Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων και ενδείξεων μειωμένης ζήτησης, ενώ οι ροές από τη Ρωσία παραμένουν σταθερές, αν και χαμηλές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διέγραψαν μεν τα προηγούμενα κέρδη, αλλά εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Μαρτίου, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι τιμές αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς η κρατική Gazprom περιόρισε τις ροές στον βασικό αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία στο 20% περίπου της χωρητικότητας.

Η Ευρώπη αγωνίζεται να αποθηκεύσει τα ζωτικής σημασίας καύσιμα πριν από τον χειμώνα. Τα έθνη παρατάσσουν εναλλακτικές προμήθειες και υποδομές για να εισάγουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο και οι χώροι αποθήκευσης είναι τώρα περίπου 70% γεμάτοι, σύμφωνα με τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η Ρωσία έχει περικόψει τις προμήθειες εν μέσω αυξημένων εντάσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η κρατική Gazprom είπε ότι τεχνικά ζητήματα όπως η έλλειψη γραφειοκρατίας και η συντήρηση της περιβόητης τουρμπίνας την ανάγκασαν να περικόψει τις ροές του Nord Stream και η επιστροφή ενός από τα μηχανήματα — που έχει κολλήσει στη μεταφορά μετά από καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις κυρώσεις — θα βελτιώσει την κατάσταση.

Ο Όλαφ Σολτς κατηγόρησε τη Μόσχα για το «δράμα της τουρμπίνας» που συνδέεται με τα προβλήματα στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1

Ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Siemens Energy στο Μύλχαϊμ την ώρα που αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία για τις κυρώσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς η Μόσχα μειώνει τις ροές μέσω του Nord Stream, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης αυτό το χειμώνα που θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση και να αναγκάσει τη χώρα να προχωρήσει σε διανομή φυσικού αερίου με το δελτίο.

naftemporiki.gr

Πηγή