Η ήπια άνοδος με τη συνεισφορά των μικρών κερδών από πολλά blue chip δεν επιτρέπει ενθουσιασμό καθώς τα διεθνή μετά από αλυσίδα πτωτικών συνόδων “δικαιούνται” μια αντίδραση για ανάσες.

Αντίθετα στην Αθήνα τα κέρδη στο τετραήμερο δεν αποκλείουν μια συσσώρευση που θα διευκολύνει τη μετακύληση θέσεων. Ας ληφθεί υπόψη πως η μεταβολή του ΓΔ από την Παρασκευή  2/12 ως χθες είναι +1,26% ενώ για τον FTSE100 -1.11%, DAX -1.82%, CAC -1.41%, EuropeStoxx600 -1.76% MIB -1.68% IBEX -1.88%.

Τα διεθνή

·        Οι μετοχές στις ΗΠΑ ανέβηκαν μετά από μια διολίσθηση πέντε ημερών, με τους επενδυτές να περιμένουν βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό για ενδείξεις σχετικά με το εάν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα μπορέσουν να σταματήσουν την επιθετική εκστρατεία τους σύσφιξης.

·        Η ανάκαμψη στον S&P 500 ακολούθησε μια απειλή που έβαλε τον δείκτη στο κατώφλι της παραβίασης ενός σημαντικού εργαλείου: τη μέση τιμή του τις τελευταίες 100 ημέρες. Ο δείκτης τιμών παραγωγού σήμερα για τον Νοέμβριο είναι ένα από τα τελευταία στοιχεία που θα δουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής στις 13-14 Δεκεμβρίου.

·        «Οι επενδυτές θα έχουν πολλά να αφομοιώσουν αυτές τις επόμενες ημέρες, καθώς θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού βρισκόμαστε στη μάχη κατά του πληθωρισμού πριν από την απόφαση της Fed. Η αγορά αναμένει σε μεγάλο βαθμό η επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, αλλά το ερώτημα παραμένει αν η περιστροφή θα είναι αρκετή για να οδηγήσει την οικονομία σε μια ήπια προσγείωση». Δήλωσε ο Mike Loewengart στο Morgan Stanley Global Investment Office.

·        Οι αναλυτές στρατηγικής από τη Morgan Stanley έως την JPMorgan Chase & Co. έχουν προειδοποιήσει τους επενδυτές να μην συσσωρευτούν ξανά σε κίνδυνο με την ελπίδα ότι η Fed πλησιάζει στο να στραφεί σε χαλαρότερη πολιτική.

·        Οι μετοχές στην Ασία ακολούθησαν τη Wall Street υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν στις μετρήσεις του πληθωρισμού για ενδείξεις σχετικά με την πορεία των αυξήσεων των επιτοκίων.

·        Ένα σημείο αναφοράς των μετοχών της Ασίας κατευθύνεται προς ένα έκτο εβδομαδιαίο κέρδος, τη μεγαλύτερη τέτοια έκταση σε δύο χρόνια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα εν όψει των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού αργότερα την Παρασκευή και αφού ο S&P 500 σημείωσε την πρώτη του άνοδο αυτόν τον μήνα.

·        Οι κινεζικές μετοχές αυξήθηκαν καθώς οι τιμές των εργοστασίων συρρικνώθηκαν ενώ ο καταναλωτικός πληθωρισμός υποχώρησε, δίνοντας στην κεντρική τράπεζα της χώρας κάποιο περιθώριο να χαλαρώσει την πολιτική για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

·        Το δολάριο υποχώρησε έναντι των περισσότερων σημαντικών ομολόγων του, επεκτείνοντας την κίνηση της Πέμπτης όταν η επιφύλαξη από τα γεωπολιτικά για επενδύσεις ασφαλούς λιμένα εξανεμίστηκε. Το υπεράκτιο γουάν ενισχύθηκε ελαφρώς.

·        Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, με τα επιτόκια 10 ετών να κυμαίνονται κοντά στο 3,45%. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα στην Αυστραλία, ενώ η απόδοση αναφοράς 10 ετών της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά μισή μονάδα βάσης.

