδες όπως ήταν το ζητούμενο.

Πλέον ο Ιούνιος ίσως αποτελέσει τον μήνα που η χρηματιστηριακή αγορά θα σταθεροποιηθεί πάνω από τις 900 μονάδες και ίσως – εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν- ο Γενικός Δείκτης βρεθεί προς τις 920 μονάδες. Ένα σενάριο που ‘παίχτηκε’ πολύ τον Απρίλιο και τον Μάιο αλλά δεν πέτυχε.

Πηγή