Με διακυμάνσεις κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου το πρωί της Δευτέρας, οι οποίες φάνηκε να ανακάμπτουν έπειτα από συνεχόμενες μειώσεις την προηγούμενη περίοδο.

Ειδικότερα, οι τιμές του ολλανδικού συμβολαίου φυσικού αερίου TTF σημείωσαν άνοδο έως και 7,9% τη Δευτέρα μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες που κινούνταν πτωτικά. Στις 9:55 π.μ. ώρα Ελλάδος η ευρωπαϊκή τιμή διαμορφώθηκε στα 72,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας ενισχυθεί κατά 4,3%. Ωστόσο, λίγο αργότερα, στις 11:04 «έσβησαν» τα κέρδη και κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 1,3%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα στα 68,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αρχική ανάκαμψη των τιμών αποδίδεται στις ανησυχίες της αγοράς για τις εισαγωγές LNG και στο ενδεχόμενο ανάκαμψης της ζήτησης. Επίσης, ώθηση φαίνεται να έδωσε η είδηση ότι ένα πλοίο είχε προσαράξει στη διώρυγα του Σουέζ, που είναι ζωτικής σημασίας για το εμπόριο LNG από το Κατάρ στην Ευρώπη. Ωστόσο, το πλοίο αρκετά γρήγορα αποκολλήθηκε και αναμένονται μόνο μικρές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία.

Την πτωτική κίνηση τις προηγούμενες εβδομάδες είχε τροφοδοτήσει κατά κύριο λόγο ο ήπιος καιρός που επικράτησε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και οι εισαγωγές- ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ως εκ τούτου, από τη μία περιορίστηκε η κατανάλωση και από την άλλη παρέμειναν γεμάτες οι αποθήκες, «αναγκάζοντας» τις τιμές να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα για μήνες επίπεδά τους.

Ωστόσο, η υποχώρηση αυτή των τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα μπορούσε να καταστήσει πιο ελκυστικές τις αποστολές LNG σε προορισμούς εκτός Ευρώπης, μεταξύ άλλων και στην Ασία. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται ότι θα αποτελέσει κίνδυνο για την Ευρώπη, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το επόμενο διάστημα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα, το φθηνό αέριο θα μπορούσε επίσης να τονώσει ξανά τη ζήτηση στην Ευρώπη.

«Σε περίπτωση που τα φορτία αλλάξουν πορεία, θα λείψει σημαντικός όγκος βασικού φορτίου, θέτοντας ένα φυσικό όριο στα επίπεδα των τιμών», σχολιάζει ο Simone Turri της MET International. «Τελικά η Ευρώπη πρέπει να προσελκύσει φορτία LNG κατά τη διάρκεια του έτους για να αντικαταστήσει τον ρωσικό εφοδιασμό», συμπληρώνει.

Για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σημαίνουν ότι ορισμένα εργοστάσια μπορούν να ξεκινήσουν ξανά τη λειτουργία τους, συνεχίζει προσθέτοντας πως μια  ύφεση θα μπορούσε να «περιορίσει την ανάκαμψη της ζήτησης».

Στο ίδιο πνεύμα και η EnergyScan, πλατφόρμα ανάλυσης της Engie. «Οι συμμετέχοντες στην αγορά πιστεύουν ότι το ευρωπαϊκό ισοζύγιο φυσικού αερίου δεν είναι ”άνετο” επίπεδο για να αντέξει σημαντική ώθηση στη ζήτηση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα καθώς η πτώση της τιμής θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει επανεκκίνηση ορισμένης βιομηχανικής ζήτησης», αναφέρει σε σημείωμά της.

Για την ώρα πάντως οι προμήθειες παραμένουν άφθονες. Οι ροές φυσικού αερίου της Νορβηγίας προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, καθώς χώρες όπως η Γερμανία βασίζονται στον σκανδιναβικό προμηθευτή για να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι περιορισμένες ρωσικές προμήθειες.
 
 naftemporiki.gr

Πηγή