Επιμέλεια: Κωνσταντίνος
Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Πήγα και τον βρήκα σ΄ ένα Καφενείο στο Τσινάρι (δεν έχει κινητό, τηλεφωνείς στο καφενείο για να συνεννοηθείς ), για να κάνουμε τον «Ατομικό Ισολογισμό» μου, όχι φυσικά σε Ευρώ, αλλά σε «Χρόνο».

Σ΄ αυτό τον Ισολογισμό τα Άυλα Στοιχεία, παίζουν ρόλο, μου είπε και όχι τα Ενσώματα. Επισφάλειες πολλές και Δοσοληψίες με φίλους, γυναίκες και κόμματα, ατεκμηρίωτες και πολλές φορές ζημιογόνες και υποκείμενες στο χαρτόσημο της «ζωής», αλλά εγώ του είπα «ότι σε μαθαίνει δεν είναι ζημιογόνο».

«Ταμείο» και «Καταθέσεις όψεως» δεν υπάρχουν, γιατί δεν ξέρεις πότε τελειώνει ο Χρόνος σου. Και από την άλλη πλευρά (το Παθητικό δηλαδή), ένα μεγάλο δάνειο σε Χρόνο που παίρνει ο καθένας μας, καθώς γεννιέται και πορεύεται στην ζωή και δεύτερο Δάνειο δεν έχει….

Ο καφετζής έφερε μεζέ και ούζο, δεν ήθελα να τον στενοχωρήσω με το τσίπουρο (ότι δηλαδή άλλαξα συνήθειες) και φυσικά το τζούκ μποξ, έπαιζε όπως παλιά.

Και άρχισε και καταχωρούσε στα έξοδα, το Χρόνο που ξοδεύτηκε, από δω και από κει και κάτι σημειώσεις που είχε γράψει με μολύβι πίσω από ένα «Καρέλια Κασετίνα».

Και παρατήρησα ότι στα περιθώρια των «Ημερολογίων» και των «Καθολικών» («ασυμφώνητα» εδώ και χρόνια) έγραφε, κατά την αγαπημένη του συνήθεια (και με τον κίνδυνο η «φορολογική αρχή» να τα «απορρίψει» και να κάνει «εξωλογιστικό προσδιορισμό», σαν να μην υπήρξαν ποτέ δηλαδή ), στίχους της Κικής Δημούλα . Λίγα πρόλαβα να δω :

«Είμαι λίγο θυμωμένη όπως αντιλαμβάνεσαι./Μ’ εμένα. Διότι θα έπρεπε να έχω ωριμάσει./Να μην απορώ με τίποτα.»

«Ταξίδεψα μάλιστα./Πήγα κι από δω, πήγα κι από κει…/Παντού έτοιμος να γεράσει ο κόσμος.»

«Στιγμή είναι, βέβαια, ένα τίποτε του χρόνου./Όμως χωράει τ’ αποκορυφώματα.»

Να πω ότι κάπου φοβήθηκα για το «Αποτέλεσμα», προφασίστηκα ότι είχα ραντεβού και έφυγα και δεν ήθελα να εκτεθώ στα μάτια του, ζητώντας «Λογιστικές Αλχημείες», με προβλέψεις Εσόδων, Έξοδα πολυετούς απόσβεσης, Υπερτίμηση Απογραφών, «βάπτιση» επισκευών & συντηρήσεων ως Πάγια  και άλλα τέτοια τερτίπια…

«Το κλειδί δεν είναι, ούτε στην γλάστρα, ούτε κάτω από το πατάκι. Στο μυαλό μας είναι» μου φώναξε καθώς απομακρυνόμουν, καθώς κατάλαβε ότι πάντα, έτσι τα είχα: «ασυμφώνητα» και «χωρίς αποτέλεσμα». 

