ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη


Ενεργειακή αυτονομία και χαμηλό κόστος ρεύματος για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα
Κώστας Σκρέκας: Με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Ο οδηγός του προγράμματος προδημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη, 23 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του https://ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά  και  αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ειδικότερα, με την επιδότηση για τους αγρότες, στηρίζουμε στην πράξη την ελληνική περιφέρεια, την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, ώστε οι αγρότες μας να παραμείνουν στις καλλιέργειες και στα χωράφια τους, με όρους ανάπτυξης.
Για την Κυβέρνηση, η ενεργειακή δημοκρατία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Είναι μια ανάγκη που ικανοποιείται, διασφαλίζοντας την κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση των πολιτών στην πράσινη μετάβαση. Εγγυόμαστε την προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για όλους τους πολίτες
».

Χαρακτηριστικά του Προγράμματος

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:

Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
1. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα = 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα = 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.
2. Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
3. Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Ποσοστά Επιδότησης φωτοβολταϊκού σταθμού

Κατηγορία Ωφελούμενοι Ποσοστό Επιχορήγησης ΦΒ σταθμού (€/kW) Ποσοστό Επιχορήγησης Μπαταρίας (€/kWh)
Ισχύς 5kWp 5kWpΙσχύς10,8kWp Χωρητικότητα5kWh 5kWhΧωρητικότητα10,8kWh
Δ Οικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά) 65% 60% 100% 100%
Β Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα = 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα = 40.000€) 35% 25% 100% 100%
Γ Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€) 30% 20% 90% 90%
Δ Αγρότες 40% 40% 90% 90%

Ανώτατα ποσά επιδότησης

Κατηγορία Ωφελούμενοι Ανώτατο Ποσό Επιχορήγησης ΦΒ σταθμού (€/kW) Ανώτατο Ποσό Επιχορήγησης Μπαταρίας (€/kWh)
Ισχύς 5kWp 5kWpΙσχύς10,8kWp Χωρητικότητα5kWh 5kWhΧωρητικότητα10,8kWh
Α Οικιακές εγκαταστάσεις (Ευάλωτα Νοικοκυριά) 1.200€/kWp 830€/kWp 890€/kWh 820€/kWh
Β Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα = 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα = 40.000€) 650€/kWp 350€/kWp 890€/kWh 820€/kWh
Γ Οικιακές εγκαταστάσεις (Ατομικό Εισόδημα > 20,000€ ή Οικογενειακό Εισόδημα > 40.000€) 560€/kWp 280€/kWp 800€/kWh 750€/kWh
Δ Αγρότες 450€/kWp 450€/kWp 600€/kWh 600€/kWh

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Η προδημοσίευση θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023.

Σε αυτό το link μπορείτε να βρείτε την προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Η προδημοσίευση του οδηγού του προγράμματος που αφορά στην πρόσκληση σε νοικοκυριά και αγρότες, ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με πράσινη ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι και να μειώσουν αισθητά τους λογαριασμούς του ρεύματος, θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023. Μέχρι και αυτήν την ημερομηνία θα μπορείτε να στείλετε τα σχόλια σας επί του κειμένου, στο email [email protected].

Πηγή