Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής – φοροτεχνικός

Πρόλογος

  • Έφυγε και το 2022 και ίσως να αναλογίζεσαι πως δεν έγιναν όλα έτσι όπως τα ήθελες. Άλλωστε, γίνονται ποτέ τα πράγματα όπως ακριβώς τα θέλουμε; Η ανθρώπινη πορεία είναι γεμάτη από εναλλαγές, πότε στο διάβα μας υπάρχει πυκνό σκοτάδι κι άλλοτε τα μονοπάτια που βαδίζουμε λούζονται από φως. Έτσι αποκτά ενδιαφέρον και νόημα η ζωή.

    Το ζητούμενο είναι να συνεχίζεις να μάχεσαι και να μη σε νοιάζει αν τελικά θα κερδίσεις, αρκεί να παλεύεις όρθιος μέχρι το τέλος. Βέβαια, πρέπει να ξέρεις και γιατί μάχεσαι. Αν η μάχη έγκειται στην προσπάθεια να γίνεις πιο ευτυχισμένος από τους άλλους, ποθώντας ό,τι έχουν αυτοί, τότε πρέπει άμεσα να αναθεωρήσεις το πλάνο και τη στρατηγική σου. Επιτέλους, πρέπει να πάψεις να πιστεύεις πως οι άλλοι είναι πιο ευτυχισμένοι από σένα, αφού τελικά εκείνοι δεν έχουν αυτά που νομίζεις, απλά πρωταγωνιστούν σε μια άλλη παράσταση, στη δική τους θεατρική σκηνή. Στο σύντομο ταξίδι της ζωής όλοι κρατάμε στα χέρια μας από ένα εισιτήριο, όμως αυτό δεν συνεπάγεται πως θα φθάσουμε και στον ίδιο προορισμό.

    Άφησες πίσω σου λοιπόν και το 2022. Λένε πολλά για το χρόνο, όμως εκτός των άλλων δεν τονίζουν και πόσο πανούργος είναι. Ναι, είναι παμπόνηρος γιατί ντύνει τις στιγμές με τέτοιες φορεσιές που περνούν σχεδόν απαρατήρητες από μπροστά σου όταν χάνεσαι στον λαβύρινθο της δουλειάς. Και οι στιγμές κάθε μέρα περνούν από δίπλα σου και χάνονται καθώς σουρουπώνει, γίνονται σκιές στο σκοτάδι. Την άλλη μέρα, πάλι στέκονται δίπλα σου, όμως τις θεωρείς τόσο ασήμαντες έτσι απλά όπως είναι ντυμένες που δεν δίνεις καμία σημασία. Χρειάζονται ακριβά «δίδακτρα» και πολύς κόπος για να μάθεις να ξεχωρίζεις μέσα στο συρφετό του κόσμου και των υποχρεώσεων την ανεκτίμητη αξία αυτών των μικροκαμωμένων στιγμών, που μέσα στην απλότητά τους, κρύβεται η πραγματική ευτυχία.

    Στο χρόνο που πέρασε, είναι σίγουρο πως πολλοί ήταν εκείνοι που ούτε καν αναρωτήθηκαν πως ήσουν σε μια δύσκολη στιγμή, που δεν προσφέρθηκαν να σε βοηθήσουν πραγματικά. Όχι στα λόγια, αλλά με έργα. Πάντα είναι καιρός να τοποθετείς τους γύρω σου στη θέση που πραγματικά τους αξίζει. Όμως, είναι δεδομένο πως βρέθηκαν και λίγοι που σού στάθηκαν και που γενικώς εκτιμούν πόσο σημαντικός είσαι. Είναι αυτοί για τους οποίους δεν πρέπει ποτέ να αναρωτιέσαι, αλλά απλά να ευγνωμονείς που υπάρχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη ζωή σου. Είναι αυτοί που σε ενθαρρύνουν ακόμη και με τη σκέψη τους, που στέκονται δίπλα σου ό,τι κι αν συμβεί. Είναι αυτοί στους οποίους δεν πρέπει ποτέ να «χρωστάς» στιγμές, αλλά να προσφέρεις όσα περισσότερα μπορείς.

