Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να ενδιαφέρει έναν απλό πολίτη αυτή την στιγμή του παραναλώματος – και με θύμα μάλιστα τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο – αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο συνδέεται και με κεφάλαια ξένων funds που παρακολουθούν εξ αποστάσεως τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και προβληματίζονται όχι τόσο για το παρόν όσο για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πίεση στις τιμές των μετοχών

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε ανεξέλεγκτα πτωτικά όχι τόσο από επιθετικές πωλήσεις τίτλων όσο από παντελή έλλειψη ζήτησης. Αυτό δείχνουν οι χαμηλές συναλλαγές που καταγράφηκαν σήμερα. Ενδεικτικά για την εικόνα της συνεδρίασης, το 90% των συναλλαγών έγιναν σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποχωρούσαν όλες.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της εβδομάδας στις 893,47 μονάδες με υποχώρηση 1,09%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 48 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι … έκλεισαν ανοδικά και οι … πτωτικά. Ο δείκτης FTSE Large Cap (υψηλή κεφαλαιοποίηση) υποχώρησε κατά (-1,11%) % και ο δείκτης Mid Cap μειώθηκε κατά (-0,87%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,81%), Τροφίμων-Ποτών (-1,48%), Πρώτες Ύλες (-1,27%), Κατασκευές – Υλικά (-1,24%). Ανοδικούς κλάδους δεν είχαμε αλλά διασώθηκαν με μηδενικές απώλειες οι Τηλεπικοινωνίες και η Υγεία.

Από χθες ήταν εμφανές ότι η αγορά δεν μπορούσε να «σηκώσει» τα επίπεδα των 900 μονάδων και θα έρχονταν διόρθωση όπως άλλωστε και ήρθε. Μόνο που η σημερινή διόρθωση προήλθε μάλλον από την απαξίωση της έλλειψης αγοραστών γιατί οι πωλήσεις δεν απορροφούνταν. Προς το τέλος της συνεδρίασης (μετά τις 17.00) αυξήθηκαν δραματικά οι πωλήσεις μετοχών. Οι επόμενες συνεδριάσεις μέσα στον Αύγουστο θα εξαρτηθούν κυρίως από τους ξένους ενδιαφερόμενους γιατί σύμφωνα με τις εγχώριες χρηματιστηριακές οι Έλληνες ιδιώτες μάλλον είναι απόντες. Τεχνικά, ίσως δούμε κάποια συσσώρευση μεταξύ των 860-900 μονάδων μέχρι το τέλος του μήνα.

Διεθνείς αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές. Στις ΗΠΑ τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση βοήθησαν να ξεκινήσει ο Dow Jones και ο S&P 500 σε ιστορικά υψηλά. Με άνοδο ξεκίνησαν και συνέχισαν μέχρι το τέλος της συνεδρίασης οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Πηγή