Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Εάν κατά την περίοδο του κορωνοιού είχε «χαθεί η μπάλα», τώρα χάθηκε και το γήπεδο. Ευτυχώς που αυτή την περίοδο διεξάγεται το μουντιάλ, γιατί μόνο εκεί υπάρχουν ταυτόχρονα και η μπάλα και το γήπεδο, εμείς εδώ τα έχουμε χάσει και τα δύο. Σημειώστε ότι μόνο τον μήνα Νοέμβριο, έχουν δημοσιευθεί πέντε νόμοι με διάσπαρτες φορολογικές και ασφαλιστικές διατάξεις (από το σύνολο των 11 νόμων που έχουν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ), ενώ στη Βουλή βρίσκονται τέσσερα νομοσχέδια τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. «Ανακατέψτε» μαζί και τις 150 και πλέον, αποφάσεις/εγκύκλιες οι οποίες δημοσιεύθηκαν τον ίδιο μήνα, προσθέστε στη συνέχεια τις πλατφόρμες για διάφορες επιχορηγήσεις, αλλά και τις πλατφόρμες για τις ενισχύσεις φυσικών καταστροφών (οι οποίες ανοίγουν σαν τα μανιτάρια, κλείνουν μετά από λίγες ημέρες και ανοίγουν εκ νέου πάλι) και «πασπαλίστε» το μείγμα με την απογραφή στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και με τις αποκλίσεις στα myDATA. Αφού ομογενοποιηθεί το «μείγμα» το αφήνετε να «ξεκουραστεί» και στο τέλος το σερβίρετε μαζί με τις συνήθεις μηνιαίες υποχρεώσεις (ΦΠΑ,ΦΜΥ,ΑΠΔ, κ.λπ.)… 

Εάν ακούτε εκεί στην κυβέρνηση —έχω την αίσθηση ότι μάλλον μας «ακούτε» όλους— στείλτε για βοήθεια το Pred
ator ή κάποιο άλλο παρόμοιο λογισμικό γιατί πλέον δεν μπορούμε να τα «παρακολουθήσουμε» όλα αυτά με άλλο τρόπο.

Αυτό που θα θέλαμε να «παρακολουθήσουμε» πρωτίστως φυσικά, είναι τις σκέψεις του Υπουργού Εργασίας, όχι για κανέναν άλλο λόγο, απλά για να μάθουμε τελικά εάν θα δοθεί παράταση στην απογραφή ή όχι.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω και εγώ ότι είναι αναγκαία η παράταση (απογραφή και ψηφιακό ωράριο: Απαιτείται παράταση, εγκύκλιος, ενημέρωση!) και εάν θέλετε την γνώμη μου, πιστεύω ότι θα δοθεί. Για την ακρίβεια το θεωρώ απίθανο να μην δοθεί. Άλλωστε χρειάζεται και το υπουργείο Εργασίας χρόνο για να μάθει από τα «λάθη» μας, όπως τόσες και τόσες υπηρεσίες οι οποίες έχουν χτίσει τις εφαρμογές τους με την δική μας βοήθεια
Λάβετε υπόψη επίσης ότι με Δ.Τ. που εξεδόθη εχθές Κυριακή (δείτε εδώ), γίναμε κοινωνοί της βούλησης του υπ. Εργασίας να αναλάβει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Δεν φαντάζομαι να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό μέσα στις επόμενες 2 ημέρες!

Τέλος, θεωρώ ότι οι προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την παράταση, αποτυπώνονται και στην κάρτα που έστειλε ο Υπουργός στον Άγιο Βασίλη για τα φετινά Χριστούγεννα.



