Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Από χθες το πρωί φαινόταν ότι το ανοδικό σερί των 10 συνεδριάσεων μπορεί να έληγε χθες. Η άνοδος ‘φώναζε’ ότι θα υπήρχαν πωλήσεις σε τραπεζικά και μη τραπεζικά blue chips καθώς ο Γενικός Δείκτης άγγιξε τις 900 μονάδες και υποχώρησε ενώ και τα σήματα από τις ξένες αγορές ήταν αρνητικά.

Μεταβλητότητα στις ξένες αγορές

Η αστάθεια των ξένων αγορών βασίζεται κυρίως στο ότι έχουν βρεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και είναι εύλογο να διορθώνουν, υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας και ότι οι πληθωριστικές ανατιμήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο στις οικονομίες.

Αντίσταση οι 900 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Οι 900 μονάδες Γενικού Δείκτη και κυρίως η διόρθωση των ξένων αγορών έδειξαν ότι το recovary rally είχε ολοκληρωθεί προσωρινά. Οι τάσεις για τον υπόλοιπο Αύγουστο δείχνουν συσσώρευση μεταξύ των 860-900 μονάδων με αυξημένη μεταβλητότητα τόσο στα blue chips όσο και στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αυτό που περιμένουν οι περισσότεροι είναι να διατηρηθούν χαμηλά οι όγκοι συναλλαγών αυτόν τον μήνα και εάν τα μακροοικονομικά και μικροοικονομικά δεδομένα είναι καλύτερα ίσως υπάρξουν εισροές από τον Σεπτέμβριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895,19 μονάδες με οριακή υποχώρηση (-0,25%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 51 έκλεισαν ανοδικά και οι 57 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) είχε υποχώρηση (-0,32%) αλλά με άνοδο σε ΟΤΕ, Eurobank, Intralot και Ελλάκτωρ, Jumbo, ΔΕΗ, Φουρλή ενώ ο δείκτης μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε υποχώρηση (-0,3%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (1,33%) λόγω Coca Cola HBC , οι Κατασκευές- Υλικά (0,59%) λόγω Ελλάκτωρ, οι Τηλεπικοινωνίες (0,29%) λόγω ΟΤΕ και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-1,47%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,21%), Τραπεζών (-1,10%).

Πηγή