Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Την έγκριση της δημοσιονομικής πολιτικής των διευρυμένων επιχορηγήσεων και διευκολύνσεων περιμένει η ελληνική κυβέρνηση από το επόμενο Eurogroup. Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωπαίοι παραμένουν μπερδεμένοι και διχασμένοι σε ότι αφορά τις προθέσεις τους τόσο για την μελλοντική δράση της ΕΚΤ για το tapering (διακοπή χρηματοδοτήσεων) όσο και για τον τρόπο που θα διαθέσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και των αυξήσεων, την άνοδο του χρέους στα κράτη μέλη καθώς και πολλά επιμέρους θέματα που έχουν ανακύψει.

Για το επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης το ζήτημα είναι εάν θα συνεχιστούν οι επιδοματικές πολιτικές και το επόμενο διάστημα μέχρι να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε μία βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πρόσφατες επαφές των οικονομικών υπουργείων με παραγωγικούς φορείς (ΣΕΒ και Επιμελητήρια) δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη ‘ανοικτές πληγές’ που θα αργήσουν να κλείσουν.  

Το υπουργείο Οικονομικών για παράδειγμα έχει αφήσει την δημοσιονομική πολιτική σε μία κατάσταση που μάλλον κολακεύεται από την ύπαρξη εσόδων. Ακόμη υπάρχουν πολλοί πολίτες που δεν έχουν πραγματοποιήσει τις δηλώσεις εισοδήματος και ζητούν νέες παρατάσεις (ξεκινήσαμε από τον Ιούλιο αρχικά και φτάσαμε Σεπτέμβριο), ο ΕΝΦΙΑ παραμένει στον ‘αέρα’ μέχρι να οριστικοποιηθούν οι δηλώσεις ενώ και τα ηλεκτρονικά βιβλία (my Data) ενδέχεται να πάρουν παράταση για το 2022. Σε μία περίοδο μάλιστα που υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις πληρωμών (ξεπερνούν τα 4 δις οι οφειλές προς την εφορία) προς τα δημόσια ταμεία-εφορία ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται σχεδόν ισόποσα οι καταθέσεις στις τράπεζες.

Για την ελληνική κυβέρνηση, τα περιθώρια νέων δημοσιονομικών ελιγμών έχουν στενέψει. Εάν οι Βρυξέλλες θέσουν σε σταδιακό περιορισμό τις επιδοματικές πολιτικές λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Το δημόσιος χρέος έχει εκτοξευτεί σε υψηλά επίπεδα που υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν απαγορευτικό. Εάν το Eurogroup αναθεωρήσει κάποιες παραδοχές του ίσως και η Ελλάδα καταφέρει να συνεχίσει την επιδοματική πολιτική μέχρι η ανάπτυξη να σταθεροποιηθεί σε υψηλούς ρυθμούς και κυρίως να επιστρέψει η δημοσιονομική ομαλότητα στην Ελλάδα.

Πηγή