Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα

Θα ξεκινήσω σήμερα με μία επιστημονική είδηση (https://www.nasa.gov/mission_pages/chandra/images/sagittarius-a-nasa-telescopes-support-event-horizon-telescope-in-studying-milky-ways.html). Το 🔭 Event Horizon μαζί με τρία ακόμη παρατηρητήρια συνέλεξαν δεδομένα τα οποία μετέφεραν στους αστρονόμους για να μελετήσουν σχετικά με το πώς η μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία — γνωστή ως Τοξότης A * — αλληλεπιδρά και τροφοδοτεί το περιβάλλον της, περίπου 27.000 έτη φωτός από τη 🌎.  Αυτή η φωτογραφία είναι η δεύτερη που δίνεται στη δημοσιότητα και είναι άκρως εντυπωσιακή.

Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτή η είδηση με εμάς. Έχει και παραέχει. Εκτός του ότι αποτελεί ένα μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα, εάν δείτε προσεκτικά την εικόνα που έχει δημοσιεύσει η NASA στον σύνδεσμο αυτό,   θα παρατηρήσετε ότι κάπου εκεί βρίσκονται οι λιανικές συναλλαγές που έχουν σταλεί στο esend.  Στο video αυτού του συνδέσμου μπορείτε να δείτε και την διαδρομή που έχουν ακολουθήσει μέχρι να φτάσουν εκεί.

Ένα επίσης επιστημονικό επίτευγμα που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα ήταν και
η ανάρτηση των εκκαθαριστικών
του ΕΝΦΙΑ.
Τα νέα εκκαθαριστικά, τα οποία ευτυχώς μπορούμε να τα δούμε χωρίς προηγουμένως να πρέπει να έχουμε προβεί σε επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας στην ΑΑΔΕ, έχουν (σε σχέση με τα προηγούμενα εκκαθαριστικά) μια επιπλέον σελίδα. Ως γνήσιος οικολόγος πράσινος (Παναθηναϊκός) θα σας πρότεινα να μην τα εκτυπώσετε καθώς έτσι θα συμβάλετε στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα θα κάνετε και οικονομία στο μελάνι.

Στα αρνητικά προσθέστε ότι για κάποιους φορολογούμενους δεν έχει ανάβει
το εκκαθαριστικό στην εφαρμογή του περιουσιολογίου. Ο λόγος που έχει συμβεί αυτό μπορεί να είναι απλός, ή μπορεί και να είναι σύνθετος. ‘Η η ΑΑΔΕ έχει προσθέσει στα έπαθλα της φορολοταρίας την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και μας το κρύβει, ή τα ακίνητα έχουν ελλείψεις και δεν μπορεί να υπολογιστεί ο φόρος, ή έχει γίνει κάποιο λάθος στο σύστημα, ή υπάρχει κάποιος άλλος σύνθετος λόγος που δεν τον γνωρίζω.
 
Να υπενθυμίσω εδώ ότι μπορούν να γίνουν διορθώσεις στο Ε9 χωρίς πρόστιμο μέχρι τον Ιούλιο του 2022  (εφόσον φυσικά ανοίξει η εφαρμογή η οποία για την ώρα είναι «ερμητικά» κλειστή).
 
Σε ό,τι αφορά τώρα τις δηλώσεις εισοδήματος, μέχρι εχθές είχαν υποβληθεί περίπου 840 χιλιάδες. Απομένει δηλαδή ενάμιση μήνας για να υποβληθούν 5.400.000 δηλώσεις και να γίνουν μερικά εκατομμύρια επικαιροποιήσεις. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί αφού φέτος «άνοιξε» τόσο νωρίς η εφαρμογή, η ροή υποβολής είναι τόσο υποτονική. 🔨 το κεφάλι μου να βρω ένα λόγο και δεν μπορώ. Λέτε ο λόγος να ήταν το ότι οι λογιστές πήγαμε διακοπές το Πάσχα;

Τα παρακάτω 📹 μου το έστειλε ένας καλός συνάδελφος ο οποίος ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Προσοχή ! Δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων και προκαταβλητέων φόρων: Πώς αποστέλλονται οι προσωρινές απολήψεις κερδών εταίρων

Η ΑΑΔΕ πρόσθεσε την περασμένη εβδομάδα μια ερώτηση, απάντηση σχετικά με τις βεβαιώσεις.