Στην Αθήνα

Οι δηλώσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων για το μέλλον των μετοχών των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων είναι αποτρεπτικές της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου. Αλλά μετά τη μελέτη της επίπτωσης των μέτρων στήριξης των ζορισμένων από την ενεργειακή κρίση  πολιτών, άρχισαν τα όργανα για την Αθηναϊκή αγορά που δικαιώνουν την ομάδα των αισιόδοξων επενδυτών

·        Η ανταμοιβή έναντι της ανάληψης ρίσκου στην Ελλάδα είναι η πιο ελκυστική, ανέφερε η Morgan Stanley, η οποία τοποθετεί και τη μετοχή της Eurobank στη λίστα με τις Banks: Financials’ Finest List από τις επιλογές της στις παγκόσμιες τράπεζες (Global top pick). H άλλη επιλογή της από τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι η ΠΕΙΡ. Η επέκταση του καθαρού περιθωρίου από τόκους (NIM) για τις ελληνικές τράπεζες έχει μόλις αρχίσει με τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

·        Η HSBC προτιμά την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank από την εγχώρια τραπεζική. Οι συστάσεις είναι buy με τιμές-στόχους για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,30 ευρώ από 2,75 ευρώ και 158% περιθώριο ανόδου, για τη Eurobank στο 1,60 ευρώ από 1,75 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 58%.

Με σχέδιο πολύ πιο καλό από εκείνο που θεωρήσαμε πιθανότερο, χθες το πρωί οι θεσμικοί έδειξαν ότι οι κινήσεις τους στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν ήταν τυχαίες και δεν αφορούσαν βραχυπρόθεσμους στόχους. Κατά την παράδοση της Αθηναϊκής αγοράς, όταν υπάρχει μια διαδοχή συνοδών που το ελάχιστο εμφανίζεται στην πρώτη ώρα και υπάρχει  κατόπιν άνοδος σταθερής κλίσης που ορίζει το ανώτερο μέρας στο φινάλε, η διόρθωση αποτυπώνεται με εγγραφή του ανώτερου στο πρώτο εικοσάλεπτο και στο τελευταίο εμφανίζεται το κατώτερο. Δεν υπήρξε η παραμικρή πιθανότητα για την εμφάνιση αυτής της τακτικής χθες.

Η αλήθεια είναι ότι το άνοιγμα στις 910,75 μονάδες αποτέλεσε και το χαμηλό ημέρας, ενώ στις 11:23 είχε σημειωθεί το ανώτερο που ήταν 917,83 μονάδες. Αυτά είναι σχετικά εξειδικευμένες λεπτομέρειες από τη δυναμική των συναλλαγών. Αναφέρονται για να αποκτήσουν και οι νέοι επενδυτές  εμπειρία σχετική με το ποιες τακτικές χρησιμοποιούν οι ισχυροί θεσμικοί, ανάλογα με τους στόχους που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Χθες λοιπόν μετά τη διακύμανση που όρισε εύρος 7 μονάδων για τον μέσο όρο από τις 12:00 ως τις 17:20 η κίνηση του ΓΔ ήταν πλάγια ανάμεσα στις 913,6 μονάδες και τις 916,3 μονάδες.

Με το πέρασμα των ημερών στον Δεκέμβριο του 2022 το κυκλικό αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίζεται στις μετοχές του FTSE25, και διατηρείται ο ΓΔ άνω  των 900 μονάδων, όμως αποκλιμακώνεται  το  ο πλήθος των πρωταγωνιστών. Οι τελευταίες  συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου, σαν κοινό γνώρισμα έχουν το πολύ  δέκα μετοχές που συγκεςντρώνουν περισσότερο από το 80% της συνολικής, ημερήσιας, μικτής αξίας συναλλαγών. Κρατώντας έκτος συναλλαγών τους επενδυτές που προτιμούν μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η εικόνα των συναλλαγών αν και δείχνει σημάδια φθοράς δεν ανατρέπει την αισιοδοξία στις εκτιμήσεις των εγχώριων παραγόντων:  Η Piraeus Sec. επιμένει: “Ενάντια στην επιφυλακτική πενδυτική ψυχολογία του εξωτερικού, αναμένουμε συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων, λόγω επιπέδων αποτίμησης”. Με την Beta Sec. να εκτιμά: “Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και η μετακύλιση του ενδιαφέροντος μπορούν να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα και να αφομοιώσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών από βραχυπρόθεσμους επενδυτές”.