 Παρουσιάζω τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε ανά αντικείμενο (ομολογουμένως ήταν μια σχετικά «ήσυχη» εβδομάδα)

 

 

  • MyAADE, υπ. Οικονομικών και άλλα


ΜyData

myDATA – Οι νέοι χρόνοι διαβίβασης των συναλλαγών για τα έτη 2023 – 2024



myDATA και ειδική φόρμα καταχώρισης – Τι ισχύει από 1.1.2023
[
του Κωστή Κουλογιάννη ]

Προσωπική άποψη: Οι δυσκολίες στην υλοποίηση εφαρμογής των myData συνίστανται κατά τη γνώμη μου, αφενός μεν, στο πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα της χώρας μας που δεν μπορεί να «χωρέσει» εύκολα -και δη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα- σε κωδικούς και ειδικές κατηγορίες διαβίβασης, αφετέρου δε, στην πολυπλοκότητα αποτύπωσης των σχετικών κονδυλίων στο έντυπο Ε3. Απ΄ότι φαίνεται, από το έντυπο Ε3 ξεκινά ένα μεγάλο μέρος των «δεινών» του MyData, αφού η περιπτωσιολογία των συναλλαγών και των παραστατικών είναι αστείρευτη. Μετά τον, πριν από λίγα χρόνια ριζικό ανασχεδιασμό του, είναι πασιφανές πως η Φορολογική Διοίκηση θέλει να αντλεί μια σειρά δεδομένων από το εν λόγω έντυπο, προφανώς γιατί μέσω αυτού τροφοδοτείται εκτός των άλλων και ο σχετικός αλγόριθμος που αφορά στο στοχευμένο έλεγχο των επιχειρήσεων. Δηλαδή το εντυπο Ε3 προκαθόρισε ουσιαστικά το πως θα στηθεί η πλατφόρμα myData.

Καθώς φαίνεται όμως, ο τρόπος διαβίβασης των παραστατικών στην πλατφόρμα MyData, πάντα με σκοπό αυτά να αποτυπώνονται στο Ε3, δημιούργησε μείζονα προβλήματα. Αναλογιστείτε αν το έντυπο Ε3 ήταν πολύ πιο απλό, πόσες εργατοώρες θα είχαμε γλυτώσει σε σχέση με την πλατφόρμα myData. Αν το ζητούμενο είναι η μείωση της φοροδιαφυγής, οι στοχευμένοι έλεγχοι, αλλά και η εξάλειψη κάποιων φαινομένων που αφορούν στην μετάθεση καταβολής του Φ.Π.Α., τότε η πολυπλοκότητα των εντύπων και των πλατφορμών αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη του σκοπού. Περαιτέρω, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στην ταχεία ανάπτυξή τους, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και γενικότερα στην επιβίωσή τους, τέτοιες ενέργειες προσθέτουν επιπλέον «βαρίδια» που δυσκολεύουν την πορεία τους. Σε όλα αυτά δεν μπορεί να αποσιωπήσει κανείς το πλείστα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το όλο πλαίσιο εφαρμογής της νέας πλατφόρμας στους συναδέλφους λογιστές, οι οποίοι βρέθηκαν μετά τον τιτάνιο αγώνα που έδωσαν για μια διετία σε σχέση με τον covid 19, να καλούνται να διεκπεραιώσουν μια σειρά υποχρεώσεων μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, χωρίς σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες. 

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία βάσει επίσημων στοιχείων η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων δηλώνουν πολύ μικρότερα εισοδήματα από αυτά που πραγματικά εισπράττουν, το να θεωρείς ότι κάποια τέτοια μέτρα θα μειώσουν τη φοροδιαφυγή, μόνο ως αστείο μπορεί να το εκλάβει κάποιος. Αντιθέτως, πιο πολλές χαμένες εργατοώρες επιφέρει η δημιουργηθείσα ηλεκτρονική γραφειοκρατία, και επικρατεί ένα κομφούζιο στους επαγγελματίες και κάπως έτσι, πάντα κατά την προσωπική μου άποψη απομακρύνεται το ζητούμενο που όπως αναφέρουν οι ιθύνοντες είναι η μείωση του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Τέτοια μεγαλεπήβολα έργα, δεν πετυχαίνουν όταν γίνονται βιαστικά, δίχως την εκ των προτέρων πραγματική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς και των λογιστών-φοροτεχνικών και τη χαρτογράφηση του όλου φορολογικού γίγνεσθαι που, δυστυχώς εν προκειμένω είναι αχανές.  

Α.Α.Δ.Ε.

