Την στιγμή που την Ελλάδα αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα έλεγχοι για τον εμβολιασμό των υγειονομικών εν μέσω αντιδράσεων και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις χιλιάδες διαδηλώνουν εναντίον της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, η προσέγγιση της εταιρικής Αμερικής πάνω στο θέμα βαθαίνει τις ταξικές διαιρέσεις της πανδημίας.

Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, που προέρχονται από την παραλλαγή Δέλτα, αυξήθηκαν κατά 86% στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η άνοδος των νέων λοιμώξεων έχει ανατρέψει την επιστροφή στους χώρους εργασίας για ορισμένους τομείς της οικονομίας, ενώ άλλοι δεν έχουν την πολυτέλεια να αλλάξουν πορεία.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν και λειτουργούσαν εξ αποστάσεως, όπως αυτές στον τεχνολογικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, απαιτούν εμβόλια για τους εργαζόμενους που επιστρέφουν, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών και λιανεμπορίου.

Άνιση αντιμετώπιση

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να βιώνουν την πανδημία άνιση. Τα άτομα που έχουν την πολυτέλεια να πάρουν άδεια εάν αρρωστήσουν ή να επιλέξουν να εργαστούν από το σπίτι, είναι αυτά που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών σε τρόφιμα και λιανεμπόριο που δεν έχουν την ίδια δυνατότητα είναι περισσότερο εκετεθειμένοι στον κίνδυνο.

REUTERS/KAI PFAFFENBACH

«Νομίζω ότι η εντύπωση είναι πως με τους υπαλλήλους γραφείου μπορούν να το ξεπεράσουν, ενώ για μερικούς από τους εργαζόμενους κατηγοριών που ήδη βρίσκονται ή είναι κοντά σε σημείο έλλειψης εργατικού δυναμικού, αισθάνονται ότι δεν έχουν αρκετή ισχύ για να απαιτήσουν», λέει στην Axios η Μελίσα Σουίφτ, Transformation Leader των ΗΠΑ της συμβουλευτικής εταιρείας Mercer.

Η ζήτηση για «εργαζόμενους στη γνώση» αυξήθηκε κατά 14% τον τελευταίο χρόνο, ενώ η ζήτηση για εργαζόμενους κατηγορίας «μπλε κολάρου» αυξήθηκε κατά 24% και 50% για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις logistics, λέει ο Μπέκι Φράνκιεβιτς, επικεφαλής στη ManpowerGroup Βόρειας Αμερικής.

REUTERS/OCTAVIO JONES

«Η στροφή προς τις εντολές εμβολιασμού στα [εταιρικά κεντρικά γραφεία] μπορεί να θεωρηθεί ως πιλότος για ευρύτερες πολιτικές», πρόσθεσε ο Φράνκιεβιτς.

Το 40% των Αμερικανών δεν έχει εμβολιαστεί για λόγους πεποίθησης, παραπληροφόρησης, θρησκείας ή υγείας.
Τα δεδομένα από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις Axios-Ipsos δείχνουν ότι οι παραπληροφορημένοι, γηραιότεροι, λευκοί και Ρεπουμπλικανοί είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν να εμβολιαστούν.

Διπλή πίεση στις εταιρείες

Ναι, αλλά οι εταιρείες αισθάνονται πίεση από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που είναι ήδη εμβολιασμένοι αλλάκαι αξιωματούχων με κυριότερο τον ίδιο τον πρέοδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προέτρεψε τους επιχειρηματικούς ηγέτες να δώσουν τον τόνο της αναγκαιότητας.

REUTERS/HENRY NICHOLLS

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι τα κράτη πρέπει να θεσπίσουν διαβατήρια εμβολίου, αλλά οι κοινότητες πρέπει να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια «να πουν ότι για να έρθετε, πρέπει να έχετε απόδειξη εμβολιασμού».

Τα συνδικάτα είναι επίσης μέρος του προβλήματος. Άλλα διαφωνούν όπως οι δεσμοφύλακες στην Πεσνυλβάνια που θέλουν να κινηθούν νομικά εναντίον του κυβερνήτη για την υποχρεωτικότητα και το AFL-CIO, ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα εκπαιδευτικών της χώρας που την στηρίζουν.

REUTERS/AMIT DAVE

Η Amazon (όπως η Disney και η Walmart) έχουν διαφορετική προσέγγιση. «Πολλοί συνεργάτες δεν θέλουν να εξαναγκαστούν να κάνουν κάτι», δήλωσε ένας διευθυντής αποθήκης της Amazon στο Bloomberg. «Θα έχαναν πολλούς υπαλλήλους», αν γίνει υποχρεωτικό.

Οι κατασκευαστές συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών όπως η PepsiCo και η Clorox επιδιώκουν σε μεγάλο βαθμό «μια προσέγγιση καρότου και μαστίγιου», λέει στην Axios ο Γκέοφ Φρίμαν, διευθύνων σύμβουλος του εμπορικού ομίλου Consumer Brands Association.

Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, από το Facebook έως τη Morgan Stanley, έχουν ανακοινώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Το ίδιο και τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια της Νέας Υόρκης.