  • 26. Ε Πώς αποστέλλονται οι προσωρινές απολήψεις κερδών εταίρων προσωπικών εταιριών, κοινωνιών αστικού δικαίου και αστικών κερδοσκοπικών εταιριών, καθώς και συμμετοχικών ή αφανών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία;
     Α Οι προσωρινές απολήψεις κερδών εταίρων προσωπικών εταιριών, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία αποστέλλονται με τον κωδικό 1 «Διανομή κερδών χρήσης νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία» του Παραρτήματος Β της Α.1100/2019 Απόφασης Διοικητή της ΑΑΔΕ. Αντίθετα, ο κωδικός 2 «Προμερίσματα και προσωρινές απολήψεις κερδών» του Παραρτήματος Β της Α.1100/2019 Απόφασης Διοικητή της ΑΑΔΕ χρησιμοποιείται για την αποστολή προμερισμάτων ΑΕ, και προσωρινών απολήψεων ΕΠΕ και ΙΚΕ.
     Εξάλλου, όπως έχει διευκρινιστεί με την ΠΟΛ.1223/2015 αν έχουν διενεργηθεί προσωρινές απολήψεις κερδών σε ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, τις αστικές κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες, καθώς και κοινοπραξίες, που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, χρόνος κτήσης του εισοδήματος αυτού θεωρείται ο χρόνος που λαμβάνει χώρα η απόληψη ή η διανομή αυτών (πίστωση ή καταβολή).
     Σε περίπτωση που έχουν αποσταλεί προσωρινές απολήψεις κερδών προσωπικών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία με τον κωδ. 2, θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση χρησιμοποιώντας τον κωδ. 1 του Παραρτήματος Β της Α.1100/2019.
     Τα ανωτέρω έχουν όμοια εφαρμογή και στις προσωρινές απολήψεις κερδών κοινωνιών αστικού δικαίου και αστικών κερδοσκοπικών εταιριών, καθώς και συμμετοχικών ή αφανών εταιριών με διπλογραφικά βιβλία.

Όπως καταλαβαίνετε για να προστεθεί αυτή η διευκρίνιση, σημαίνει ότι έχουν παρουσιαστεί λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν.

Ακολουθεί μη επιστρεπτέο διαφημιστικό μήνυμα

Για να υποβάλετε τις δηλώσεις εισοδήματος χρειάζεστε και τα κατάλληλα εργαλεία  →  Η φορολογική μου δήλωση 2022 – Κυκλοφορεί επίσης σε όλα τα περίπτερα και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία Το περιοδικό είναι  διαθέσιμο και στο eshop του κόμβου και μάλιστα χωρίς προηγουμένως να έχετε προβεί σε επικαιροποίησης των στοιχείων επικοινωνίας σας.

Τρεις λαλούν και οι λογιστές χορεύουν

Δεν μας φτάνουν οι υποχρεώσεις που έχουμε με τον ΕΝΦΙΑ, τις δηλώσεις, τις myDATAΜΥΦ έως 27.5, τον ΕΦΑ αλλά και όλα τα υπόλοιπα, έρχεται και το υπ. Εργασίας Κυριακάτικα να ανακοινώσει ότι, η Υπεύθυνη Δήλωση των επιχειρήσεων για τους εργαζομένους τους που έχουν την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό για τις εβδομάδες αναφοράς από 07.02.2022 και μετά, υποβάλλεται από σήμερα 16 Μαΐου 2022 (εδώ η ανακοίνωση).  😠 🤷‍♀️ 👿 🌩🤐 😤 🧘‍♀️ 👎 🥒 😼, αυτά είναι εν συντομία τα σχόλιά μου επί του θέματος.

Μην στεναχωριέστε όμως γιατί το Υπ. Εργασίας μας σκέφτεται. Για να μας ξεκουράσει μερικές ημέρες,  αποφάσισε (από κοινού με το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης) να θέσει εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη 19.5 έως τη Δευτέρα 23.5 μια σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών προκειμένου να γίνει η μετάπτωση των εφαρμογών του e-ΕΦΚΑ στις υποδομές του Κυβερνητικού Νέφους. Δείτε στη σχετική ανακοίνωση ποιες υπηρεσίες και φορείς που αντλούν πληροφορίες από τον e-ΕΦΚΑ  θα μείνουν εκτός για το συγκεκριμένο διάστημα.
 

Θέματα επιστρεπτέας και  myDATA

Πολλά τα θέματα της επιστρεπτέας (σχετικά με το μη επιστρεπτέο ποσό) και γιαυτό θα προβώ εδώ σε μερικές μη επιστρεπτέες επισημάνσεις όπως αυτές ισχύουν με τα μέχρι τώρα μη επιστρεπτέα δεδομένα:

1. Το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής (καθώς και το ποσό της επιδότησης παγίων δαπανών) θεωρούνται επιχορηγήσεις, δεδομένου ότι μεταφέρονται πόροι από το κράτος, σε ανταπόδοση, από την οικονομική οντότητα, για μελλοντική συμμόρφωση με συγκεκριμένες συνθήκες που σχετίζονται με τις λειτουργικές της δραστηριότητες (π.χ. μη απόλυση εργαζομένων). Συνεπώς καταχωρίζεται στον λογαριασμό 71.03 (ΕΛΠ) ή 74.03 (ΕΓΛΣ).

2. Με βάση τις οδηγίες συμπλήρωσης του Ε3, τα ποσά των ανωτέρω λογαριασμών θα ενημερώσουν τους κωδικούς 162….562 του εντύπου, και φυσικά για όσες οντότητες τηρούν απλογραφικά βιβλία τα ποσά θα καταχωρισθούν και στον κωδικό 144 για να μην φορολογηθούν οι οντότητες. Αυτονόητο είναι ότι θα ενημερωθούν και οι λοιποί κωδικοί πληροφοριακοί κωδικοί (196, 122, κ.λπ.).

2,5. Οι υπόλοιπες ενισχύσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι, καταχωρούνται στους λογαριασμούς 79.10 (ΕΛΠ) ή 81.01 (ΕΓΛΣ), και κατά συνέπεια θα ενημερώσουν τους κωδικούς 170.270….570 του εντύπου Ε3.

3. Υπολογισμός ποσού μη επισρεπτέου
➾ Φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα Εάν μπορείτε να το υπολογίσετε το ποσό με βάση τις αποφάσεις που έχουν δημοσιευθεί, καλό θα ήταν να το κάνετε για την πληρότητα και την ακρίβεια των βιβλίων. Εάν όχι, δεν βλέπω να έχει και τόσο μεγάλη ουσία, αφού δεν έχει κανένα φορολογικό αποτέλεσμα (αν και δεν το προκρίνω σαν λύση γιατί παραβαίνουμε αρχές των Ε.Λ.Π.).
➾ Νομικά πρόσωπα: Εδώ δεν υπάρχει δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης. Το ποσό θα πρέπει να υπολογιστεί υποχρεωτικά και να καταχωρισθεί στα βιβλία, στο Ε3 και στο έντυπο Ν, όταν και αυτό με τη σειρά του αποφασίσει να “ανοίξει” για το φορ. έτος 2021.
Επιπλέον για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, θυμίζω ότι δεν έχουν εφαρμογή και οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 47 του ΚΦΕ, και συνεπώς το συγκεκριμένο έσοδο δεν θα φορολογηθεί κατά την διανομή ή την κεφαλαιοποίησή του σε αυτές τις οντότητες.

4. Στην πλατφόρμα  myDATA θα διαβιβαστεί με κωδικό 1.1 (και όχι με κωδικό 17.3 ) και με χαρακτηρισμό 1.5,  Ε3_562. ΑΦΜ  θα μπει το ΑΦΜ του υπ.Οικονομικών. Τώρα θα μου πείτε γιατί να “ανέβει” με κωδικό 1.1 αφού δεν εκδίδεται τιμολόγιο. Ο λόγος είναι γιατί έτσι το θέλει η ΑΑΔΕ. Οι οδηγίες είναι ότι όλες οι επιδοτήσεις/επιχορηγήσεις/κρατικές ενισχύσεις θα ανεβαίνουν στα myDATA με κωδικό 1.1., προφανώς για να μπορούν να γίνονται μελλοντικά διασταυρώσεις.
⚠ Προσοχή, δεν υπάρχει υποχρέωση να διαβιβαστεί το έσοδο από την επιστρεπτέα προκαταβολή για την εκπλήρωση υποχρέωσης ΜΥΦ 2021 έως την 27η Μαΐου 2021 (δείτε παρακάτω τον λόγο).

Γιατί τα αναφέρω αυτά
;
α) Γιατί σήμερα το 📅 δείχνει 16.5.2022
β) Γιατί μέχρι και την περασμένη εβδομάδα το υπ.Οικονομικών είχε ολοκληρώσει τον υπολογισμό για τις 3 πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές (απομένουν  4 κύκλοι οι οποίοι έχουν και τους περισσότερους δικαιούχους).
γ) Γιατί με βάση τα ανωτέρω (α, β) και γνωρίζοντας από πότε έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμών, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση το Υπ.Οικ. να προλάβει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μέχρι την 31η Μαΐου η οποία είναι και η ημερομηνία που έχει ανακοινωθεί αλλά δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στις αποφάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών.
δ) Γιατί εάν δεν κάνουμε τις δηλώσεις μέχρι τις 30.6 ο υπουργός Οικονομικών θα πει ότι ευθύνονται οι λογιστές που πήγαν διακοπές το Πάσχα.

myDATAΜΥΦ και έσοδα έως 27.5.2022


Σε ό,τι αφορά την προθεσμία της 27ης Μαΐου για τα έσοδα και τις ΜΥΦ 2021, μην είστε και τόσο σίγουροι ότι θα δοθεί παράταση. Η ΑΑΔΕ δεν γνωρίζει πόσα παραστατικά πρέπει να στείλουμε, οπότε δεν ξέρει το ποσοστό ολοκλήρωσης της αποστολής σε κάθε περίπτωση. Εάν δεν πιεστεί από το Ο.Ε. ή την ΠΟΦΕΕ δεν νομίζω ότι δώσει από μόνη της παράταση.

Να προσθέσω εδώ ότι οι επιδοτήσεις, αλλά και λοιπά έσοδα που καταχωρούνται στα βιβλία με λογιστικές εγγραφές και όχι με την έκδοση παραστατικών, ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα myDATA μέχρι τις 27.5.2022, καθώς η απόφαση Α.1038/2021 για τις myDATAΜΥΦ αναφέρει :  Ειδικότερα στην ΑΑΔΕ διαβιβάζονται υποχρεωτικά, δεδομένα που αφορούν στη σύνοψη και χαρακτηρισμό εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης.


Για να είμαστε ακριβείς βεβαία, η υποχρέωση για την διαβίβαση των εσόδων αυτών (επιδοτήσεις και λοιπά έσοδα με λογιστικές εγγραφές) στην πλατφόρμα, υπάρχει σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση για τα myDATA (Α.1138/2020).  Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση αυτή  θα μεταφερθεί προς το φθινόπωρο με την μη επιστρεπτέα επικαιροποίηση της απόφαση που την αναμένουμε εδώ και μήνες.

Μερικά ακόμη σημαντικά θέματα της περασμένης εβδομάδος

Φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Άργησε μερικούς μήνες αλλά τελικά κατατέθηκε την Παρασκευή το βράδυ ένα μη επιστρεπτέο νομοσχέδιο με σημαντικές διατάξεις για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών ή/και εταιρικών μετασχηματισμών.

Συνοπτικά να αναφέρω τις βασικότερες :


  • Παρέχεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%):
    – στη νέα εταιρεία, ήτοι στην εταιρεία που προκύπτει από οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμό επιχειρήσεων,
    – σε κάθε συνεργαζόμενο πρόσωπο στην περίπτωση συνεργασίας προσώπων,
    – στη νέα εταιρεία σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία.


    Απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας σε τρίτο, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις


    Προβλέπεται ειδικό φορολογικό καθεστώς κάθε πράξης ή συμφωνίας που αφορά μετασχηματισμό επιχείρησης, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.


    Επιτρέπεται, σε περιπτώσεις απόκτησης εταιρικών συμμετοχών σε άλλη εταιρεία, έκπτωση δαπανών που πραγματοποιούνται για τον σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.


    Μετασχηματισμοί με τον νόμο 2166/1993 Θεσπίζονται οι δυνατότητες, της μεταφοράς της ζημίας των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στον ισολογισμό της νέας εταιρείας και του συμψηφισμού της ζημίας αυτής με τα κέρδη της νέας εταιρείας.


    Εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις για την απαλλαγή κάθε σχετικής με συγχώνευση ή μετατροπή πράξης ή συμφωνίας από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, σε περιπτώσεις εταιρικού μετασχηματισμού και εφαρμογής των διατάξεων του ν.δ. 1297/1972.


    Απαλλάσσεται κάθε σχετική με μετασχηματισμό πράξη ή συμφωνία και από τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, σε περιπτώσεις εταιρικού μετασχηματισμού και εφαρμογής των διατάξεων του ν. 2166/1993.


    Παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία έκπτωσης φόρου για τη μείωση της στρέβλωσης που προκαλείται από την ευνοϊκή μεταχείριση του χρέους έναντι του μετοχικού κεφαλαίου

Ενιαίο πιστοποιητικό οικονομικής ενημερότητας (φορολογικής και ασφαλιστικής) μέσω gov.gr – Ρυθμίσεις για το εθνικό κτηματολόγιο

Παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4 έως 31.7.2022 λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού

  • Δημοσιεύθηκε στο η απόφαση 42792/2022 για την παράταση της προθεσμίας υποβολής του εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένου μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας. Η απόφαση : 42792/9-5-2022

➤ Επιχορήγηση λογιστών-φοροτεχνικών: Επανυποβολή αιτήσεων μέχρι 21-09-2022 για όσους έχουν απορριφθεί – Ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται μπορούν να υποβάλουν πάλι αίτηση μέχρι την Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022. Η απόφαση :  2522/12-05-2022

Ασθένεια λογιστών-φοροτεχνικών: Δύο ακόμη νέες ερωτήσεις στη Βουλή.  Δύο ακόμα ερωτήσεις στη βουλή για το ίδιο θέμα. Ενώ το υπ.Εργασίας απαντά (τα γνωστά) το υπ.Οικονομικών κάνει την 🦆.

Επισημάνσεις – Αρθρογραφία κόμβου


Αγρότες: myDATA – Τελικές ενέργειες διαβίβασης παραστατικών

Νέα αύξηση κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, τριετίες και επίδομα γάμου

Γέφυρα ΙΙ – Απεικόνιση στη δήλωση ΦΠΑ

Ποσά που έχουν κριθεί ως ταμειακές διευκολύνσεις δε θεωρούνται εισόδημα για προσαύξηση περιουσίας

ΔΕΔ- Ακύρωση προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης τέλους πλαστικής σακούλας για ποσά κάτω των 30 ευρώ

Εταιρικές πράξεις: Υποχρεώσεις από το νέο νόμο για την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.)

Άρθρα ΝΕΠΑ: Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου και ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις

Άρθρα Φορολόγηση υπεραξίας από πώληση ιδίων μετοχών

 

Αποφάσεις Δ.Ε.Δ. που δημοσίευσε ο κόμβος


ΔΕΔ Θ 139/2022 Εξόφληση δανείου από τον εγγυητή – Το τεκμήριο βαρύνει τον εγγυητή, ο οποίος είναι αυτός που πραγματικά καταβάλλει τα ποσά των δόσεων

ΔΕΔ Α 459/2022 Αναδρομική τροποποίηση καταστατικού για αμοιβή διαχείρισης – Λάθος λογιστική εγγραφή και αξιόπιστο λογιστικό σύστημα

ΔΕΔ Α 536/2022 Μη επιβολή προστίμου σε τροποποιητική δήλωση με αλλαγή κωδικών 037-038 χωρίς να αλλάξει το ποσό εκκαθάρισης

ΔΕΔ Α 464/2022 Πρόστιμο ΚΦΔ 100 ευρώ λόγω χρησιμοποίησης μη ορθού ΚΑΔ στη δήλωση έναρξης εργασιών – Έκπτωση ΦΠΑ σε προσθήκες και βελτιώσεις ακινήτου για μίσθωση μικρότερη των 9 ετών (ΣτΕ 1108/2021)

Εργασιακά – Ασφαλιστικά


ΚΕΑΟ: Σε 4 άξονες δράσεων το νέο επιχειρησιακό σχέδιο – Ποιες αλλαγές έρχονται

Κατά 1,8 δις αυξήθηκε το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ στο πρώτο τρίμηνο του 2022

Υπ. Εργασίας: «Βούληση της κυβέρνησης να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση στον επισιτισμό

Πότε θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου

Οι νέες Ειδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζομένους στους Δήμους και στα ΝΠΔΔ αυτών

e-ΕΦΚΑ: «Μόνο με ηλεκτρονικό ραντεβού η εξυπηρέτηση, χωρίς ταλαιπωρία»

  • Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες μπορούν μόνο μέσω του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού να εξυπηρετηθούν χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες του Φορέα.
    Το μέτρο των ηλεκτρονικών ραντεβού μονιμοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες καθώς επιτυγχάνει την εξάλειψη των πολύωρων καθυστερήσεων και τις ουρές στα γκισέ των υποκαταστημάτων και ταυτόχρονα διευκολύνει το έργο των υπαλλήλων.
  • Η ανακοίνωσε είχε και συνέχεια η οποία σβήστηκε για κάποιο λόγο.  Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο είχε ως εξής .“Τέλος σημειώνουμε ότι το μέτρο των ραντεβού είναι προσωρινό καθώς στη συνέχεια σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε παρόμοιο σύστημα με αυτό της ΑΑΔΕ : “Τα Αιτήματά μου στον ΕΦΚΑ”.