Ο. 3268/30-12-2022 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 58, 97, 106, 114, 115, 120, 121, 122, 124 και 129 του ν. 5007/2022 με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» (Α’241/23.12.2022) [Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 5007/2022: Market Pass – Ανάκληση προστίμων ανεμβολίαστων – Πράσινο Τέλος κ.ά.]


Ο. ΔΕΑΦ 1139620 ΕΞ 2022 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 39, 40, 46 και 49 του ν. 5005/2022 με τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο – Σύσταση ηλεκτρονικών μητρώων εντύπου και ηλεκτρονικού Τύπου – Διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις» (Α’ 236/21.12.2022) [Προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης – Παράταση αναστολής επιβολής ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων – Κυριότητα ανοικτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή. Κοινοποίηση διατάξεων ν. 5005/2022]


Ο.3333/30-12-2022 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 19, 24, 41, 42, 43 και 46 του ν. 5006/2022 με τίτλο «Σπίτι μου – στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία, στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή «Μάτι» και άλλες διατάξεις» (Α’ 239/22.12.2022) [Διατακτικές σίτισης – Ευθύνη προσώπων που έχουν οριστεί μέλη προσωρινής διοίκησης σε προνοιακές δομές: Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 5006/2022]



Τι δήλωσαν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα το 2021
[Το ζητούμενο είναι να δούμε κάποια στιγμή ένα στατιστικό για το τί δεν δηλώνουν…]

  • Αρθρογραφία – Επισημάνσεις – briefing



Μετατάξεις αγροτών: Διαδικασία άντλησης στοιχείων και ελέγχου των επιδοτήσεων που προσδιορίζουν τη μετάταξη
[
του Γ. Παπαδημητρίου ]



Ηλεκτρονικές αποδείξεις 2022 – Αναλυτικά τι ισχύει
[ Αδημονώ να δω κάποια απόφαση του Σ.τ.Ε. σχετικά με το πέναλτι των αποδείξεων και την διάταξη του νόμου για την υποχρεωτική κατανάλωση. Είναι γελοίο να επιβάλλονται κυρώσεις για τις περιπτώσεις αυτές. Το κράτος εισπράττει χρήματα αν είναι ποτέ δυνατόν, επειδή κάποιοι πολίτες αποταμιεύουν! Να θυμίσω εδώ για πολλοστή φορά όσα είχε αναφέρει στο παρελθόν η επιστημονική επιτροπή της Βουλής:

«[…] Όπως έχει επισημανθεί και σε παλαιότερες εκθέσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής (ενδεικτικώς, επί του ν. 4024/2011), συμφώνως προς το άρθρο 78 παρ. 1 του Συντάγματος, αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογουμένου. Εν προκειμένω, η επιβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με την ανωτέρω διάταξη, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος ή της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί, κατά τα ανωτέρω, να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης. Πέραν αυτού, η επιβαλλόμενη επιβάρυνση δεν παρίσταται συνταγματικώς ανεκτή ούτε υπό την εκδοχή ότι δεν συνιστά φόρο, αλλά κύρωση, εξεταζόμενη, ως εκ τούτου, και υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, δεδομένου ότι από την αιτιολογική έκθεση (στην οποία αναφέρεται απλώς ότι «οι δικαιούχοι εισοδημάτων από μισθωτή εργασία συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και από ακίνητη περιουσία, θα πρέπει, προκειμένου να μην υπόκεινται σε συμπληρωματική φορολογία, να προβαίνουν σε συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ανάλογα με το ύψος του πραγματικού εισοδήματός τους») δεν προκύπτει ο λόγος της αποδοκιμασίας του νομοθέτη προς φορολογουμένους οι οποίοι επιλέγουν να δαπανούν ετησίως λιγότερο από το 30% του εισοδήματός τους, αλλά ούτε και το δημόσιο συμφέρον που υπηρετείται από την έμμεση επιβολή υποχρέωσης στους φορολογουμένους να δαπανούν τουλάχιστον 30% του εισοδήματός τους (και μέχρι 20.000 ευρώ) κατ’ έτος.

