Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Η γερμανική στροφή στο πετρέλαιο δεν θα γίνει χωρίς κόστος, την ώρα που η τιμή του αργού βούλιαξε χθες κάτω από τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ήδη, το Βερολίνο ενθαρρύνει σιωπηρώς τη στροφή προς το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου έχουν απολέσει τα κέρδη που αποκόμισαν από τότε που άρχισε ο πόλεμος, εξαιτίας των επιτοκιακών αυξήσεων και των ανησυχιών για ύφεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Wiegand-Glas που παράγει γυάλινα μπουκάλια και η οποία έχει ήδη λάβει έγκριση για να αρχίσει να χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης αντί για φυσικό αέριο, με τις αρμόδιες μάλιστα για το περιβάλλον αρχές να έχουν μειώσει τη γραφειοκρατία προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ, κάλεσε το Βερολίνο να επισπεύσει τα μέτρα εξοικονόμησης και προειδοποίησε πως επιχειρήσεις που προσπαθούν να κάνουν μετάβαση από το αέριο στο πετρέλαιο αντιμετωπίζουν προσκόμματα και καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με τον Ρούσβουρμ, θα χρειαστούν μέτρα όπως η αντικατάσταση ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων που λειτουργούν με την καύση αερίου με εργοστάσια που καίνε άνθρακα.

Να σημειωθεί ότι η γερμανική ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο έχει ήδη μειωθεί χαμηλότερα από τον πενταετή μέσο όρο για αυτή την περίοδο του έτους. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη γερμανική βιομηχανία υποχώρησε 24% τον Ιούλιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, τότε οι τιμές φυσικού αερίου ενδεχομένως να μην αυξηθούν όσο φοβούνται, ακόμη και εάν η Ρωσία σταματήσει τις ροές της προς την Ευρώπη, που σημαίνει ότι το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να αυξηθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ πάνω από τα 300 ευρώ ή ακόμη και τα 400 ανά μεγαβατώρα, μπορεί να μην υλοποιηθεί.

Ζητείται «άθλος»

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Γερμανία θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. για να επιτευχθεί ο στόχος εξοικονόμησης του 15% της ποσότητας που αγοραζόταν έως τώρα. Το Βερολίνο θα πρέπει να βρει κάποιον τρόπο να εξοικονομήσει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τις αρχές του τρέχοντος μήνα έως τον Μάρτιο του 2023 για να επιτευχθεί ο στόχος των Βρυξελλών. Πρόκειται για ποσότητα ίση με την ετήσια μέση κατανάλωση 5 εκατομμυρίων τετραμελών νοικοκυριών.

Λόγω της υψηλής κατανάλωσης αερίου, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καλείται να κάνει μεγαλύτερη εξοικονόμηση από κάθε-άλλη χώρα της Ε.Ε., καθώς θα πρέπει να εξοικονομήσει σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου που θα πρέπει να αποθηκευτεί στη γηραιά ήπειρο.

Πηγή