Η Τράπεζα της Αγγλίας προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές και ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρακολουθεί «πολύ στενά» τις εξελίξεις μετά από ένα δραματικό πρωινό που είδε τη βρετανική λίρα να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε σχεδόν 5% το πρωί της Δευτέρας στην Ασία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει φορολογικές περικοπές και επενδυτικά κίνητρα για να τονώσει την ανάπτυξη.

«Η Τράπεζα παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές υπό το φως της σημαντικής ανατιμολόγησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι.

«Ο ρόλος της νομισματικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει ότι η ζήτηση δεν προηγείται της προσφοράς με τρόπο που να οδηγεί σε μεγαλύτερο πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα», είπε ο Μπέιλι.

Σύμφωνα με πολλούς, αυτά τα οικονομικά μέτρα θα ωφελήσουν δυσανάλογα τους πλούσιους και θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη βρετανική οικονομία σε υψηλά επίπεδα χρέους σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του νομίσματος τη Δευτέρα έλαβε χώρα σε ένα ξέφρενο selloff 20 λεπτών. Η ισοτομία για το υπό πολιορκία νόμισμα υποχώρησε έως και στα 1, 0327 δολάρια- το χαμηλότερο επίπεδο από το 1971-, με τους επενδυτές να «εκδικούνται τον υπουργό Οικονομίας για την αδικαιολόγητη παρόρμησή του για ανάπτυξη, σχολιάζει το Bloomberg. Αργότερα η ισοτοιμία διαμορφώθηκε στα 1, 0558 δολάρια.

naftemporiki.gr

Πηγή