✔  Άρειος Πάγος 5/2021 Επίδομα πληροφορικής: Ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών από υπαλλήλους άλλων κλάδων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, εκτός των ειδικών κλάδων πληροφορικής, δεν γεννά αξίωσή τους από αδικαιολόγητο πλουτισμό

✔  Υπόθεση C-426/20 Aποζημίωση μη ληφθείσας άδειας και επίδομα αδείας προσωρινά απασχολούμενων (εργαζομένων μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης)

✔  Υπόθεση C‑101/21 Προστασία των μισθωτών σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη – Άρθρο 2, παράγραφος 2 – Έννοια του “μισθωτού” – Άρθρο 12, στοιχεία αʹ και γʹ – Περιορισμοί της ευθύνης των οργανισμών εγγύησης – Πρόσωπο που ασκεί, βάσει συμβάσεως εργασίας συναφθείσας με εμπορική εταιρία, καθήκοντα μέλους του διοικητικού συμβουλίου και διευθυντικού στελέχους της εταιρίας αυτής – Σώρευση καθηκόντων – Εθνική νομολογία που δεν αναγνωρίζει στο εν λόγω πρόσωπο τις εγγυήσεις που προβλέπει η οδηγία αυτή

✔  Υπόθεση C‑405/20 Ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης – Οδηγία 2006/54/ΕΚ – Άρθρο 5, στοιχείο γʹ, και άρθρο 12 – Απαγόρευση των έμμεσων διακρίσεων λόγω φύλου – Επαγγελματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζεται μετά από την ημερομηνία που ορίζουν οι διατάξεις του πρωτοκόλλου και του άρθρου 12 – Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων – Εθνική ρύθμιση περί ετήσιας αναπροσαρμογής των συντάξεων – Αναπροσαρμογή με αντιστρόφως προοδευτική αύξηση από την οποία εξαιρούνται εξ ολοκλήρου οι συντάξεις που υπερβαίνουν ορισμένο ανώτατο όριο – Δικαιολογητικοί λόγοι

✔  Εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ 18/2022 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 48, 49, 50, 51, 52, 53 και 64 του Ν. 4921/2022 περί επιτάχυνσης απονομής συντάξεων και εξάλειψης εκκρεμοτήτων [Επιτάχυνση απονομής συντάξεων και εξάλειψη εκκρεμοτήτων – Κοινοποίηση διατάξεων του ν. 4921/2022 από τον e-ΕΦΚΑ]

✔   Σ56/3/214083/9.5.2022 Δυνατότητα συνυπολογισμού της προσαύξησης του χρόνου ασφάλισης βάσει του Ν. 3717/2008 καθώς και του Ν. 1759/88 για τη θεμελίωση και την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης στις αιτήσεις που υποβάλλονται από 13-5-2016 και μετά καθώς και στον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων μέχρι την 12-5-2016 συντάξεων


✔ Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών, σε περιοχές της Λακωνίας, της Ηλείας και της Φωκίδας. Η απόφαση :  221738/Σ.325/13-05-2022

✔  Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών, σε περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς. Η απόφαση : 221577/Σ.323/13.05.2022

✔  Ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που υπέστησαν ζημία λόγω φυσικών καταστροφών, σε περιοχές του Λασιθίου. Η απόφαση : 221693/Σ.324/13-05-2022



Covid-19




Δ1α/Γ.Π.οικ. 27397/13.5.2022 Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 και ώρα 06:00.

 Φ.251/55062/Α5 Τρόπος διεξαγωγής των γραπτών ή προφορικών Πανελλαδικών εξετάσεων 2022 – Έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

ΣτΕ – Δικαστικές αποφάσεις

✏ ΣτΕ 1115/2021 Τεκμήριο νόμιμης κοινοποίησης με συστημένη επιστολή μέσω ΕΛΤΑ

✏ ΣτΕ 1112/2021 Πενταετής η παραγραφή της αξίωσης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που αφορά αγαθά επένδυσης της παραγράφου 4 του άρθρου 33 του Ν 2859/2000

✏ ΣτΕ 2473/2020 Πρόστιμο του ΚΒΣ για τη λήψη και καταχώριση πλαστού και εικονικού φορολογικού στοιχείου

