Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτσης 
[email protected]

Το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη στρέφει επιχειρήσεις και ιδιώτες στην ηλιακή ενέργεια. Στη Γερμανία, το πρώτο εξάμηνο φέτος, η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων εκτινάχτηκε κατά 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής Ένωσης Ηλιακών Συστημάτων, τα οποία επικαλείται το CNN Business σε σχετικό του ρεπορτάζ.

Η ζήτηση για ηλιακά συστήματα αφορά τόσο τις κατοικίες όσο και τους εμπορικούς χρήστες, από μικρές εγκαταστάσεις σε ιδιωτικές στέγες μέχρι μεγάλες εκτάσεις.

Η αυξημένη ζήτηση συνεπάγεται σημαντικές ευκαιρίες για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που βλέπουν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται, αλλά και προβλήματα, καθώς πιέζει ακόμη περισσότερο την προβληματική εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ζήτηση για ηλιακή ενέργεια ήταν ήδη αυξημένη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας ήδη πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και των κινήτρων που έχουν δοθεί για την υιοθέτηση της σχετικής τεχνολογίας.

Πρόσφατα, ωστόσο, ο φόβος πως η ρωσική στρόφιγγα θα κλείσει παντελώς εν μέσω του χειμώνα και η εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας στρέφουν τους καταναλωτές προς την ηλιακή ενέργεια.

Η γερμανική κυβέρνηση απαντά στην κρίση με μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ο περιορισμός του φωτισμού των πόλεων και της θέρμανσης.

Η Schneider Electric, ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός και ενεργειακός κολοσσός, επισημαίνει πως η ζήτηση για τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης στη Γερμανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2021.

Ελλείψεις υλών και εργαζομένων

Στο «απόγειο όλων των εποχών» έχουν φθάσει και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες όσον αφορά την καθαρή ενέργεια που παρέχει σε επιχειρήσεις, επισημαίνει στο CNN Business ο Κονσταντίν Έλστερμαν, αντιπρόεδρος του τμήματος διανομής της εταιρείας.

Παρομοίως η γερμανική εταιρεία παροχής ηλιακών μπαταριών Sonnen επισημαίνει πως οι παραγγελίες της έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, «λόγω της αυξημένης επιθυμίας του κόσμου να χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ενέργεια στο σπίτι».

Η άνθηση ωστόσο της ζήτησης για παροχές και συστήματα ηλιακής ενέργειας έχει και προβλήματα, όπως η σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών. «Ορισμένοι ηλεκτρολόγοι κλείνονται από τρεις έως έξι μήνες προκαταβολικά» δηλώνει στο CNN Business ο Έλστερμαν της Schneider Electric.

Στην έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα και την έλλειψη πρώτων υλών.

Δεν είναι μόνο η Γερμανία που στρέφεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ανακοινώσει στροφή προς άλλες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική και η πυρηνική. Ορισμένοι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές στη θέρμανση στρεφόμενοι στα τζάκια με ξύλα.

Πρόσφατα η προερχόμενη από τους Πράσινους υπουργός Κλίματος της Αυστρίας Λεονόρ Γκεβέσλερ ζήτησε να υπάρξουν περισσότερα ενεργειακά έργα προκειμένου να βοηθηθεί η χώρα να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

«Πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτήν την εξάρτηση – κυβικό μέτρο προς κυβικό μέτρο, ανεμογεννήτρια προς ανεμογεννήτρια, φωτοβολταϊκό προς φωτοβολταϊκό» δήλωσε η Αυστριακή υπουργός στο CNN.

«Επειδή βλέπουμε πως η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιείται ως όπλο» πρόσθεσε η Γκεβέσλερ.

Νορβηγική επένδυση στην Ινδία

Το Νορβηγικό Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα (Climate Investment Fund) και το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας KLP ετοιμάζονται να επενδύσουν σε έργο για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας 420 μεγαβάτ στο Ραζαστχάν της Ινδίας.

Τα δύο μέρη θα επενδύσουν περί τα 2,8 δισ. ινδικές ρουπίες (περί τα 35 εκατ. δολάρια) για την απόκτηση μεριδίου 49% στο έργο Thar Surya, το οποίο κατασκευάζεται από την ιταλική εταιρεία Enel Green Power.

Το Νορβηγικό Ταμείο Επενδύσεων για το Κλίμα αναμένεται να τοποθετήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της νορβηγικής πρεσβείας στην Ινδία, περί τα 10 δισ. νορβηγικές κορόνες (1 δισ. δολάρια) στο έργο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή