Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Σε εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση έχει μετατραπεί η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου», ώστε να προλάβουν κάποια από τα αναδρομικά να δοθούν στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Είναι πιθανό επίσης οι όποιες αυξήσεις προκύπτουν, λογιστικές ή πραγματικές, σε περίπου 150.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, να δοθούν εντός Οκτωβρίου.

Επίσης, τον ίδιο μήνα, προσανατολίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν σε «εμβόλιμη» πληρωμή, για περιπτώσεις «νέων» συνταξιούχων, που ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και δεν καταβλήθηκαν τα ποσά που τους αναλογούσαν εντός του καλοκαιριού. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και νέες εξίσου δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι οι κληρονόμοι, για τους οποίους μάλλον θα προκριθεί η λύση της υποβολής δικαιολογητικών, σε πλατφόρμα που θα ενεργοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε στα περσινά αναδρομικά.

Έτσι, εκτιμάται ότι ο κύριος όγκος των αυξήσεων και των αναδρομικών είναι πιθανό να δοθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, όμως θα μείνουν και ορισμένες επιμέρους, αλλά σημαντικές εκκρεμότητες που θα ολοκληρωθούν σταδιακά, έως το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, εντοπίζονται λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, ήδη από την α’ φάση του, δηλαδή από την 1.1.2019. Συνεπώς, τώρα που πρέπει να γίνει ο β’ επανυπολογισμός με τα νέα, βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, παράγεται εξίσου λάθος αποτέλεσμα. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, που είναι αρκετές χιλιάδες, προκρίνεται η λύση να μπουν στο περιθώριο και να εκκινήσει η διαδικασία από μηδενικής βάσης. Άρα, άλλο ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν άμεσα το ταχύτερο δυνατό οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ…

Χρονοδιάγραμμα τριμήνου

* Για τη συντριπτική πλειονότητα των 150.000 «παλαιών» συνταξιούχων (υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016), που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, τα αναδρομικά που θα προκύψουν θα καταβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Οκτωβρίου. Πρόκειται για συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και θα λάβουν αναδρομικά 23 μηνών, καθώς τα νέα, βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, ισχύουν από τον Οκτώβριο του 2019.

* Για την ίδια κατηγορία συνταξιούχων, αναμένεται να προκύψουν και αυξημένες συντάξεις. Αυτές μάλλον θα δοθούν έναν μήνα αργότερα. Άρα οι όποιες αυξήσεις (μεσοσταθμικά θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 30-40 ευρώ), θα ενσωματωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, μαζί με την καταβολή των συντάξεων του Νοεμβρίου.

* Για περίπου 2.600 περιπτώσεις κληρονόμων που έχουν εντοπιστεί, αναμένεται να ενεργοποιηθεί ειδική πλατφόρμα υποβολής δικαιολογητικών. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι-δικαιούχοι απεβίωσαν και τώρα οι κληρονόμοι τους θα λάβουν τα όποια αναδρομικά προέκυψαν την τελευταία διετία (23 μήνες ως τώρα).

* Εμβόλιμα, έως τις 15 Οκτωβρίου, επιδιώκει ο Φορέας να καταβάλει τα αναδρομικά σε ένα μεγάλο μέρος από τους 29.039 συνταξιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και οι οποίοι δεν έλαβαν ούτε αυξήσεις, ούτε αναδρομικά, τον περασμένο Ιούνιο. Είναι «νέοι» συνταξιούχοι (αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη 13η Μαΐου 2016), αλλά οι περισσότεροι υπόκεινται σε διαδοχική ασφάλιση. Έτσι, οι περιπτώσεις αυτές έχρηζαν επανελέγχου, ώστε να αποδοθούν τα ακριβή ποσά και να αποφευχθούν λάθη. Μέσω δημιουργίας ειδικού λογισμικού, ολοκληρώνεται ο επανέλεγχος για τις περισσότερες από αυτές τις «δύσκολες» περιπτώσεις.

* Σε εκκρεμότητα μένουν όμως οι διεθνείς συντάξεις, όσες είναι «διπλές» ή ακόμα και «πολλαπλές», δηλαδή αφορούν συνταξιούχους που λαμβάνουν κύρια σύνταξη από δύο φορείς, αλλά και οι συντάξεις όσων εξακολουθούν να εργάζονται. Γι’ αυτές τις «ειδικές» περιπτώσεις δεν αναμένεται ο επανυπολογισμός να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή