Με άνοδο 1,32% στις 826 μονάδες έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με ισχυρές στηρίξεις από τις τράπεζες και μεμονωμένα μη τραπεζικά blue chips, παρά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού, TPI.

Στο ταμπλό, ξεχώρισε η Εθνική με άλμα +6% και η Eurobank +5,7%. Με ισχυρή άνοδο ακολούθησαν Alpha Bank +3,74% και Πειραιώς +2,79% . Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινήθηκαν ΔΕΗ +5,3%,  Μυτιληναίος +3,7%. Άνω του 2,5% τα κέρδη για την Aegean.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να προχωρήσει σε πρωτοφανή αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε μια ιστορική κίνηση εν όψει σοβαρής οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Η ΕΚΤ είχε αυξήσει για τελευταία φορά τα επιτόκια πριν από 11 χρόνια, όταν πρόεδρός της ήταν ακόμα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Λίγους μήνες αργότερα, ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι αντέστρεψε αυτή την πολιτική, με αποτέλεσμα τα βασικά επιτόκια στη ζώνη του ευρώ να συνεχίσουν να μειώνονται. Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, θα στοιχίσει την Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης με τις περίπου 80 κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο, που έχουν ήδη αυξήσει φέτος, τα επιτόκιά τους.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στάθηκε στην αυξητική τάση του πληθωρισμού και στις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την απόφαση του συμβουλίου της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η οποία εξέπληξε τις αγορές. «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι από τα βασικά ζητήματα», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέδρασαν αρνητικά στις εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα ο DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί 0,62%, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφει ο γαλλικός CAC. Περιόρισε τις απώλειές του το Μιλάνο, εν μέσω σοβαρής πολιτικής κρίσης της Ιταλίας, μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι.

Ομοίως και οι τρεις δείκες της Wall Street υποχωρούν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,6%. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έχασε 0,8%, ή περίπου 270 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 0,3%.

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο 5,5% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων, παρέχοντας υποστήριξη στον τεχνολογικό Nasdaq. Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, ωστόσο, ανέφερε την πρώτη της πτώση στα τριμηνιαία κέρδη σε περισσότερο από ένα χρόνο.

naftemporiki.gr

Πηγή