Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Μετά την αρχική θετική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, ακολούθησε το ‘χλιαρό’ ξεκίνημα των αμερικανικών που εξελίχθηκε σε ήπιες υποχωρήσεις στους αμερικανικούς δείκτες ενόψει φόβων για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Ήδη πολλοί μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έχουν αρχίσει να κτυπούν καμπανάκια για την εταιρική κερδοφορία το 2022 στην Ευρώπη αλλά και για το ενδεχόμενο κάποιας βίαιας διόρθωσης των χρηματιστηριακών αγορών καθώς οι αποτιμήσεις δεικτών και μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, θεωρούνται υπερβολικές.

Ο Γενικός Δείκτης ανταποκρίθηκε και πάλι στις διεθνείς τάσεις των δύο τελευταίων ημερών και κατάφερε να επιστρέψει πάνω από τις 900 μονάδες από την αρχή της συνεδρίασης , συντηρώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μία μελλοντική άνοδο ενόψει ΔΕΘ. Ήδη από την συνεδρίαση της Πέμπτης έδειξε ότι θα συσσώρευε πέριξ των 900 μονάδων που εμφανίζεται ισχυρή στήριξη. Έτσι, με την βοήθεια της ανοδικής τάσης στις ευρωπαικές αγορές, από την αρχή της συνεδρίασης της Παρασκευής επέστρεψε πάνω από τις 900 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 903 μ.) και τελικά έκλεισε στις 901,13 μονάδες με άνοδο 0,21%. Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με εβδομαδιαία υποχώρηση της τάξης του (-1,5%).

Η αξία συναλλαγών ήταν χαμηλή σήμερα, στα 56 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν οι 50 έκλεισαν ανοδικά και οι 68 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE large Cap κατέγραψε άνοδο 0,24% και ο δείκτης Mid Cap είχε υποχώρηση (-0,61%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (2,05%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,7%), των Τραπεζών (0,93%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-1,49%) με την μετοχή της Coca Cola HBC να διορθώνει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-1,05%), οι Βιομηχανικές (-0,82%). Από πλευράς μετοχών, τους μεγαλύτερους τζίρους πραγματοποίησαν οι μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank, Jumbo.


Με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Η ΔΕΘ και οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι αυτές που μπορούν να ανανεώσουν την ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την περίοδο. Στην περίπτωση που οι εξαγγελίες περιλαμβάνουν νέες φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις τότε θα ανανεωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές. Επίσης η διαχείριση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης για τις επιχειρήσεις πολλών κλάδων ενώ επιχειρηματικό και κοινωνικό ενδιαφέρον θα έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Πηγή