 

Σημαντικά θέματα εβδομάδος



Κατατέθηκε στην Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν λίγο καιρό με μερικές ακόμη προσθήκες. Συνοπτικά οι βασικότερες αλλαγές: 

  • 1. Παρατείνονται έως τις 30.6.2023 οι μειωμένοι και υπερμειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους, οι υπηρεσίες εστίασης, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού, το τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια θεάτρου, αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση και στους απινιδωτές κ.ά. Επιπλέον, προβλέπεται ότι από την 1η.1.2023 έως και τις 30.6.2023 τα εισιτήρια κινηματογράφων υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%.
    2. Παρατείνεται, μέχρι το τέλος του 2024, η δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα. Έτσι, η παράδοση των ιδιοκτησιών δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. έως 31.12.2024.
    3. Παρατείνεται, έως τις 31.12.2024, η αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
    4. Παρατείνεται, έως τις 31.12.2024, η έκπτωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 40%, για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.
    5. Με σκοπό την περαιτέρω διευκόλυνση της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο της εναλλακτικής φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2022, παρατείνεται έως τις 15.12.2022 η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.
    6. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την αποσυμφόρηση των φορολογικών υπηρεσιών, προσδιορίζεται η διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στη φορολογία κεφαλαίου, με την έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης στη φορολογία κεφαλαίου μέσω της κατάργησης του ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.
    7. Παρατείνονται τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και για το έτος 2023, αντίστοιχων με τα τέλη που καταβάλλουν τα υπεραστικά λεωφορεία.
    8. Απλοποιούνται οι όροι και η διαδικασία ακινητοποίησης οχημάτων που τίθενται στο τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής.
    9. Παρατείνεται, μέχρι τις 31.12.2024, το καθεστώς φορολογίας μεταβίβασης των οχημάτων δημόσιας χρήσης του άρθρου 10 του ν. 2579/1998, το οποίο λήγει στις 1.12.2022. Αυτό επιφέρει απλούστευση φορολογικών διαδικασιών κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης από επαχθή αιτία. Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά ΤΑΞΙ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ενταγμένα σε ΚΤΕΛ.
    10. Διευκολύνονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες να υπαγάγουν τις βεβαιωμένες στην Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής του ν. 4152/2013, μέσω της συνέχισης της αναστολής ισχύος από 28.10.2022 έως και 27.10.2023, της διάταξης που αφορά στις προϋποθέσεις πιστοποίησης ανεξάρτητου εκτιμητή και την παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας.
    11. Με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών ομάδων, η οποία είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους μετά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, οι επιπτώσεις της οποίας έχουν περιοριστεί αλλά δεν έχουν εκλείψει, εφαρμόζεται και για το 2022 η διάταξη που ίσχυσε για το έτος 2021 και προβλέπει ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια είναι ακατάσχετη έναντι τυχόν πιστωτών των δικαιούχων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τον ΕΦΚΑ ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Εάν θέλετε μεγαλύτερη ανάλυση δείτε : Κατατέθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή – Αναλυτικά οι 23 σημαντικότερες ρυθμίσεις σε ΦΠΑ, ΚΦΕ, και λοιπά θέματα.  Το σχέδιο νόμου με την αιτιολογική έκθεση σε κείμενο υπάρχει και στο φορολογικό αρχείο του κόμβου : Σχέδιο νόμου – Αιτιολογική έκθεση 


Πόθεν έσχες
Με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, προβλέπεται παράταση έως τις 15.1.2023 για την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες. Η παράταση αφορά τόσο τις ετήσιες δηλώσεις (2021) όσο και για τις αρχικές δηλώσεις για όσους απόκτησαν την ιδιότητα του υπόχρεου από την 1η.1.2022 έως και την 15η.10.2022.
Πόθεν έσχες: Παράταση υποβολής δηλώσεων μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023.

Αναγκαία εκπαίδευση λογιστών
Ξεκινάνε από τις 14.12.2022 τα σεμινάρια για την αναγκαία εκπαίδευση μας. Αφού πρώτα πληρώσουμε τα 50 ευρώ, μετά θα μπορούμε να δούμε τα σεμινάρια (ή θα τα κατεβάσουμε στον υπολογιστή χωρίς να τα δούμε) για να πιστοποιήσουμε στο ΟΕΕ ότι έχουμε λάβει την κατάλληλη ενημέρωση και έχουμε την επαγγελματική επάρκεια για να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας. Αυτή η παν γαλαξιακή πρωτοτυπία είναι που μας διατηρεί στην «ελίτ» των επαγγελμάτων και είναι φυσικά και ένας από τους λόγους (μεταξύ άλλων) που έχουμε τον «απόλυτο σεβασμό» από τους αξιωματούχους της κάθε κυβέρνησης.
ΟΕΕ – Ανακοίνωση για την Παροχή της Αναγκαίας Εκπαίδευσης των Λογιστών – Φοροτεχνικών Έτους 2023.