Κατηφόρισα προς την Πλατεία Αριστοτέλους και καθώς περνούσαν, οι Μνήμες μου από αυτή την Πόλη, σχημάτιζαν μια «ουρά» από : Έρωτες και Αγάπες, Φίλους και Συγγενείς  και Σπίτια Φοιτητικά στην Τούμπα και στα Κάστρα, τη θέα από το «Ηλέκτρα» και το «Πάρκ», ατελείωτες βόλτες και καφέδες στην Παραλία, από το 1983, Agrotica και πύργος του Ο.Τ.Ε και στου Χαριλάου και στο «Μπιτ Μπαζάρ» αναζητώντας στην αχλή της «Λογιστικής» Ιστορίας τον Επαμεινώνδα Χαρίλαο ( 1864- 1947)  και τον  Στέφανο Νούκα (1838-1931) και τα βράδια στα Λαδάδικα, στην ταράτσα του «The Met»,ή στο εστιατόριο του «Hyatt», ή σ΄ ένα μπαρ στη Θέρμη.

Και όπως λέει ο Ποιητής: «Θεσσαλονίκη με το όμικρον του ονείρου» [ Τόλης Νικηφόρου Ποιητική Συλλογή : «Ν’ ακούγεται από μακριά μια φυσαρμόνικα» – 32 Ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη (1966-2013)]

[Δεκέμβριος 2022. «Αυτοσχέδια» λήψη , μέσα από το ταξί ]


Σεμινάρια – Από την «Περιοδεία» στην Ελλάδα ( Νοέμβρης και Δεκέμβρης του 2022).
Αναρτήσεις στην προσωπική σελίδα στο https://www.facebook.com/kostas.niforopoulos/

Γιατί παραφράζοντας ένα στίχο της Δημουλά «Φυσικά και ονειρεύομαι. Ζει κανείς μόνο μ’ έναν ξερό σεμινάριο;»

  • Κεφάλαιο Πρώτο : «briefing» ( Συνοπτική ενημέρωση)

Το briefing της ημέρας – Ψηφιακή κάρτα εργασίας, βεβαιώσεις αποδοχών κ.ά. (20.01.2023) [με τον Χαράλαμπο Καλόσακα και τον Κωνσταντίνο Κουλογιάννη ]

Επιπλέον για τα κύρια θέματα, για τα οποία έγινε αναφορά δείτε:

Ψηφιακή κάρτα

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ολοκληρώνεται η διαβούλευση με ασφαλιστικές και εταιρείες security – Ποιοι ΚΑΔ εντάσσονται από 16/02

Βεβαιώσεις αποδοχών [Ξέρετε είναι αυτό, που κάποιοι Οργανισμοί το αλλάζουν συνέχεια]

Βεβαιώσεις αποδοχών 2022 – Έως 28.2.2023 η υποβολή

Οι μεταβολές στις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών, μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων για το 2022. Δείτε αναλυτικά τα πάντα.

  • Κεφάλαιο Δεύτερο : «myDATA» (  Ασφαλιστικές, Προθεσμίες  «Προσυμπληρώση», )

Σχετικά με την  κατάσταση στο «myDATA» δείτε :

myDATA – Δείτε σε μαγνητοσκόπηση την ενημερωτική εκπομπή για τις αλλαγές από 1.1.2023

myDATA – Οι νέοι χρόνοι διαβίβασης των συναλλαγών για τα έτη 2023 – 2024

myDATA – Η απόφαση για την παράταση των αποκλίσεων 2021 [έως την 31.03.2023]

Προσυμπληρωμένες Δηλώσεις ΦΠΑ – https://www.youtube.com/watch?v=35eqN2-VvZ8&t=2s

Αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Τα προσυμπληρωμένα ποσά δύνανται να τροποποιούνται από τον υποκείμενο στον φόρο.

«Ποινολόγιο»

Αναμένεται το «Ποινολόγιο», γιατί χωρίς ποινές δεν «υπάρχουν» προθεσμίες διαβίβασης. Άγνωστος ο χρόνος έκδοσης, πάμε για το «μεσο-τέλος» του 2023 (καθώς μεσολαβούν και οι εκλογές) και μάλλον μόνο για τα έσοδα.

