Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Στον δρόμο της αποεπένδυσης ακινήτων που έχουν καταλήξει στα χαρτοφυλάκιά τους μέσω της διαδικασίας των πλειστηριασμών συνεχίζουν να κινούνται οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Τα ακίνητα που έχουν αποκτήσει οι τράπεζες από πλειστηριασμούς αποτελεί ένα ζήτημα που τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να λύσουν χωρίς να πάθει καθίζηση η συγκεκριμένη αγορά, ενώ η εκτίμηση είναι πως θα λυθεί στον βαθμό που δίδονται νέες ευχέρειες σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Οι πλειστηριασμοί

Προς το παρόν, πάντως, το μεγαλύτερο κομμάτι των ακινήτων που έχουν προκύψει από πλειστηριασμούς εξακολουθεί να καταλήγει στις τράπεζες και αυτό αποτελεί μια αδυναμία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα συγκαταλέγονται τόσο εμπορικά όσο και ιδιωτικά, που είτε διότι είναι αδιάφορα, είτε διότι έχουν πολύ υψηλή τιμή, είτε γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης επιχειρεί να ρίξει την τιμή και καταλήγουν στα πιστωτικά ιδρύματα.

Αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στις τράπεζες, στους πλειστηριασμούς που διεξάγει το Δημόσιο δεν υπάρχει αντίστοιχο ζήτημα, με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων αυτών να υποχωρούν. Για τις τράπεζες τα συγκεκριμένα ακίνητα αποτελούν ένα βαρίδι το οποίο και θέλουν με κάθε τρόπο να διώξουν, αποκτώντας το σχετικό έσοδο, καθώς η παραμονή τους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μόνο πρόβλημα δημιουργεί.

Οι προσπάθειες

Οι βασικές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ως γνωστόν δρομολογηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και από την Alpha Bank. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, τα πράγματα είναι πολύ πιο προχωρημένα αφού έχει βρεθεί προτιμητέος επενδυτής. Τα ακίνητα των άλλων δύο συστημικών τραπεζών δεν είναι τόσα πολλά, παρατηρούν κύκλοι της αγοράς. Στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Alpha Bank ειπώθηκε πως στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου 2022 το 60% των κατοικιών που πλειστηριάστηκαν επιτυχώς από την τράπεζα κατέληξαν σε αυτή και πως η τράπεζα συνεχίζει τη στρατηγική αποεπένδυσης ακινήτων.

Το Project Skyline

Σε ό,τι αφορά το Project Skyline της Alpha Bank, αυτό κατέληξε στις εταιρείες Dimand και Premia Properties, κατόπιν της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank περιλαμβάνει αξιόλογα κτήρια εμπορικής χρήσης, κατοικίες και διαμερίσματα, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 570 και η αξία τους κινείται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το Project Skyline είναι ένα επενδυτικό όχημα της Alpha Bank το οποίο περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων διαφόρων χρήσεων με σημαντική συγκέντρωση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Ενδεικτικά στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Φιλελλήνων (Πλατεία Συντάγματος), επί της οδού Σταδίου (Πλατεία Κοραή), στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου κ.α., καθώς και χαρτοφυλάκιο 205 κατοικιών και διαμερισμάτων. H συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2022.

Πηγή