Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Άγγιξε την κορυφή των 1.000 μονάδων (999,6 μονάδες) αλλά δεν κατάφερε να την κατακτήσει ο Γενικός Δείκτης. Η άνοδος ουσιαστικά ήταν αποτέλεσμα αφ’ ενός των θετικών εντυπώσεων που δημιουργεί η μείωση του χρέους της ελληνικής οικονομίας (ευνοείται από την άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα), την αύξηση μακροοικονομικών μεγεθών (τουριστικό ισοζύγιο) αλλά και τους γενικότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφ’ ετέρου από την βελτίωση της εικόνας των ευρωπαϊκών οικονομιών που πλέον (όπως διαφαίνεται και από το Davos) εκτιμάται ότι δεν θα έχουν μεγάλη ύφεση. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν ήπια άνοδο σε σχέση με την εκτίναξη του ελληνικού Γενικού Δείκτη.

Ελληνικό χρηματιστήριο

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 997,81 μονάδες με άνοδο 1,92%. Τα επίπεδα αυτά είναι νέα υψηλά πολλών ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συνεδρίαση είχε αυξημένους όγκους συναλλαγών στα 129,62 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά δείχνει ξεκάθαρα επενδυτικό ενθουσιασμό. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 93 έκλεισαν ανοδικά και οι 22 πτωτικά.  

Η άνοδος προήλθε κυρίως από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά είχαμε και σημαντική ανάκαμψη σε κλαδικούς leaders που ανήκαν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1,87%, ο δείκτης Mid Cap κατά 2,01%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες κατέγραψαν άνοδο άνοδο 3,15%, οι χρηματοοικονομικές είχαν άνοδο 7,95% λόγω MIG, οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 2,93% και οι βιομηχανικές κατά 2,07%. Μικρότερη άνοδο είχαν τα διυλιστήρια (1,27%). Πτωτικά κινήθηκαν μόνο οι κλάδοι Υγείας (-1,89%) και Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-1,01%). Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Πειραιώς, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΤΕ και Motor Oil.

Πηγή