Έτσι είπαν στο «Καφενείο των Λογιστών».

ΝΕΟ : ΑΑΔΕ: Θεματικές Ενότητες myDATA – Άτυπη Ομάδα Ασφαλιστικών Εταιρειών

Θεματική Ενότητα  – Πρωτασφάλιση

[1. Έκδοση Ασφαλιστήριου Συμβολαίου σε Επιχείρηση – Συναλλαγή (Β2Β

Η Επιχείρηση Λήπτης λαμβάνει το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο ως παραστατικό εξόδου της κατηγορίας Α1,διαβιβάζει στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα κάτωθι:….]

Σημαντική Επισήμανση (Από την ΑΑΔΕ ):

Επισημαίνεται ότι στην πρώτη φάση λειτουργίας του έργου, στην περίπτωση χαρακτηρισμού συναλλαγών, οι επιχειρήσεις επιλέγουν τους διαθέσιμους κωδικούς, ανεξαρτήτως αν είναι οι ενδεδειγμένοι αναφορικά με τη σωστή συμπλήρωση του εντύπου Ε3. Έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος η επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να διορθώνει τους χαρακτηρισμούς εσόδων – εξόδων Ε3 που διαβίβασε, με τους σωστούς κωδικούς που υποβάλλονται στη ΔΦΕ_Ε3 διαβιβάζοντας Τύπους Παραστατικών 17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Λογιστική Βάση και 17.5 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Λογιστική Βάση αυξάνοντας και μειώνοντας τους σχετικούς κωδικούς Ε3 για έσοδα και έξοδα (αντίθετα πρόσημα).

Θεματική Ενότητα  – Πληρωθείσες Αποζημιώσεις

[6. Επισκευή οχήματος που δεν ευθύνεται για το ατύχημα – Συναλλαγή Συνεργείου και Επιχείρησης – B2B …..]

Θεματική Ενότητα  – Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές / Προμήθειες Διαμεσολάβησης

[1. Η Ασφαλιστική Εταιρεία εκδίδει Στοιχείο Ετήσιας Εκκαθάρισης στους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές …..]

Θεματική Ενότητα  –  Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές / Εναλλακτικός Τρόπος

Θεματική Ενότητα  – Αντασφάλιση

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/mydata

  • Κεφάλαιο Τρίτο : Ν. 4935/2022  – Αγρότες [ «Συμβολαιακή Γεωργία», κ.λπ ] και Μετατάξεις

Ν. 4935/2022  Μείωση Φόρων σε Αγρότες – «Συμβολαιακή Γεωργία»

➤   Οι τρεις (3) κατηγορίες  φορολογικών κινήτρων είναι : 

1. Απαλλαγές στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων, με την δημιουργία «νέας εταιρείας»,

2. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος σε περιπτώσεις «συνεργασίας» (περιλαμβάνει και Αγρότες),

→ Οι φορολογικές απαλλαγές των ανωτέρω περιπτώσεων (1&2) αρχίζουν «από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού εταιρειών οποιασδήποτε μορφής ή της ημερομηνίας πραγματοποίησης εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής. εταιρεία ή της ημερομηνίας έναρξης της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας.»

3. Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, κατά 50%, στην περίπτωση φυσικών προσώπων, κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

→ Οι φορολογικές απαλλαγές της περίπτωσης αυτής «εφαρμόζεται για κέρδη που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής.

Περιμένουμε «διευκρινιστικές» να δούμε τι θα κάνουμε, στο μακράν από όλους τους άλλους «Ομιχλώδη» Νόμο, της τελευταίας δεκαετίας.

Συμβολαιακή γεωργία

➤Τα συμφωνητικά συντάσσονται πριν την έναρξη της παράδοσης των προϊόντων και τα στοιχεία υποβάλλονται από τον παραγωγό στην Α.Α.Δ.Ε. μέχρι και την τελευταία ημέρα του επομένου μήνα από τη σύνταξη του συμφωνητικού.

Η τροποποίηση των στοιχείων που δηλώνονται είτε λόγω σφάλματος είτε λόγω τροποποίησης του συμφωνητικού είναι δυνατή μέχρι την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη σύνταξη του συμφωνητικού.

Ο αγοραστής μπορεί να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τα στοιχεία έως και το τέλος Φεβρουαρίου του επομένου έτους. Σε περίπτωση που η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία.

➤Τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022 βάσει συμβάσεων εντός του 2022 ή νωρίτερα, δύνανται να υποβάλλονται στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. μέχρι και τις 28.02.2023 και να επιβεβαιώνονται ή να απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 31.03.2023. Σε περίπτωση που η προθεσμία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των στοιχείων από τον αγοραστή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία.

Διευκρινίσεις στην ΚΕΟΣΟΕ για την απαλλαγή αγροτών κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος [ για μέλη Α.Σ και για μέλη των αναγκαστικών συνεταιρισμών ]

« Το Υπ. Α.Α.Τ, σύντομα θα διαβιβάσει τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Μ.Α.Σ.), στην ΑΑΔΕ, η οποία θα τα ενσωματώσει στην εφαρμογή της, ώστε να γίνεται αυτόματος έλεγχος της ιδιότητας του μέλους του συνεταιρισμού και να μην απαιτείται ανάρτηση σύμβασης μεταξύ του μέλους και του συνεταιρισμού του.

Το θέμα που ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί και δεν έχουν παρασχεθεί οδηγίες από την ΑΑΔΕ, είναι αυτό της μεθοδολογίας ταυτοποίησης μέσω ηλεκτρονικής πιθανόν εφαρμογής, της παράδοσης από το συνεταιρισμένο μέλος του 75% των παραχθεισών ποσοτήτων από αυτό στον συνεταιρισμό του, θέμα για το οποίο αναμένεται επίσης διευκρινιστική απόφαση…..»

✔Δείτε αναλυτικά :

185340 ΕΞ 2022 – Τροποποίηση της υπό στοιχεία 127754 ΕΞ 2022 .

127754 ΕΞ 2022 – Καθορισμός της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και του ελέγχου των προϋποθέσεων .

✔  Ενημερωτικό σεμινάριο την Πέμπτη 26/1/2023

Τα νέα Φορολογικά Κίνητρα του Ν. 4935/2022 : Αγρότες & Συμβολαιακή ΓεωργίαΜε τον Γιώργο Παπαδημητρίου και τον Κώστα Νιφορόπουλο

Μετατάξεις αγροτών

➤ έως τις 30.1.2023 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής αγροτών, για την υποχρεωτική μετάταξή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., ή την προαιρετική μετάταξή τους στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α.,

 ➤Μετατάξεις αγροτών – Η επιδότηση λιπασμάτων συνυπολογίζεται στις επιδοτήσεις που προσδιορίζουν την υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς ( Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου)

Απασχόληση εποχικών

5009/2023 Νόμος 5009/2023 Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα.

  • Κεφάλαιο Τέταρτο: «Platforma News»

➤   Ενίσχυση 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης – Άνοιξε η πλατφόρμα

  Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι ( μη επιδοτούμενο) που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:

• Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ

• Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η ηλεκτρονική αίτηση των Ομογενών για απονομή αυξημένης Εθνικής Σύνταξης

Προερχόμενοι από την Αλβανία καθώς και από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Σε λειτουργία από αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν από τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021 – 2027
 

  • Κεφάλαιο Πέμπτο: Ενισχύσεις & μέτρα λόγω covid-19, θεομηνιών, πολέμου και όχι μόνο

«Market pass» – Έως 15 Μαρτίου οι αιτήσεις – Όλες οι λεπτομέρειες για την ενίσχυση

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, με συγκεκριμένα Εισοδηματικά και Περιουσιακά Κριτήρια .

