του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Εβδομαδιαία πτώση 2,19%

Οι διορθωτικές κινήσεις στα περισσότερα blue chips προέρχονταν σήμερα είτε από πωλήσεις για αποκόμιση κερδών (π.χ. στη μετοχή της Μυτιληναίος) είτε από πτώση λόγω έλλειψης αγοραστών (μικρές εντολές που όμως δεν απορροφούνταν). Γενικά, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ολοκληρώνει μία πτωτική χρηματιστηριακή εβδομάδα με ανησυχία. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαία υποχώρηση της τάξης του (-2,19%). Ακόμη και εάν οι εσωτερικές εξελίξεις μοιάζουν αισιόδοξες, εντούτοις το διεθνές κλίμα δείχνει αιχμάλωτο του φόβου για τον πληθωρισμό.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος έντονα πτωτικά προς το τέλος της συνεδρίασης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας στις 905,55 μονάδες με υποχώρηση κατά 1,01%. Η ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88,9 εκατ. Ευρώ με μεγάλες συναλλαγές στο τέλος της συνεδρίασης (δημοπρασίες) λόγω rebalancing και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 31 έκλεισαν ανοδικά και οι 81 πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,08%) και ο δείκτης Mid Cap κατά (-0,52%).

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (0,32%) και Ταξιδιών-Αναψυχής λόγω Aegean και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,56%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,45%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,06%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,7%), Τηλεπικοινωνιών (-1,65%).

Στις τραπεζικές μετοχές ‘βούλιαξαν’ και οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών (με μεγαλύτερες πιέσεις σε ΕΤΕ και Alpha Bank) ενώ ανοδικά έκλεισε την συνεδρίαση και την εβδομάδα η μετοχή της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank). Από τα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά Aegean, Ελλακτωρ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ. Πιέσεις δέχθηκαν και πολλές μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση που όμως δεν επηρέασαν την συνολική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς αφού υποχώρησαν με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει εάν θα συνεχιστεί η πτώση μέσα στο διάστημα 900-910 μονάδων ή θα υπάρξει κάποια ανάκαμψη που θα προέρχεται και από την βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

Μεγάλη η πτώση στις ξένες αγορές

Η βίαια διόρθωση με την οποία ξεκίνησαν οι αμερικανικές αγορές την σημερινή συνεδρίαση (απόρροια των πρόσφατων δηλώσεων από την FED αλλά και της κρίσης των κρυπτονομισμάτων) μεταδόθηκε γρήγορα και στις ευρωπαικές αγορές, επηρεάζοντας βεβαίως και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 910 μονάδες με πολύ χαμηλές συναλλαγές.

Είχαμε ξεχάσει πως είναι να υποχωρούν έντονα οι μεγάλες ευρωπαικές αγορές κατά το α’ εξάμηνο 2021. Λίγο πριν τις 18.00, ο DAX υποχωρούσε κατά (-1,75%), o CAC κατά (-1,35%) και ο Eurostoxx (-1,59%). Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε (-1,76%).

Πηγή