✏ ΣτΕ 1010/2022 – Συνταγματική η ρύθμιση του άρθρου 37 ν. 3996/2011 σχετικά με τη χορήγηση πρόωρης σύνταξης μόνο στους συγγενείς (γονέα, σύζυγο ή αδελφό/ή) του αναπήρου και όχι και στους δικαστικούς συμπαραστάτες που δεν έχουν μία από τις ανωτέρω συγγενικές ιδιότητες

✏ ΔΕΕ – Για να καθορισθεί το εφαρμοστέο δίκαιο σε υποχρέωση διατροφής, η συνήθης διαμονή του δικαιούχου της είναι εκείνη του τόπου στον οποίο βρίσκεται το σύνηθες κέντρο της ζωής του, κατά μείζονα λόγο όταν πρόκειται για παιδί μικρής ηλικίας

✏  ΔΠρΑθ Α 5185/2022 Το υπόλοιπο και οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» που δικαιολογούν την επιμήκυνση της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής [Το υπόλοιπο και οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών στην ημεδαπή δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» που δικαιολογούν την επιμήκυνση της πενταετούς προθεσμίας παραγραφής]

 

Νομοθεσία


Νέος νόμος 4931/2022 «Γιατρός για Όλους» και άλλες διατάξεις

Προστασία καταναλωτών: Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις για τις εκπτώσεις, τις προσφορές και τη μη νόμιμη λειτουργία τις Κυριακές

 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

Πρόστιμα για πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία μετά τη ΣτΕ 2319/2021 – Διευκρινίσεις με τη νέα εγκύκλιο 2042/2022 ΑΑΔΕ

  • Η εγκύκλιος καταλαμβάνει τις περιπτώσεις φορολογουμένων που έως 16/10/2015 υπέπεσαν στις παραβάσεις έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευσης αυτών καθώς και καταχώρισης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και για τα οποία δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
    Ειδικότερα όπως κρίθηκε με την απόφαση 2319/2021 του ΣτΕ η παράβαση λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή σχετίζεται με τη μη συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις ορθής τήρησης βιβλίων και στοιχείων που απεικονίζουν πλήρως τις συναλλαγές της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, η εν λόγω παράβαση εμπίπτει στις διατάξεις της περ. η’ της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 περί μη συμμόρφωσης του φορολογούμενου με τις κατά το άρθρο 13 του ιδίου ως άνω νόμου υποχρεώσεις του, για την οποία επιβάλλεται το πρόστιμο που προβλέπεται με τις διατάξεις της περ. ε’ της παρ. 2 του ιδίου ως άνω άρθρου και νόμου (2.500,00 ευρώ).
    Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις, καθώς και η διάταξη της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 55 ΚΦΔ που ομοίως καταργήθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.4337/2015, καταλαμβάνουν όχι μόνο τις παραβάσεις λήψης εικονικών στοιχείων αλλά και έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευσης αυτών, καθώς και καταχώρισης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και για τα οποία δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, επιβάλλεται, εφόσον είναι ευμενέστερο, το πρόστιμο της περ. ε’ της παρ. 2 του ιδίου άρθρου και νόμου, ήτοι δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) ευρώ ανά ελεγχόμενο φορολογικό έτος/χρήση κατά το οποίο/την οποία διαπιστώνεται η τέλεση τέτοιων παραβάσεων (ήτοι: ένα πρόστιμο ανά χρήση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εικονικών ή πλαστών ή νοθευμένων στοιχείων ή του πλήθους των καταχωρίσεων στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, βλ. σχετικά και την ΠΟΛ.1252/2015), υπό την προϋπόθεση ότι η τέλεση ανάγεται έως και την 16.10.2015.
    Για τη διαπίστωση του ευνοϊκότερου ή μη χαρακτήρα της κύρωσης αυτής, θα πρέπει να προηγείται σε κάθε περίπτωση σύγκριση με την κύρωση που απειλείται από την εφαρμογή των διατάξεων της περ. β’ της παρ. 10 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, των διατάξεων των περ. β’ και γ’ της παρ. 2 του άρθρου 55 του ν. 4174/2013, καθώς και των μεταβατικών διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 7 του ν. 4337/2015.

 

Παράταση προθεσμίας ογκομέτρησης δεξαμενών αιθυλικής αλκοόλης και ποτών με αλκοόλη των άρθρων 80, 86, 88 και 92 του ν. 2960/2001

  • Με την απόφαση αυτή δίνεται παράταση :
    α) Στην προθεσμία για την ογκομέτρηση των δεξαμενών των ήδη λειτουργούντων ποτοποιείων και ζυθοποιείων.