Η υποβολή της αίτησης για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέχρι την 15η Μαρτίου 2023.

-Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών.

-Το μηνιαίο ύψος των αγορών, επί του οποίου χορηγείται ενίσχυση 10%, ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό [αντί της «ψηφιακής χρεωστικής κάρτας»], τα ποσά που καταβάλλονται ανέρχονται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) επί του ανωτέρω ύψους.

Οι παραπάνω διαδικασίες (για την έκδοση ψηφιακής κάρτας και την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό) μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π.

Προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης (dentist pass) για την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών

  • Κεφάλαιο Έκτο : Προθεσμίες

Καταρχήν δείτε: Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Ιανουαρίου 2023

Επισημαίνω ορισμένες από αυτές:

➤  έως τις 25.1.2023 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για τη λήψη προκαταβολής επιστροφής του Ε.Φ.Κ. καυσίμων αλιέων (δικαιούχων απαλλαγής του Ε.Φ.Κ. καυσίμων) κατοίκων μικρών και απομακρυσμένων νησιών,

➤ έως τις 30.1.2023 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης μεταβολής μικρών επιχειρήσεων για τη μετάταξη στο απαλλασσόμενο καθεστώς του άρθ. 39 του Κ.Φ.Π.Α. (ν.2859/2000),

(κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών, χωρίς το φόρο προστιθέμενης αξίας, αξίας μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ).

Δείτε σχετικά και το άρθρο του κόμβου:

Άρθρα Νέο καθεστώς από 1.1.2019 απαλλαγής από το ΦΠΑ μικρών επιχειρήσεων – Λογιστική αντιμετώπισή τους από πλευράς ΕΛΠ και φορολογική από πλευράς φορολογίας εισοδήματος (Του Φώτη Τσιατούρα )

➤ έως τις 31.1.2023 πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολούμενων και αγροτών,

➤ έως τις 31.1.2023 πραγματοποιείται η καταβολή των προς επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που βεβαιώθηκαν μέχρι και 2.11.2022, από τις χορηγηθείσες ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

➤ έως τις 31.1.2023 πραγματοποιείται η αποστολή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φυσικού φακέλου αίτησης και δικαιολογητικών για τη χορήγηση απαλλαγής από τον ειδικό φόρο ακινήτων του άρθ. 15 του ν.3091/2002, για ορισμένες περιπτώσεις νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων,

Δείτε αναλυτικά :

Α.1206/2020 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 (Α’ 330) για τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων – απαιτούμενα δικαιολογητικά και διαδικασία χορήγησης των απαλλαγών

Επίσης σχετικά με τις Προθεσμίες

ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση προθεσμίας υποβολής των εκθέσεων δραστηριότητας των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας και Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης έως και τις 31.01.2023

 Παράταση υποβολής αιτήσεων ωφελούμενων, εργαζόμενων στο πρόγραμμα κατάρτισης 150.000 εργαζομένων της ΔΥΠΑ

  • Κεφάλαιο Έβδομο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ – Εταιρικό Δίκαιο / ΓΕΜΗ

ΕΛΤΕ

ΣΛΟΤ 2893/2023 Κόστος οικοδομής

 Εάν η κατασκευή και πώληση ακινήτων αποτελεί τη συνήθη δραστηριότητα της οντότητας, όπως συνεπάγεται από την διατύπωση του ερωτήματος, τότε η αξία της μονοκατοικίας που εισφέρθηκε για την σύσταση της εταιρείας, με σκοπό να κατεδαφιστεί και στην ίδια θέση να ανεγερθεί νέα κατοικία, εξομοιώνεται με αξία πρώτων υλών βιομηχανικής επιχείρησης και καταχωρίζεται σε υπολογαριασμούς του 24 «Πρώτες και βοηθητικές ύλες –Υλικά συσκευασίας» (Ε.Γ.Λ.Σ.) ή του 24 «Πρώτες ύλες και υλικά» (Ε.Λ.Π.).