Μέτρα δέουσας επιμέλειας
Μέτρα δέουσας επιμέλειας (ΔΕΠ): Εκτίμηση κινδύνου – Σχολιασμός απόφασης ΔΕΕ C-562/20 . Αν βρούμε το χρόνο να ασχοληθούμε και με πιο σοβαρά θέματα, ίσως να να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά που νομοτελειακά θα έρθουν σύντομα…
Μην ξεχνάτε ότι οι εξωτερικοί λογιστές πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας σε όλους τους πελάτες (μικρούς και μεγάλους). Επιπροσθέτως θα πρέπει για κάθε πελάτη να συντάσσεται πίνακας εκτίμησης κινδύνου. Δείτε αρχικά το άρθρο της Κας Διονυσοπούλου για να πάρετε μια γεύση (Μέτρα (απλουστευμένης) δέουσας επιμέλειας εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Φ.Ε. 2021) και εδώ είμαστε να πούμε περισσότερα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι ίσως να ακούγονται υπερβολικά όλα αυτά, ειδικά σε μια περίοδο που δεν προλαβαίνουμε να διεκπεραιώσουμε ούτε τις βασικές υποχρεώσεις μας, ωστόσο όταν θα έρθει η ώρα του ελέγχου θα είναι αργά…


Προ-συμπλήρωση ΦΠΑ
Η ΑΑΔΕ η οποία γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλη υπηρεσία πόσο πολύ είμαστε πιεσμένοι από πλευράς χρόνου, έρχεται να μας «βοηθήσει» με την προ-συμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ, η οποία όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Την άνοιξη να ξέρετε ότι θα δούμε και προ-συμπηρωμένα ορισμένα πεδία του Ε3 και έπεται συνέχεια.. Δεν ξέρω τι θα δούμε με την προ-συμπλήρωση, αυτό που ξέρω είναι ότι η ΑΑΔΕ θέλει φυσικά να πετύχει το εγχείρημα αυτό, γι’αυτό και παίρνει τα μέτρα της…
Γ. Πιτσιλής στο Tax Forum 2022: Αρχές Δεκεμβρίου η πρώτη προ-συμπληρωμένη δήλωση ΦΠΑ – Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής.

Τροποποίηση ωραρίου – οργάνωση χρόνου εργασίας οδηγών
Ένα σημαντικό έγγραφο δημοσίευσε ο κόμβος την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αποσαφηνίζει για ποιους εργοδότες (οι οποίοι απασχολούν οδηγούς)  ισχύει η διάταξη του άρθρου 78 του ν. 4808/2021, σύμφωνα με την οποία, η  αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ υποβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας. 500162/11-11-2022 Οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων – Τροποποίηση ωραρίου, υπερωρίες – Υπόχρεοι εργοδότες.  Ευνόητο είναι φυσικά ότι η διάταξη αυτή ισχύει και για όταν η επιχείρηση ενταχθεί στην ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας.

Από την 01.02.2023 υποχρεωτικά, υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι ενδικοφανείς προσφυγές στη ΔΕΔ. ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών   Η απόφαση Α.1165/2022

Επιδότηση λιπασμάτων: Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων έως 2 Δεκεμβρίου.Η απόφαση
697/359312/25.11.2022

Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις – Παροχή οδηγιών για τις πρόσφατες αλλαγές του ν. 4601/2019  Η απόφαση 172388 ΕΞ 24-11-2022.
Εάν υπάρχει κάποιος που έχει κατανοήσει πλήρως τι ακριβώς συμβαίνει με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις, ας μου πει και εμένα. 4 διαφορετικοί νόμοι, 4 ΚΥΑ, 3 εγκύκλιοι, ευρωπαϊκό πρότυπο,
peppol, αναθέτουσες αρχές, προμηθευτές, εγχειρίδια τεκμηρίωσης, μητρώο ΑΑΗΤ, ερωτήσεις απαντήσεις και στο τέλος κανένας δεν βγάζει άκρη. «ΈΛΕΟΣ!!!»…Αν είχα πρόχειρο το βίντεο του Τσουκαλά θα το έβαζα σε αυτή την είδηση. 