(…) Παρατηρείται ότι στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το υπό εξέταση νομοσχέδιο δεν αιτιολογείται επαρκώς πώς, επί συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά, η εξόφλησή τους με χρήση ηλεκτρονικών μέσων εξυπηρετεί καλύτερα «τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης», εν σχέσει προς την εξόφληση των ως άνω συναλλαγών με χρήση μετρητών. Με άλλα λόγια, το ζητούμενο δεν είναι ο εξαναγκασμός της εξόφλησης συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά με ηλεκτρονικά μέσα (το οποίο, προφανώς, επιτυγχάνεται διά των προτεινόμενων διατάξεων), αλλά ο περιορισμός της φοροδιαφυγής που συνεπάγεται η διενέργεια συναλλαγών για τις οποίες (με από κοινού συμφωνία και των δύο συμβαλλομένων) δεν εκδίδονται φορολογικά παραστατικά και οι οποίες εξοφλούνται με μετρητά.

(…)
Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής του
».




Διακοπή παραγραφής – Οριστική διαγραφή απαιτήσεων – Σύμβαση άφεσης χρέους
[ της
ARTION

με την επιμέλεια του Γ. Δαλιάνη ]



Το briefing της ημέρας – myDATA, νέοι ΦΗΜ, αποφάσεις ΔΕΔ κ.ά. (05.01.2023)
[
Με τους Κωστή Κουλογιάννη και Χαράλαμπο Καλόσακα ]



Αφορολόγητα που θεσπίστηκαν με νόμο το έτος 2022 (upd)
 
[ του Κωστή Κουλογιάννη ]

  • Ασφαλιστικά – Εργασιακά



ΕΡΓΑΝΗ: Υποβολή αιτήσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Κρήτη και στον κλάδο γουνοποιίας



ΑΠΔ Δημοσίου και συνεισπραττόμενες εισφορές από 1-1-2023
[Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 1/2023 Μόνιμη μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους συνεισπραττόμενους κλάδους των υπαλλήλων που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα με σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου και απεικόνιση της ασφάλισής τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4997/2022 ]

 Προαιρετική υπαγωγή στο ΤΕΚΑ – Άνοιξε η πλατφόρμα be.teka.gov.gr

 Διευκρινίσεις, παραδείγματα και πίνακες για την αύξηση των συντάξεων από 01-01-2023 [ 350/3.1.2023 Οδηγίες για την εφαρμογή του συντελεστή αύξησης συντάξεων της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν.4387/2016 από 01.01.2023 ]


Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 2/2023 Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης των τακτικών και μετακλητών υπαλλήλων και λειτουργών του Δημόσιου Τομέα, καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

591686/Σ.184737/13-12-2022 Απογραφή στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ εκτοπισμένων προσώπων από την Ουκρανία
 

  • Μουσική ανάσα
  • ΔΕΔ – ΣΤΕ – ΔΕΕ



ΔΕΔ – Εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ – Ανωτέρα βία – Η βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19 πρέπει να φέρει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα



Έκπτωση clawback – Η μη έκδοση πιστωτικού τιμολογίου, δεν ασκεί επιρροή στο δικαίωμα του φορολογούμενου να εκπέσει μια δαπάνη η οποία είναι βέβαιη



ΔΕΔ – Στεγαστικό δάνειο για ανέγερση πτηνοτροφείου και αγορά εξοπλισμού από αγρότη με ατομική επιχείρηση – Τεκμήριο η αποπληρωμή του δανείου

ΣτΕ 351/2021 Στο πλαίσιο του ΚΒΣ δε νοούνται παραβάσεις κατά συναυτουργία


ΣτΕ 2006/2022 Παραγραφή της ειδικής χρηματικής κύρωσης του άρθρου 8 παρ. 12 του ν. 1882/1990


ΣτΕ 1370/2022 Έννοια αστικού ακινήτου σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 24 του ν. 2214/1994


ΣτΕ 2649/2021 Δικαστική αναγνώριση ακυρότητας καταγγελίας σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη: Μη πρόβλεψη προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ για μισθούς υπερημερίας και συνεπακόλουθη μη επιβολή πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών


Άρειος Πάγος 1330/2022 Διευθύνων υπάλληλος – Για την απόδειξη της ιδιότητας εργαζομένου ως διευθύνοντος υπαλλήλου βαρύνεται ο εργοδότης


Άρειος Πάγος 1209/2022 Οδηγοί τουριστικών λεωφορείων – Ωράριο, διάλειμμα, υπερωρίες

  • Αποφάσεις για ενισχύσεις κ.λπ.