Οι μισές μικρές επιχειρήσεις της Αμερικής είναι πιθανό ή βέβαιο ότι θα απαιτήσουν να εμβολιαστούν οι υπάλληλοί τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Morning Consult για μικρές επιχειρήσεις που παραγγέλθηκε από την American Express. Αυτό συγκρίνεται με το 31% που λέει ότι μια τέτοια εντολή είναι απίθανο να επιβληθεί, αναφέρει ο Φέλιξ Σάλμον της Axios Capital.

Έρευνα του Census Bureau’s Small Business Pulse στις μικρομεσαίες ρώτησε τις επιχειρήσεις εάν θα ζητήσουν από τους υπαλλήλους να έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τον εμβολιασμό πριν έρθουν στη δουλειά. Στα μέσα Ιουλίου, περίπου το 5,5% των επιχειρήσεων απάντησαν ναι, ενώ στις αρχές Απριλίου το ποσοστό ήτνα μόλις 2,2%.

Στο μεταξύ, όλο και περισσότερες εταιρείες απαιτούν από τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν.

Το 64% των Αμερικανών δήλωσε τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο ότι θα υποστηρίξει τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές ή τοπικές κυβερνήσεις που απαιτούν από όλους να εμβολιαστούν, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Πολιτειών COVID.

Οι επιχειρήσεις που απαιτούν εμβολιασμό

Μακραίνει, στο μεταξύ, η λίστα των εταιρειών που απαιτούν από τους εργαζόμενους να έχουν εμβολιαστεί. Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω:

  • Η Tyson Foods σχεδιάζει να απαιτήσει από όλους τους υπαλλήλους στις ΗΠΑ να εμβολιαστούν πλήρως μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
  • Η Microsoft θα απαιτήσει από τους υπαλλήλους, τους πωλητές και τους επισκέπτες που εισέρχονται στα κτήριά της να εμβολιαστούν και να το αποδείξουν από τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το CNN. 
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσ’άι, έστειλε mail στους υπαλλήλους ότι όσοι επιστρέφουν στο γραφείο πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ η εταιρεία επεκτείνει την τηλεργασία έως τις 18 Οκτωβρίου.
  • Το Facebook είπε ότι όποιος επιστρέψει στη δουλειά του στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ πρέπει να εμβολιαστεί.
  • Το Netflix απαιτεί να εμβολιαστούν τα καστ για όλες τις παραγωγές του στις ΗΠΑ, καθώς και για όλους όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, αναφέρει το Deadline.
  • REUTERS/HENRY NICHOLLS

    Η BlackRock λέει ότι μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι επιτρέπεται να επιστρέψουν στο γραφείο.

  • Η Morgan Stanley απαγορεύει σε όλο το μη εμβολιασμένο προσωπικό και πελάτες να εισέλθουν στην έδρα της στη Νέα Υόρκη.
  • Σύμφωνα με τους New York Times, η Saks Fifth Avenue απαιτεί να εμβολιάζονται όλοι οι εργαζόμενοιμ επιστροφή στα γραφεία τον Σεπτέμβριο.
  • Η Washington Post ενημέρωσε τους υπαλλήλους της ότι θα απαιτήσει από όλους – συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων και των επισκεπτών που επιθυμούν να μπουν στα γραφεία της εφημερίδας – να δείξουν ότι έκαναν το εμβόλιο. Ο εκδότης Φρεντ Ράιαν είπε ότι το εμβόλιο είναι «προϋπόθεση απασχόλησης» από τις 13 Σεπτεμβρίου.
  • Το Ascension Health, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν.
  • Οι υπάλληλοι της Lyft που εργάζονται στα γραφεία της εταιρείας πρέπει να εμβολιαστούν από τις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με ένα email που κοινοποιήθηκε στο CNN.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Uber δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να επιστρέψουν στο γραφείο πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι που μπαίνουν στο γραφείο πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού, αναφέρει το Insider.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος της Walmart έστειλε υπόμνημα στους υπαλλήλους λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν έως τις 4 Οκτωβρίου, «εκτός εάν έχουν εγκεκριμένη εξαίρεση». Οι νέες προσλήψεις θα πρέπει επίσης να εμβολιάζονται.
  • Η Walt Disney Corporation θα επιβάλει εμβόλια για όλους τους «μισθωτούς και μη συνδικαλιστικούς ωρομίσθιους υπαλλήλους στις ΗΠΑ». Όλες οι νέες προσλήψεις αναμένεται επίσης να εμβολιαστούν.

Η δικαιολογία του «βιγκανισμού»

Αντιεμβολιαστές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να δηλώνουν βίγκαν στα κοινωνικά μέσα, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τυχόν υποχρεωτικά εμβόλια.

Η Telegraph επικαλούμενη ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι οι εταιρείες δεν θα μπορούσαν να αναγκάσουν τους υπαλλήλους να κάνουν το εμβόλιο COVID-19 εάν ήταν βίγκαν. Η εφημερίδα επικαλείται νομικούς εμπειρογνώμονες που υποστηρίζουν ότι οι πεποιθήσεις των vegan προστατεύονται από το εργατικό δίκαιο, αφού το δικαστήριο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο «βιγκανισμός» (veganism) είναι προστατευόμενο καθεστώς.

Επειδή το εμβόλιο Covid-19 έχει δοκιμαστεί σε ζώα, ορισμένοι vegan μπορεί να αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν.

naftemporikigr
 

Πηγή