“Στο ίδιο μοτίβο αναμένουμε να κινηθεί ο ΓΔΧΑ με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό”. Σχολίασαν  από  την Leon Depolas Sec. συμπληρώνοντας: “Σε μακροοικονομικό επίπεδο το ΑΕΠ Γ΄ τριμήνου της Ευρωζώνης κινήθηκε οριακά καλύτερα των εκτιμήσεων σε τριμηνιαία βάση, αλλά μειώθηκε το εγχώριο ΑΕΠ κατά 0,5% (λόγω επιδοτήσεων προϊόντων σχεδόν 3πλάσιες έναντι του Β΄ τριμήνου)”.

Ο Πέτρος Στεριώτης ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ ανέφερε:

“Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές αποφεύγουν τους ‘βαρύγδουπους στοιχηματισμούς’, καθώς τα περισσότερα ‘βιβλία έχουν κλείσει’ για τη φετινή χρονιά, μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων δεκαετιών για τους ‘long-only’ Οίκους που επενδύουν σε Μετοχές και Ομόλογα

Ο οικονομολόγος – ιστορικός του μέλλοντος θα συνοψίσει το 2022 ως το έτος του πολέμου, του πληθωρισμού και των καθυστερημένων αντιδράσεων των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες σε μια ακόμη κρίσιμη πολιτικο-οικονομική συγκυρία, αφενός “μπέρδεψαν” τα Θεσμικά και Ιδιωτικά χαρτοφυλάκια, αμφιταλαντευόμενες μεταξύ “παροδικού” και μη πληθωρισμού, αφετέρου σταμάτησαν να προσφέρουν αφειδώς την φθηνότατη ρευστότητα η οποία ήταν, κακά τα ψέματα, ο βασικότερος θεμελιώδης καταλύτης του πολυεπίπεδου “bull market” των 15 τουλάχιστον τελευταίων ετών.

Υπό το φάσμα των νέων συνθηκών, διεθνώς αλλά και στη Λεωφόρο Αθηνών, το “stock picking”, αλλά και η διακράτηση ρευστότητας, αναμένεται να παραμείνουν τα “εργαλεία” που θα ξεχωρίσουν την “ήρα από το στάρι” στον Πλανήτη των επενδύσεων και την επόμενη χρονιά. Kοιτώντας στενότερα τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αυτός μοιάζει “μποτιλιαρισμένος” στην περιφέρεια των 900 μονάδων, διαθέτοντας ευτυχώς και βαθμιδωτά στηρίξεις μέχρι τις 880 και 860 μονάδες.

Σε περίπτωση περαιτέρω αξιοποίησης και επέκτασης του ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, οι αγοραστικοί θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν το πρόσφατο υψηλό των 925 μονάδων, ώστε στη συνέχεια να κοιτάξουν προς τα κρίσιμα υψηλά των 950 και 975 μονάδων, τα οποία “ταλαιπώρησαν” τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οπότε και απωλέσθηκε (μέχρι νεοτέρας) ή τεράστια “τετ α τετ” ευκαιρία επιστροφής στο “χιλιάρικο”. Σε ότι αφορά στο “stock picking”, “κλειδί” θα παραμείνει η κερδοφορία, καθώς τώρα που η “άμπωτις” του γενικευμένου “bull market” ξεκαθαρίζει την αμόχλευτη και ίσως υπεραγορασμένη εικόνα των μετοχικών δεικτών, στην επόμενη φάση των Αγορών θα πρωταγωνιστήσουν τίτλοι που βασίζονται σε δυνατά θεμελιώδη και τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Πηγή