Την αισιοδοξία του ότι η κρουαζιέρα ανακάμπτει δυναμικά, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας ΕΕΚΦΝ κ. Γιώργος Κουμπενάς, σε συνέδριο με θέμα την προστασία του  περιβάλλοντος από τις εκπομπές ρύπων των ελλιμενισμένων πλοίων.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο CELESTYAL CRYSTAL σε συνεργασία της ΕΕΚΦΝ με τον Δήμο Πειραιά. Σκοπός της πρωτοβουλίας των δύο φορέων, είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδιαίτερα στους λιμένες προορισμούς κρουαζιέρας.

Ομιλητές από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, των Διεθνώς Αναγνωρισμένων Νηογνωμόνων και το χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από τη λειτουργία των μηχανών των πλοίων, σύμφωνα με τις Αποφάσεις του  διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ.

Ο κ. Κουμπενάς είπε ότι ο κλάδος της ναυτιλίας, είναι από τους λιγότερο υπεύθυνους για τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος αφού σε σχέση με άλλους κλάδους η ευθύνη του περιορίζεται στο 2,7 %. Ανέφερε ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός – ΙΜΟ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα που αφορούν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον με χαρακτηρισμό θαλάσσιων περιοχών ως Emission Control Areas (ECA’s) που σημαίνει διέλευση πλοίων με μειωμένη παραγωγή  ανθρακούχων ρύπων. Σχετική απόφαση για την Μεσόγειο, τόνισε, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1/5/2025..Επίσης αναφέρθηκε στην εγκατάσταση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους λιμένες για την τροφοδότηση των πλοίων , το γνωστό cold ironing.

Πηγή