Με άνοδο 1,09% στις 803 μονάδες έκλεισε τη συνεδρίαση της Τετάρτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, με υψηλό ημέρας μέχρι και τις 808 μονάδες. Μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, έχασε και τις 800 μονάδες και επανήλθε στις 803.

Οριακά τα κέρδη για τις τράπεζες, στηρίξεις ωστόσο προσέφερε η ΔΕΗ με άνοδο 4,8%. Περιόρισε τα κέρδη του ο ΟΤΕ στο +1,94%. Η Πειραιώς έχασε 3,41%. Ακολούθησε η Alpha Bank με απώλειες -1%, αμετάβλητη η Εθνική. Στο +1% έκλεισε η Eurobank.

Εμφανώς χειρότερη είναι η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις μετά τα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, ο DAX καταγράφει απώλειες 1,68%, ενώ ο STOXX600 χάνει 1,4%. Απώλειες 1,45% για τον CAC στο Παρίσι.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο 9,1% τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν 41 χρόνια, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας.

Πέφτουν οι δείκτες, ανεβαίνουν οι αποδόσεις ομολόγων στη Wall Street

Οι μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη και στην Wall Street όπως ήταν αναμενόμενο, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε σε νέο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να συσφίγγει επιθετικά τη νομισματική πολιτική.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 1,2%, ή περίπου 360 μονάδες. Ο δείκτης-βαρόμετρο για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 0,9%.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως οδήγησαν σε πτώση των τιμών των εμπορευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του χαλκού, του σιταριού και του καλαμποκιού, μετά την απότομη αύξηση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η νέα αύξηση στις τιμές καταναλωτή τον μήνα Ιούνιο ουσιαστικά επισφραγίζει την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75 εκατοστιαία μονάδα στη συνεδρίασή της αργότερα αυτόν τον μήνα.

naftemporiki.gr

Πηγή