 

  • Κεφάλαιο Όγδοο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

Αρθρογραφία

Η φορολογική μεταχείριση των προσωρινών διαφορών μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης κατά το χρόνο διανομής τους ( Γιαννόπουλος Παναγιώτης)

Μη αναληφθέντα μερίσματα και τέλη χαρτοσήμου ( Επιστημονική ομάδα Taxheaven)

Δεν συνιστά αυτή καθ’ εαυτή δάνειο, ούτε σχέση ανώμαλης παρακαταθήκης, η οποία λογίζεται ως δάνειο ή ταμειακή διευκόλυνση,

 Η αποφυγή της διπλής φορολόγησης κατά τη διανομή ποσών σχετιζόμενων με προσωρινές διαφορές μετά την εγκύκλιο Ε.2089/2022 (Πρακτικές εφαρμογές) (Βλάχος Θεόδωρος )

 Αναπροσαρμογή επαγγελματικών μισθώσεων – Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας – Χρόνος κτήσης εισοδήματος ( επιστημονική ομάδα της ARTION με την επιμέλεια του κ. Γεωργίου Δαλιάνη)

Με το άρθρο 96 του ν. 5007/2022 ορίστηκε ότι για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995 (Α’ 30), επιτρέπεται, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, αναπροσαρμογή του μισθώματος που ανέρχεται σε ποσοστό τρία τοις εκατό (3%), κατά ανώτατο όριο, επί του μισθώματος του έτους 2022.

ΔΕΔ – ΣτΕ

Έμμεσες τεχνικές ελέγχου [ Συνεχίζονται τα όργανα ]

 ΔΕΔ: Αρνητικός συντελεστής μικτού κέρδους – Έμμεση τεχνική ελέγχου, αρχή αναλογιών – Μη διενέργεια Pro-rata σε περίπτερο

ΔΕΔ: Έμμεσες τεχνικές ελέγχου – Αρχή των αναλογιών – Μη ορθή εφαρμογή της έμμεσης τεχνικής από τον έλεγχο – Καταστροφή αποθεμάτων και απεικόνιση στα βιβλία

ΔΕΔ – Αποδεκτή φύρα σε σουβλατζίδικο – Έμμεσες τεχνικές ελέγχου – Δεν εκδόθηκαν στοιχεία αυτοπαράδοσης για τη διάθεση φαγητού στους εργαζόμενους

ΔΕΔ – Μη αναγνώριση ζημιάς από διάθεση μετοχών με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης (stock options) σε δικαιούχους συνδεδεμένων εταιριών

ΔΕΔ 1955/2022 Κ.Β.Σ. – Λήψη εικονικών – Παραγραφή – Καλή πίστη

ΣτΕ 2207/2021 Η έκδοση τιμολογίου μετά τον έλεγχο δεν θεραπεύει τη διαπιστωθείσα παράβαση ΚΒΣ

ΣτΕ 605/2022 Αίτημα για εκ των υστέρων περιορισμό των ενυπόθηκων ακινήτων επί εξασφάλισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΚΦΔ: Νομική φύση διαδικασίας, προϋποθέσεις και νομότυπο άσκησης δικαιώματος

ΣτΕ 604/2022 Η παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν 4337/2015 (διοικητικές κύρωσης για παραβάσεις εικονικών τιμολογίων) δεν εφαρμόζεται σε υποθέσεις που είχαν ήδη συζητηθεί ενώπιον των τακτικών δικαστηρίων κατά την κατάθεση του σχεδίου νόμου

ΣτΕ 1820/2021 Η μη εμφάνιση της υπεραξίας από τη συγχώνευση ή μετατροπή του άρθρου 2 ν. 1297/1972 σε ειδικό λογαριασμό τάξεως έχει ως συνέπεια τη φορολόγησή της υπεραξίας κατά το χρόνο της συγχώνευσης