    β) Στην προθεσμια για την ογκομέτρηση των δεξαμενών των ήδη λειτουργούντων ζυθοποιείων που συστεγάζονται και συλλειτουργούν με μονάδες που παράγουν, και εμφιαλώνουν ποτά από ζύμωση του κωδικού Σ.Ο. 2206, ποτά ελεύθερα αλκοόλης ως και μονάδες εμφιάλωσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.

 

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης που παραλήφθηκε από τους δικαιούχους επιστροφής Ε.Φ.Κ., κατά το έτος 2021

  • Η προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Α.1072/22-02-2019 (Β΄ 750) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, για την ηλεκτρονική υποβολή, των αιτήσεων επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών, από τους δικαιούχους επιστροφής Ε.Φ.Κ., ειδικά για τις ποσότητες πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) της περ. στ’) της παρ. 1 του άρθρου 73 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (ν. 2960/2001, Α΄265) που χρησιμοποιείται, ως καύσιμο κινητήρων, οι οποίες παραλήφθηκαν το έτος 2021, παρατείνεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2022.

 

Ηλεκτρονικό Μητρώο δικαστικών επιμελητών και διαδικασία ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων

  • Με την απόφαση αυτή ρυθμίζονται θέματα του ηλεκτρονικού Μητρώου των δικαστικών επιμελητών και της επίδοσης εγγράφων με ηλεκτρονικά μέσα.

 

ΛΑΕΚ: Το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων (εισφορά 0,06) για το 2022

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν Επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 49 άτομα προσωπικό, οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής στον ΕΦΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) και δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ 0,06 για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
    Οι επιχειρήσεις που καταρτίζουν το προσωπικό τους θα πρέπει να είναι:
    – Μέλη των δικαιούχων ΦΕΕ (εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών) είτε
    – Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο ή τομέα παραγωγής αλλά δεν ανήκουν σε ΦΕΕ (Μη Μέλη).

 

Λοιπές αποφάσεις

40494/3.5.2022 Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα [Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας (ΜοΠΠ) – Οι προϋποθέσεις ίδρυσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργίας]

Δ.ΟΡΓ.Β 1039802 ΕΞ 2022/10.5.2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ.ΟΡΓ.Β. 1024187 ΕΞ 2017/15-2-2017 (Α.Δ.Α: ΩΒ7ΨΗ-ΒΑΓ) απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), περί ορισμού μελών του Α’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου της ΑΑΔΕ

58876 ΕΞ 2022/4.5.2022 Τροποποίηση της υπό στοιχεία 79841 ΕΞ 2020/ 24.7.2020 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Θέσπιση Κανονισμού Παιγνίων Τεχνικών Προδιαγραφών (ΤΕΠ) Διοργάνωσης και Διεξαγωγής Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου» (Β’ 3266)

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

«Ελλάδα 2.0»: Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω δανείων

«Ελλάδα 2.0»: Πάνω από 10 δις ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα

Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: Αίτημα για μεταφορά καταληκτικής ημερομηνίας δήλωσης του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) έτους 2022

ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Ενεργοποίηση αναβαθμισμένης εφαρμογής myΔΥΠΑapp για κινητές συσκευές

ΔΕΗ – Πυρόπληκτοι: Ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων διαγραφής οφειλών για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021

«Ελλάδα 2.0»: Σε λειτουργία η πλατφόρμα υποβολής επενδυτικών προτάσεων για χρηματοδότηση μέσω δανείων

Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές: Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων

Υπ. Υγείας: 12 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νομοσχέδιο Γιατρός για Όλους

Εγγραφή στο ΜΑΕ και για τους μη εγγεγραμμένους κτηνοτρόφους – Προκαταβολή έως 60% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης στους πληγέντες από τον παγετό του Ιανουαρίου 2022

Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές: Υποδείγματα Υπεύθυνων Δηλώσεων

 


Προθεσμίες εβδομάδος

⚠ Προσοχή εκτός από τις γνωστές προθεσμίες που ισχύουν κάθε μήνα, στις 20 Μαΐου έχουμε και τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

Υποβολή δήλωσης καταβολής ειδικού φόρου επί ακινήτων ν.3091/2002 (Ε.Φ.Α.)
Υποβολή αίτησης για τη λήψη έκτακτης επιχορήγησης των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίου και σχολής χορού κ.λπ. (Προσοχή: έως 20.5.2022 και ώρα 15:00)

Καλή συνέχεια

Πηγή