 

Ενίσχυση για το ρεύμα σε αγρότες και αρτοποιία


 

  • Λοιπά και διάφορα και όχι αδιάφορα



Παράταση υποβολής αιτήσεων παρόχων στο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων της ΔΥΠΑ



ΔΥΠΑ – Σε ισχύ οι νέοι κανόνες και τα ψηφιακά εργαλεία για τις παροχές



Τεχνικοί ασφαλείας: Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων για το 2023

1012/5.1.2023 Θέματα αναδοχής αδέσποτων ζώων συντροφιάς [αγαπάμε τα ζώα…]


ΔΙΔΑΔ/Φ.69/221/οικ.128/03-01-2023 Μέτρα και ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού (82η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ)


Γ4δ/Γ.Π.58193/29.12.2022 Σχετικά με άδειες μητρότητας ειδικευόμενων ιατρών



Νέα προθεσμία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων σε μεταχειρισμένα ρυμουλκούμενα οχήματα, κατηγορίας Ο1

  • Προσεχές webinar


On line σεμινάριο: Φορολογία δωρεών και γονικών παροχών
[την Πέμπτη, 12.1.2023]

Επίλογος

  • «Ο χειρότερος τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος τη ζωή είναι να την αντιμετωπίσει με το μειδίαμα του κυνικού. Υπάρχουν πολλοί που εκτρέφουν ένα άρρωστο κρυφό καμάρι για τον κυνισμό. Υπάρχουν πολλοί οχυρωμένοι πίσω από την κριτική πράξεων που άλλοι έπραξαν και που οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν ποτέ ν’ αποτολμήσουν.
    Δεν υπάρχει ον πιο μιαρό, άνθρωπος πιο ανάξιος σεβασμού από αυτόν που είτε συνειδητά είτε προσποιητά κρατάει μονίμως μια στάση αμφισβήτησης –συνοδευόμενη από το αυτάρεσκο υπομειδίαμα «αυτού που πάντα ξέρει καλύτερα»– απέναντι σε καθετί σπουδαίο και ιδανικό, είτε όταν αντικρίζει ένα πραγματικό κατόρθωμα είτε πολύ περισσότερο μπροστά από εκείνη την ευγενή απόπειρα που, παρότι αποτυγχάνει, έρχεται δεύτερη έχοντας προσπαθήσει.
    Δεν είναι ο κριτικός που μετράει, δεν είναι αυτός που δείχνει με το δάχτυλο όταν ο δυνατός χάνει το βήμα του, όταν ένας άνθρωπος των πράξεων θα μπορούσε να είχε πράξει καλύτερα. Τα εύσημα ανήκουν σε αυτόν που μάχεται, αυτόν με το πρόσωπο σημαδεμένο από σκόνη και ιδρώτα και αίμα, που παλεύει έντιμα και με θάρρος, που κάνει λάθη, που απογοητεύει ξανά και ξανά. Επειδή δεν υπάρχει προσπάθεια χωρίς σφάλμα, επειδή δεν υπάρχει απόλυτη προσδοκία. Αλλά υπάρχει αυτός που κοπιάζει για ό,τι καταφέρνει και που βιώνει τις χαρές της έμπνευσης και της προσήλωσης, αυτός που ξοδεύεται σε ό,τι πιστέψει πως αξίζει το ξόδι του. Αυτός που ξέρει πως αν επιτύχει θα γευτεί το θρίαμβο του άθλου του, ενώ αν αποτύχει θα έχει αποτύχει στοχεύοντας τα υψηλά με τόλμη. Έτσι, όμως, η θέση του δεν θα είναι ποτέ δίπλα σε κείνες τις κρύες και δειλές υπάρξεις που δεν θα γευτούν ποτέ ούτε τη νίκη ούτε την ήττα»
    (The Man in the Arena, από την περίφημη ομιλία του Theodore Roosevelt τον Απρίλιο του 1910 στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης).

 

Και για να αλλάξουμε λίγο κλίμα. Πάντοτε πίστευα πως οι μικρές σπίθες ελπίδας που κρύβει ο καθένας μέσα του, όταν με τον οποιοδήποτε τρόπο εξωτερικεύονται ίσως να γίνουν θρυαλλίδες που θα ανάψουν τη φωτιά της ελπίδας και σε άλλες ψυχές. Καλή χρονιά σε όλες και όλους με υγεία, τύχη, αγάπη, ευτυχία και αισιοδοξία.
 

Πηγή