Διάφορα

Παράταση διαδικασίας υπολογισμού εκπτώσεων και ωφελημάτων δημοσίων νοσοκομείων από αγορές φαρμάκων

Διαδικασία πτώχευσης μικρού αντικειμένου – Διευκρινίσεις και οδηγίες από την ΑΑΔΕ

  • Κεφάλαιο ‘Ένατο : Ασφαλιστικά & εργατικά – Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία 

«Ψηφιακή Εργασία» ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

Επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε ασφαλιστικές και σε εταιρείες security

Δείτε όλα τα θέματα: https://www.taxheaven.gr/widgets/erganicard

 Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2023 για την μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης ( Επιστημονική ομάδα Taxheaven)

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «επιταγών επανένταξης»

ΑΠΔ με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές ΔΥΠΑ για εργαζομένους με μειωμένη απασχόληση

  Καθορισμός κατώτατου μισθού για το έτος 2023 – Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται, το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, υποβάλλεται το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023.

Παράταση καταβολής επιδομάτων και ενισχύσεων ανεργίας με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας – Ποιοι απαλλάσσονται και εξαιρούνται

Άρειος Πάγος – Αποφάσεις

Άρειος Πάγος 1216/2022 Τι θεωρείται μισθός – Οικειοθελείς παροχές

Άρειος Πάγος 393/2020 Υπερωρία – Υπερεργασία

  • Κεφάλαιο Δέκατο : Ανακοινώσεις ΟΕΕ, Συλλόγων και Παρατάξεων

ΟΕΕ: Ο Οικονομικός Αλφαβητισμός στο νέο τεύχος των Οικονομικών Χρονικών

[ Ένα ενδιαφέρον θεματικά τεύχος ]

ΟΕΕ: Παράταση υποβολής αιτήσεων για την εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ)

ΠΟΦΕΕ: Αίτημα επαναλειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής δικαιολογητικών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Συνήγορος του Πολίτη ΣτΠ σε συνέχεια αναφοράς ΛΣΑ: Να επιμεληθεί ο ΕΦΚΑ της έκδοσης οδηγιών για την τήρηση απρόσκοπτης συναλλαγής των Λ/Φ

 ΑΚΙΟΕ: Διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα που ταλαιπωρούν τους λογιστές [ Πέμπτη 26/1/2023 στις 7μμ]

  • Κεφάλαιο Ενδέκατο : Διάφορα αλλά σημαντικά 

Νέος νόμος 5013/2023 – Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα

Σκοπός είναι ο εξορθολογισμός της κατανομής και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα και η ανάπτυξη πλαισίου διαχείρισης κινδύνων ως δομικού στοιχείου του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου των φορέων του άρθρου 2 του ν. 4795/2021.

Οι δημόσιοι διαγωνισμοί για τις υπηρεσίες λογιστή το 4ο τρίμηνο του 2022

ΟΕΕ: Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για το Πρόγραμμα Έξυπνη Μεταποίηση

Οικονομική ενίσχυση Ειδικών Επιτροπών του αθλητισμού για την διοργάνωση αθλητικών γεγονότων διεθνούς ενδιαφέροντος

  • «Η μόνη περιουσία είναι η μνήμη μας » (*)

(*) Φίλιππος Κουτσαφτής στην ταινία «Αγέλαστος Πέτρα» [ Ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην Ελευσίνα ] – Βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Official Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=-RKii5fGpto

 

(Γενική άποψη της Ελευσίνας. Πηγή : Ελευσίνα: Τα πάντα για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας | LiFO  – Αργυρώ Μποζώνη )

Η Τελετή Έναρξης των εκδηλώσεων της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ξεκινά τo Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2023. 

●●●

 

Καλή Συνέχεια με Υγεία και Δύναμη

Πηγή