  Ένα ακόμη νομοσχέδιο στη διαβούλευση
Ένα ακόμη νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο περιέχει ορισμένα από τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ. Στεγαστική Πολιτική: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο – Οι βασικές διατάξεις που προβλέπονται.
Συνοπτικά
:

  • – Πρόγραμμα «Σπίτι Μου»
    Δικαιούχοι των άτοκων ή χαμηλότοκων δανείων είναι άτομα ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και οι οποίοι δεν διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

    – Κοινωνική Αντιπαροχή
    Σύμπραξη φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με ιδιώτες αναδόχους, κατά την οποία ο ανάδοχος ανεγείρει με δικές του δαπάνες κτίριο επί αδόμητου ακινήτου του φορέα και το αντάλλαγμα του συνίσταται στην εκμετάλλευση για ορισμένο χρονικό διάστημα του ακινήτου με την παράλληλη υποχρέωσή του να εκμισθώνει μέρος αυτού σε δικαιούχους έναντι προκαθορισμένου μισθώματος.

    Πρόγραμμα ανακαινίζω – ενοικιάζω
    Ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

    -Καθιερώνεται η ειδική κατηγορία χρήσης γης «κοινωνική κατοικία», ως υποσύνολο της ειδικής κατηγορίας χρήσης γης «κατοικία» και ορίζεται σε ποιες γενικές κατηγορίες χρήσης γης αντιστοιχεί.


Στο ίδιο νομοσχέδιο
:

Διατακτικές σίτισης: Θα θεωρούνται παροχή σε είδος αν δεν είναι ονομαστικές και θα υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές μόνο όταν η αξία τους υπερβαίνει το ποσό των 6 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα.
Αποσαφηνίζεται επιτέλους τόσο η ασφαλιστική όσο και η φορολογική αντιμετώπιση των διατακτικών σίτισης (και μόνο).


Ασφάλιση μελών ΔΣ κεφαλαιουχικών εταιρειών: Από 13.5.2016 η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των διατάξεων

Πλατφόρμες


ΑΡΩΓΗ – Πλημμύρες Κρήτης: Παράταση υποβολής αιτήσεων έως τις 09/12 για τις πληγείσες επιχειρήσεις. Η σχετική απόφαση 
  172631 ΕΞ 2022 (Παράταση στην υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στην Κρήτη)

myBusinessSupport: Σε λειτουργία οι αιτήσεις επιχορήγησης επιχειρήσεων Αρκαλοχωρίου (β’ φάση)


 

Επισημάνσεις – αρθρογραφία


Όταν το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος φορολογούμενου δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης- Έλεγχος με τη μέθοδο της αρχής των αναλογιών

 Εκμετάλλευση ακινήτων και θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής

Όταν το ποσό του δηλούμενου εισοδήματος φορολογούμενου δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης- Έλεγχος με τη μέθοδο της αρχής των αναλογιών

 

Τα νέα της ΑΑΔΕ


ΑΑΔΕ: Νέα δομή και αναβάθμιση της Φορολογικής Διοίκησης. Η απόφαση
Δ. ΟΡΓ. Α 1121847 ΕΞ 2022

Διαδικασία και κριτήρια αξιολόγησης Οργανικών Μονάδων της ΑΑΔΕ. Η απόφαση
Δ.Σ.Σ. Α 1122015 ΕΞ 2022

Νομοθεσία


 Νέος νόμος 4997/2022 – Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο ασφαλιστικός νόμος – Δείτε τις σημαντικότερες διατάξεις

 Πώς θα γίνεται εφεξής η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ και άλλες 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή

 Νέος νόμος 4996/2022 Κανόνες σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων που ισχύουν για ορισμένες επιγραμμικές μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων

Τροπολογία σε νομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή : Απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας, εφόσον χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους σκοπούς, τα ασθενοφόρα αυτοκίνητα, τα αυτοκίνητα κινητών ιατρείων και χειρουργείων εκστρατείας και τα φορτηγά αυτοκίνητα που ανήκουν κατά κυριότητα στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.Πε.)

 


ΣτΕΔΕΕ -Α.Π.


ΣτΕ: Συνταγματικές οι διατάξεις του 2190/1920 και του 3190/1955 που θέτουν προϋποθέσεις για τη δημοσίευση εταιρικών στοιχείων ΑΕ και ΕΠΕ από εφημερίδες

ΣτΕ – Ιδιωτική η διαφορά που γεννάται από την απόρριψη αιτήματος προς τη φορολογική διοίκηση για διαγραφή και ρύθμιση φορολογικών οφειλών κατ’ επίκληση όρων σύμβασης εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα

ΣτΕ 2654/2021 Δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ για μισθούς υπερημερίας εργαζομένου που του αναγνωρίστηκαν λόγω ακυρότητας της καταγγελίας της εργασιακής του σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη με δικαστική απόφαση

ΣτΕ 2334/2021 Φορολογική απαλλαγή ενεργειακών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή (ή τη διατήρηση της ικανότητας παραγωγής) ηλεκτρικής ενέργειας

ΣτΕ 98/2022 Βάρος απόδειξης αμοιβαιότητας εφαρμογής όρων ΣΑΔΦ

ΣτΕ 1504/2022 Προϋποθέσεις αναδρομικής διαγραφής από το μητρώο παραιτηθέντος Προέδρου ΔΣ

Yπόθεση C-562/20 Πρόληψη της χρησιμοποιήσεως του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας – Οδηγία (ΕΕ) 2015/849 – Άρθρο 18, παράγραφοι 1 και 3 – Παράρτημα III, σημείο 3, στοιχείο β’ – Προσέγγιση βάσει εκτιμήσεως του κινδύνου – Εκτίμηση κινδύνων στην οποία προβαίνουν οι υπόχρεες οντότητες – Εντοπισμός των κινδύνων από τα κράτη μέλη και τις υπόχρεες οντότητες – Μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη – Ενισχυμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας – Τρίτη χώρα υψηλού κινδύνου δωροδοκίας – Άρθρο 13, παράγραφος 1, στοιχεία γ’ και δ’ – Απαιτήσεις περί αποδείξεως και τεκμηριώσεως των οποίων το βάρος φέρουν οι υπόχρεες οντότητες – Άρθρο 14, παράγραφος 5 – Συνεχής εποπτεία του πελάτη την οποία οφείλουν να ασκούν οι υπόχρεες οντότητες – Δημοσίευση των αποφάσεων περί επιβολής κυρώσεως

 Άρειος Πάγος 1331/2022 Για να θεωρηθεί καταχρηστική η άσκηση του δικαιώματος του εργαζομένου να ζητήσει μισθούς υπερημερίας απαιτείται δόλια και κακόβουλη αποφυγή της απασχολήσεώς του και δεν αρκεί ότι δεν βρήκε άλλη εργασία από αμέλεια

 ΣτΕ – Αντισυνταγματικότητα της παράτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ προέβη στην ακόλουθη δήλωση :
“Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό. Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης”.
Όπως καταλάβατε η μπάλα στην εξέδρα…

 

ΔΕΔ


ΔΕΔ – Μείωση φορολογικής βάσης ΦΠΑ λόγω υπαγωγής πελάτη επιχείρησης σε διαδικασία εξυγίανσης

ΔΕΔ – Παραβίαση λογισμικού ΦΤΜ με απομείωση αξίας εκδοθέντων παραστατικών – Τα πρόστιμα των άρθρων 54Ε και 54ΣΤ του ΚΦΔ


 

Εργατικά Ασφαλιστικά


510148/17-11-2022 Οργανισμός Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας». Στα χνάρια της ΑΑΔΕ, για να δούμε…

Εκκαθάριση εισφορών 2021 – Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ – Καταβολή 1ης δόσης μέχρι 30/12/2022 Η απόφαση 555233/24-11-2022

  e-EΦΚΑ: Επεκτείνεται η ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος Ασθενείας-Ατυχήματος και σε νέες κατηγορίες ασφαλισμένων

  Καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών μητέρων κατά το χρόνο λήψης άδειας με αποδοχές – Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ περί του χρόνου παραγραφής δικαιωμάτων. Η απόφαση 552130/23-11-2022

  e-ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η εφαρμογή δήλωσης ατυχήματος ασφαλισμένων και χορήγησης επιδόματος ασθενείας για ειδικές κατηγορίες

  ΔΥΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για την επιχορήγηση νεανικής επιχειρηματικότητας 14.800 ευρώ

  Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας: Πως θα λειτουργήσει – Έκδοση μέσω karta.epan.gov.grΨηφιακή Κάρτα Αναπηρίας: 14 ερωτήσεις-απαντήσεις από το Υπ. Εργασίας

Καθεστώς ασφάλισης ξεναγών και προσδιορισμός ημερών ασφάλισης

Υπ. Εργασίας: Πόσους συνταξιούχους αφορούν οι αυξήσεις των συντάξεων – Πόσο και ποιοι παίρνουν διπλή ή τριπλή αύξηση

Υπ. Εργασίας: Oι τελικές αυξήσεις που θα λάβει το 94,6% των συνταξιούχων – Παραδείγματα

Προϋπολογισμός 

Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2023 – Προβλέπει ανάπτυξη 1,8%.
Δείτε ορισμένα σημαντικά στοιχεία που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023
:

  • – Ανάπτυξη 1,8% (έναντι 5,6% για το 2022)
    – Δείκτη τιμών καταναλωτή (πρόβλεψη) 5%
    – Π
    λεόνασα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023  (έναντι ελλείμματος για το 2022)

    Επενδύσεις
    – Π
    ροβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
    7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων

    Χρέος
    Το 2023 το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 395.030 εκατ. ευρώ ή 176,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 10,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2022 (388 εκ)

    Ανεργία
    Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να πέσει κατά 0,1% (σε 12,6 από 12,7 το 2022)

    Τα έσοδα  (2022-2023)

    Πίνακας 3.2.: Ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με την μεθοδολογία European System of Accounts (ESA) (σε εκατ. ευρώ)
      2022 Προϋπ/σμός Εκτίμηση 2023 Πρόβλεψη
    I. Καθαρά έσοδα κρατικού προϋπολογισμού κατά ESA (α+β+γ+δ+ε+στ-ζ) 55.425 60.359 62.139
    α. Φόροι (1+2+3+4+5+6+7) 50.055 54.915 56.748

    1. Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών

    28.491

    31.532

    32.504

    εκ των οποίων: Φόροι προστιθέμενης αξίας

    18.755

    21.409

    22.198

    Ειδικοί φόροι κατανάλωσης

    7.067

    7.076

    7.117

    2. Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών

    297

    423

    424

    3. Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας

    2.503

    2.381

    2.380

    4. Λοιποί φόροι επί παραγωγής

    1.034

    1.198

    1.067

    5. Φόρος εισοδήματος

    15.348

    16.855

    17.772

    εκ των οποίων: Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ)

    10.352

    11.152

    11.319

    Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ)

    3.794

    4.399

    5.094

    6. Φόροι κεφαλαίου

    170

    226

    226

    7. Λοιποί τρέχοντες φόροι

    2.213

    2.298

    2.375

    β. Κοινωνικές εισφορές 55 55 55
    γ. Μεταβιβάσεις 7.567 8.474 6.972
    δ. Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών 665 676 837
    ε. Λοιπά τρέχοντα έσοδα 2.027 2.218 3.613

    εκ των οποίων: ε1. Επιστροφές δαπανών για τόκους

    0

    0

    0

    στ. Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων 13 13 24
    ζ. Επιστροφές εσόδων 4.957 5.993 6.110

     

Δηλώσεις του Οικονομικού επιτελείου με λεπτομέρειες για τα μέτρα που έχουν παρθεί αλλά και αυτά που θα έρθουν το 2023:

Προϋπολογισμός 2023 – Επιτεύγματα, Προκλήσεις και Προτεραιότητες: Παρουσίαση του Υπ. Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα στο Υπουργικό Συμβούλιο
ΔΤ – Ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023»
Προϋπολογισμός 2023 – Χρ. Σταϊκούρας: Βασικοί άξονες πολιτικής, η συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης και η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας

Λοιπά ενδιαφέροντα


Καλάθι του νοικοκυριού – Νέες αλλαγές στη λίστα Η απόφαση
113908/25.11.2022

➾ Προστέθηκαν στο καλάθι :
-27 Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς (π.χ. στέβια)
-28 Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)

➾ Τροποποιήθηκε η κατηγορία 25 : 25 Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
➾ Αφαιρέθηκε : [32 Τσάι ή χαμομήλι], και ενοποιήθηκαν σε μία κατηγορία : [43 Σερβιέτες ή ταμπόν]

Επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας για τον Δεκέμβριο – Αναλυτικά τα νέα μέτρα


ΟΕΕ: Έναρξη υποβολής αιτήσεων εγγραφής φυσικών προσώπων στα Μητρώα Εσωτερικών Ελεγκτών & Δόκιμων Εσωτερικών Ελεγκτών

Ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ε.Ε.

ΕΛΤΕ: Επίδραση στα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου από τις περιορισμένης έκτασης τροποποιήσεις στο ΔΛΠ 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων

Το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα για τα Χριστούγεννα

Εκπροσώπηση φύλων στα ΔΣ εταιρειών: Έως τα τέλη Ιουλίου 2026 όλες οι μεγάλες εισηγμένες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών

Voucher ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων για 150.000 εργαζόμενους – Πως θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα

Σύχνες ερωτήσεις – απαντήσεις Επίδομα θέρμανσης 2022-2023

 

Λοιπές αποφάσεις

Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες – Επιχορήγηση ΔΥΠΑ για την υλοποίηση του έργου  Η απόφαση 6073/125/15-11-2022

Προκήρυξη καθεστώτος ενίσχυσης παραγωγής οπτικοακουστικών έργων – Τροποποίηση της 7651/ΕΞ 2021 απόφασηςΗ απόφαση 46362 ΕΞ 10-11-2022

ΕΣΠΑ 2021-2027: Διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης ενστάσεων επί των αποτελεσμάτων αξιολόγησης προτάσεων ένταξης. Η απόφαση 110565/17-11-2022

Επισκέψιμα ζυθοποιεία: Σήμα – Προσβασιμότητα – Προδιαγραφές παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απόφαση 21593/14.11.2022

«ΚΟΜΒΙΟΝ ΠΑΝΙΚΟΥ» (Panic Button): Ρύθμιση πιλοτικής λειτουργίας του Προγράμματος. Η απόφαση 111847/23.11.2022

Αρωγή – Φυσικές καταστροφές


Επιχορήγηση πληγέντων από τις πλημμύρες της 17ης έως και 20ης Σεπτεμβρίου 2020 σε περιοχές στην Κορινθία. Η απόφαση 171762 ΕΞ 23-11-2022

Επιχορήγηση πληγέντων από την πλημμύρα στην 26ης Ιανουαρίου 2021 σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου. Η απόφαση 170193 ΕΞ 21-11-2022

Επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων για αποζημίωση πληγέντων από πλημμύρες σε περιοχές στην Εύβοια, στη Στερεά Ελλάδα, στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά. Η απόφαση 170152 ΕΞ 21-11-2022

Επιχορήγηση πληγέντων από τον ανεμοστρόβιλο της 13ης Οκτωβρίου 2020 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βόρειου Τομέα Αθηνών και Κεντρικού Τομέα Αθηνών – Τροποποίηση της 51371 ΕΞ 2022/14.04.2022 απόφασης Η απόφαση 172407 ΕΞ 2022

  173428 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 9ης έως 11ης Οκτωβρίου 2021, σε περιοχές του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

  173437 ΕΞ 2022 Καθορισμός επιχορήγησης των πληγέντων από τις πλημμύρες της 14ης Οκτωβρίου 2021, σε περιοχές του Δήμου Καρύστου, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Καλή συνέχεια σε όλους.
Ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη…

Πηγή